Ēdam ar acīm - kā garšīgi nofotografēt ēdienu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ja pirms neilga laika pusdienu šķīvja fotografēšanai tika veltīti dažādi joki, tad šodien šis fenomens kļuvis par nopietnu «ēdiena žurnālistikas» paveidu.

Lai kļūtu par izteiksmīgu un garšīgu ēdiena bilžu autoru, Samsung kopā ar žurnālisti-eksperimentētāju virtuvē Inesi Liepiņu (@brazhiitis) apkopojis padomus maltītes pareizā rakursa ķeršanai, TVNET pavēstīja dienvidkorejiešu kompānijas pārstāvis Latvijā Krišjānis Ozols.

Atmosfēra un gatavošanas burzma atdzīvinās bildi

Lielākoties ēdiens vislabāk izskatās tikko pasniegts, kad no tā vēl kūp tvaiki un ir labi saglabājusies tekstūra. Tāpēc par fotografēšanas vietu un dažādām detaļām ieteicams padomāt vēl pirms maltītes gatavošanas vai ēdiena celšanas galdā. Fonam nebaidies izvēlēties ar virtuvi saistītas lietas, piemēram, rūtaino galdautu, salvetes, galda piederumus un traukus, zaļumus, augļus vai dārzeņus, tomēr vienmēr paturi prātā - galvenais ir maltīte. «Nereti cilvēki kompozīcijas veidošanai velta vairāk rūpju, nekā pašam ēdienam. Rezultātā bilde izskatās nedabiska un pārblīvēta ar liekiem priekšmetiem,» saka virtuves entuziaste Inese un piebilst, ka arī gatavošanas burzma uz galda var bildei piešķirt savu šarmu.

Ja esi iesācējs un roka vēl nav piešāvusies ēdienu fotografēšanai, rēķinies, ka ideālā kadra notveršanai vajadzēs vairākus mēģinājumus.

Dabiskais apgaismojums izteiksmīgam rezultātam

Kvalitatīva ēdiena foto uzņemšanā svarīgs priekšnosacījums ir labs apgaismojums. Bildējot pusdienu šķīvi, Inese iesaka izvēlēties dabisku un vienmērīgu gaismu. Zibspuldzi nav ieteicams izmantot, jo tā izgaismo ēdienu un padara to plakanu, nedabīgu. «Pati fotografēju dienasgaismā, jo tā ļauj labāk izcelt ēdiena krāsas un radīt iespaidu par garšu. Vispateicīgākā vieta ir netālu no loga. Interesantāku efektu panāku to aizklājot ar baltas krāsas aizkaru, jo tas palīdz izvairīties no krītošām ēnām un saules stariem,» stāsta Instagram ēdienu fotogrāfe.

Arī vakariņas sveču gaismā vairs nav izaicinājums un nereti pietiek pat ar telefonā iebūvēto kameru, lai kadrā noķertu maltītes īpašo atmosfēru.

Bildes odziņa slēpjas leņķī

Iespējams, sociālajos tīklos esi novērojis, ka populārākais ēdiena fotografēšanas veids ir taisnā leņķī no augšas. Inese gan aicina eksperimentēt un būt radošiem, uzņemot foto arī no citiem skatupunktiem, piemēram, 45 grādu leņķī vai vienā līmenī ar galda virsmu. Par iedvesmu var kalpot kulinārijas žurnāli, grāmatas un blogi. «Priecājos, ka man ar savām bildēm izdodas kādu iedvesmot ēst gatavošanai. Esmu jau nolēmusi, ka foto kalpos kā papildinājums manai topošai pavārgrāmatai,» atklāj Inese.

Filtri - kā punkts uz i

Lai kvalitatīvi uzlabotu attēlu, nav nepieciešamas dārgas bilžu apstrādes programmas. Kā norāda fotogrāfe, ir viedtālruņi, kuros jau ir iebūvēti speciāli ēdiena fotografēšanas režīmi, bet var izmantot arī attēlu pēcapstrādes lietotnes, piemēram, VSCO un Instagram, kur lieliski ir piedāvātie maksimāli dabīgie foto filtri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu