Desmitiem amerikāņu mistiska alerģija pret moderno pasauli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no BBC

Desmitiem amerikāņu sūdzas par mistisku saslimšanu - pārlieku jutību pret elektromagnētisko starojumu, ko rada mūsdienu bezvadu sakaru līdzekļi. Sirgstošie apgalvo, ka šīs slimības dēļ viņiem ir nopietnas veselības problēmas, un viņi uz dzīvi pārvākušies no starojuma brīvajā zonā Grīnbenkas pilsētā, Rietumvirdžīnijā, ziņo BBC.

Visā pasaulē ir pieci miljardi mobilo telefonu lietotāju, milzums bezvadu tehnoloģijas, kas patveršanos no mobilo iekārtu ietekmes padara teju neiespējamu. Vairāki desmiti amerikāņu apgalvo, ka viņiem šo iekārtu starojums rada fiziskas sekas un slimības. Viņi apgalvo, ka iekārtu tuvumā nespēj uzturēties un spiesti dzīvot nomaļās vietās.

Viena no šādām vietām ir Grīnbenkas pilsēta Rietumvirdžīnijas štatā - tur darbojas vairāki radiolokatori un radioteleskopi, tāpēc to tuvumā mobilo sakaru torņi aizliegti ar likumu 33 000 kvadrātkilometru platībā.

Māju pārvērš milzu būri, apjoztu ar foliju

BBC Grīnbenkā tikās ar Diānu Šū. Izmisusī sieviete stāsta, ka pirms šīs vietas atrašanas savas mājas bija pārvērtusi milzu būrī, ko apjoza folija un citi materiāli, kas kavē elektromagnētisko viļņu izplatību.

"Tas ir briesmīgi, esmu gluži kā cietumniece. Tu tehnoloģiju dēļ kļūsti par spitālīgo, jo citu cilvēku tuvumā nespēj uzturēties. Cilvēku īpašumā esošās iekārtas tādiem cilvēkiem kā man ir kaitīgas," viņa stāsta asarām acīs.

Mobilo telefonu tuvums izraisa spēcīgas sāpes

Šū apgalvo, ka sirgst ar sindromu, kas pazīstams kā pārlieku liela jutība pret elektromagnētisko starojumu. Ar šo kaiti sirgstošie ciešot no spēcīgām galvassāpēm, ādas kairinājuma, muskuļu spazmām un hroniskām sāpēm.

"Šādos gadījumos mana seja kļūst sarkana, man sākas galvassāpes, mainās redze un sāpes sagādā pat domāšana.

Pēdējo reizi, kad biju pakļauta šim starojumam, man sākās arī spēcīgas sāpes krūtīs, un sapratu, ka manai dzīvībai draud briesmas," viņa stāsta par slimības izpausmēm.

"Dzīvošana šeit Grīnbenkā man ļauj būt kā normālam cilvēkam. Es varu iziet ārpus telpām. Es varu redzēt saullēktu un zvaigznes debesīs naktī. Cilvēkiem šeit nav mobilo telefonu, tāpēc varu arī socializēties, iet uz baznīcu, svinībām, būt kopā ar citiem cilvēkiem," viņa piebilst.

Vairums cilvēku, kas uz Grīnbenku pārcēlušies, mājās neizmanto praktiski nekādas elektroiekārtas - māju apgaismo ar petrolejas lampām, telpas apsilda ar malku.

Ārsti šo slimību neatzīst

Lai gan desmitiem cilvēku apgalvo, ka no šīs kaites cieš, ārsti neuzskata to par īstu slimību. Vairums norāda, ka tas ir tikai psiholoģisks stāvoklis, kam nav nekāda medicīniska pamatojuma.

"Šim simptomam nav nekādu skaidru diagnostikas kritēriju, nav zinātniska pamata. Tā nav medicīniska diagnoze, un nav skaidrs, kādā veidā tā varētu būt saistīta ar kādu no minētajām izpausmēm," paziņojumā norādījusi Pasaules veselības organizācija.

Jomas eksperti arī norāda, ka elektromagnētiskais starojums, kas ir ap cilvēkiem mobilo telefonu un citu iekārtu dēļ, ir miljoniem reižu par vāju, lai atstātu kādu fizioloģisku ietekmi uz cilvēka ķermeni.

Tomēr ir arī ārsti, kuri cilvēkiem Rietumvirdžīnijas štatā tic, uzskata, ka viņu sūdzības ir pamatotas, un sola pētījumus šajā jomā turpināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu