Spāņu firma plāno tūrisma lidojumus «kosmosā» milzu balonā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zero2infinity

Kamēr britu miljardieris Ričards Brensons turpina virzīt savu kosmosa tūrisma programmu, arī citi nesnauž. Tā, piemēram, kāda spāņu firma ir nobriedusi nākotnē piedāvāt lidojumus izplatījumā, izmantojot milzīgus hēlija balonus, tas ir, izmantojot tehnoloģiju, kas ļoti līdzinās meteoroloģisko novērojumu baloniem, vēsta www.lonelyplanet.com.

Spāņu tehnoloģiju kompānija Zero2Infinity pēdējos dažos gados jau ir veikusi 30 testa lidojumus, izmantojot milzīgus hēlija balonu prototipus. Kompānijas izpilddirektors Hosē Mariano Lopess-Urdialess uzskata, ka tieši baloni ir panākumu atslēga, slepenā sastāvdaļa, lai lidojumi būtu veiksmīgi.

«Atkrīt uzsprāgšanas riski, kas saistīti ar raķetēm, un ir izslēgti arī sarežģījumi, kas saistīti ar strauju ielidošanu atpakaļ Zemes atmosfērā,» Lopess-Urdialess sacījis aģentūrai AFP, piedaloties Pasaules kosmosa risku forumā Dubaijā. «Mēs pat nepārsniedzam skaņas ātrumu. Risinām kosmosa apmeklēšanas problēmas pilnīgi citā veidā. No Zemes paceļamies lētos, ekoloģiski tīros, lidojumiem lielā augstumā piemērotos balonos. Tā ir tehnoloģija, kas ir labi izpētīta un nobriedusi,» sacīja Lopess-Urdialess un piebilda, ka iespējas ir bezgalīgas.

Zero2Infinity norāda, ka pacelšanās laikā pasažieri atradīsies kapsulā, pa kuras iluminatoriem varēs vērot neaizmirstamas ainas, redzēt Zemes izliekumu un pieskarties kosmosam. Paredzams, ka pacelšanās notiks līdz 40 kilometru augstumam, kas ir gandrīz četras reizes augstāk, nekā atrodas pasažieru aviolaineru ceļi. Viens lidojums ilgs apmēram apmēram piecas, sešas stundas, no kurām divas paies paceļoties, divas lidojumā un viena nolaižoties. Kompānija norāda, ka laiks pat ir pilnīgi pietiekams, lai salaulātos.

Dubaija, kā arī citas turīgās Persijas līča pilsētas varētu būt galvenie pacelšanās punkti. «Uzskatām, ka satelītu nogādāšana kosmosā, kā arī šāda veida tūrisms ir tādas aktivitātes, kas dos ievērojamu labumu starta vietām, gan finansiālu, gan arī netaustāmu,» - tā Lopess-Urdialess.

Ja nu rodas interese doties šādā lidojumā, jau tagad var sākt krāt naudiņu biļetei, kura maksās 110 000 eiro.

Jāpiebilst, ka spāņu firma nav pirmā organizācija, kas lido 40 kilometru augstumā milzu balonos. Jau 2012.gadā austriešu ekstrēmo sporta veidu entuziasts Fēlikss Baumgartners ar milzīgam hēlija balonam piestiprinātu kapsulu pacēlās vairāk nekā 39 kilometru augstumā. Nākamais posms viņa avantūrā bija lēciens ar izpletni, pirms kura atvēršanas drosminieks brīvajā kritienā sasniedza 1342,8 kilometrus stundā un tādējādi ievērojami pārsniedza skaņas ātrumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu