Eksperta viedoklis: vai Facebook Messenger Kids ir droša?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Skolu brīvdienas rit pilnā sparā, un vairums bērnu pavada laiku internetā. Nedaudz vairāk kā desmitdaļa vecāku (12,2 %) Latvijā uztraucas*, ka bērns tiešsaistē var izpaust pārāk daudz personiskās informācijas par sevi, un gandrīz sestdaļa vecāku (14,5 %) ir nobažījusies par saziņu ar bīstamiem svešiniekiem. Šā gada sākumā Facebook iepazīstināja ar jaunu, intriģējošu lietotni, ko sauc Messenger Kids. Kas īsti ir Facebook Messenger Kids un vai to var droši lietot, skaidro Deivids Emms no Kaspersky Lab Starptautiskās pētniecības un analīzes grupas.

Svarīgi, ka Messenger Kids ir savrupa Facebook lietotne. Sociālie tīkli prasa, lai lietotāji ir vismaz 13 gadus veci, bet Messenger Kids nav vecuma ierobežojumu. Turklāt tā pašlaik ir pieejama App Store un Google Play. Teorētiski lietone izklausās forši. Zinot, ka bērniem patīk spēlēties ar filtriem un videotērzēšanas videopapildinājumiem, mēs varam to uzskatīt par kaut ko izklaidējošu, ko var lietot vecāku tālrunī un kādā bērnu ierīcē.

Iestatīšana ir diezgan vienkārša. Interesanti, ka lietotne, šķiet, atļauj koplietošanu caur Facebook, neprasot nekādas ierīces atļaujas. Turklāt saskarnei var pievienot vairākus bērnus. Kad bērns vēlas pievienot kontaktpersonu, vecāki saņem brīdinājumu Facebook Messenger, kurā tiek lūgta piekrišana.

Kopumā vide šķiet ļoti sterila un droša. Kameras filtri līdzinās Snapchat (un var būt diezgan atkarību izraisoši), un GIF izvēle ir piemērota bērniem.

Viens no potenciāliem negatīvajiem faktoriem, kas apspriests ekspertu aprindās, ir teksta filtrēšanas trūkums. Piemēram, ja bērns lūdz vecākus pievienot visus klasesbiedrus, kas arī lieto Messenger Kids, šī lietotne var kļūt par vēl vienu veidu, kā bērni var iebiedēt vai apvienoties cits pret citu. Tā kā pašlaik ir pieejama lietotnes beta versija, eksperti uzskata, ka šo Facebook vajadzētu izlabot pirms pilnās versijas izlaišanas.

Iebiedēšanas varbūtība vecākiem būtu atklāti jāapspriež ar bērniem. Lietotne ir domāta bērniem līdz 13 gadu vecumam, tāpēc būs vajadzīga uzticēšanās starp bērniem, vecākiem un draugiem, kas tiek pievienoti. Deivids Emms no Kaspersky Lab Starptautiskās pētniecības un analīzes grupas iesākumam sniedz šos padomus.

• Aprunājieties ar bērniem par iespējamajiem riskiem, kas ir saistīti ar tērzēšanu tiešsaistē. Mudiniet bērnus stāstīt jums par internetā pieredzēto un visu, kas viņiem liek justies slikti vai apdraudētiem.

• Bērnu aizsardzība pret kiberhuligāniem ir īpaši sarežģīta ar viedtālruņiem, kas piedāvā daudz uzbrukumu veidu, jo īpaši ārpus vecāku redzesloka. Cīnieties ar kiberhuligānismu, tāpat kā jūs cīnītos ar iebiedēšanu reālajā dzīvē: mudiniet bērnus būt atklātiem un pastāstīt uzticamam pieaugušajam, ja viņi saņem draudīgas vai nepiemērotas ziņas. Lietotnēs var bloķēt gan numurus, gan kontaktpersonas, ja tie mulsina vai apbēdina bērnus.

• Ieviesiet skaidrus pamatnoteikumus, ko bērni drīkst un ko nedrīkst darīt internetā, un paskaidrojiet, kāpēc tādi noteikumi ir vajadzīgi. Regulāri pārskatiet šos noteikumus, bērnam pieaugot.

Un vēl: vecākiem ir arī jāapspriež, ko drīkst un no nedrīkst izpaust, lai izvairītos no briesmīgiem notikumiem, piemēram, seksuālas izmantošanas.

* Aptauju pēc Kaspersky Lab pasūtījuma 2017. gada oktobrī veica komunikācijas aģentūra A. W. Olsen & Partners. Aptaujā piedalījās 1200 respondentu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu