ASV publisko jaunus noteikumus komerciālo bezpilota lidaparātu izmantošanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV Federālā aviācijas pārvalde otrdien publiskojusi ilgi gaidītos jaunos noteikumus, kas paver iespēju izmantot ASV gaisa telpā mazus, komerciāliem nolūkiem paredzētus bezpilota lidaparātus.

ASV Federālās aviācijas pārvaldes noteikumi ļauj bezpilota lidaparātu operatoriem dienas laikā ar šīm lidmašīnām pārvadāt kravu, kas nesver vairāk par 25 kilogramiem, bet tas neattiecas uz tā dēvētājām robota piegādēm, pie kā strādā interneta tirdzniecības gigants «Amazon» un citas lielās tirdzniecības kompānijas.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem bezpilota lidaparātu operatoriem nav nepieciešama pilota licence. Viņiem tika jābūt vismaz 16 gadus veciem, jāiztur Transporta Drošības administrācijas pārbaude un jānokārto ASV Federālās aviācijas pārvaldes tests, lai iegūtu uz dieviem gadiem derīgu sertifikātu.

Atsaucoties uz nozares aplēsēm, Baltais nams paziņojis, ka bezpilota lidaparāti nākamajās desmitgadē varētu ienest ASV ekonomikai vairāk nekā 82 miljardus dolāru un radīt aptuveni 100 000 jaunu darbavietu.

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests sacīja, ka ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija turpinās sadarboties ar privātuzņēmumiem, lai turpinātu izstrādāt noteikumus.

«Prezidents licis skaidri saprast, ka mūsu ekonomikas nākotnes panākumi ir atkarīgi no mūsu spējām turpināt inovācijas,» viņš piebilda.

ASV Federālā aviācijas pārvalde prognozē bezpilota lidaparātu izmantošanu visdažādākajās jomās, sākot no lauksaimniecības, kur tos varētu izmantot sējumu pārbaudē, un beidzot ar zinātnisko izpēti un infrastruktūras pārbaudi.

Mediji vēlas izmantot bezpilota lidaparātus informācijas vākšanai, tomēr jaunie noteikumi, kas stāsies spēkā augustā, aizliedz lidināt bezpilota lidaparātus virs cilvēkiem, kas «tieši nepiedalās operācijā».

Komerciāliem nolūkiem paredzētie lidaparāti drīkstēs pacelties maksimāli 120 metru augstumā un lidot ne ātrāk par 160 kilometriem stundā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu