Plānots ar Latvijā radītu raķeti sasniegt kosmosu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Zinātkāres centra ZINOO komandas mērķis ir līdz Latvijas simtgadei nosūtīt kosmosā raķeti, sasniedzot vismaz 100 km augstumu. Lai to realizētu, 22.novembrī tika veiksmīgi izmēģināts Latvijā radīts raķešu dzinējs, kas spētu kosmosā nogādāt maza izmēra raķeti.

«Ar šo projektu mēs vēlamies iedvesmot Latvijas jauniešus nākamajā simtgadē realizēt drosmīgas un ambiciozas idejas. Vēlamies pierādīt gan sev, gan citiem pasaulē, ka spējam realizēt tehniski sarežģītus projektus,» stāsta idejas autors un zinātkāres centru ZINOO veidotājs Pauls Irbins.

Ja Latvija spētu realizēt šādu ambiciozu mērķi, tā kļūtu par 20.valsti, kas sasniegusi kosmosu saviem spēkiem, apsteidzot citas Baltijas valstis, Somiju, Īriju, Portugāli u.c.. Šāda mērķa sasniegšana ir liels tehnisks izaicinājums.

Raķete LVL-1 tika palaista no Cēsu lidlauka 22.novembrī pl.15:50. Tā sasniedza gandrīz 200 m augstumu 3 sekundēs, sasniedzot maksimālo ātrumu 50 m/s. Pēc maksimālā augstuma sasniegšanas ieslēdzās izpletņa palaišanas mehānisms un raķete droši nosēdās 100 m attālumā no palaišanas vietas. Kopumā tika izmēģināti četri dažādi raķešdzinēji.

Kā stāsta projekta tehniskais vadītājs Andrejs Puķītis, nākamo divu gadu laikā plānots veikt vairākus testa lidojumus zemajos atmosfēras slāņos, pamazām attīstot un uzlabojot visas raķetes komponentes. Lai sasniegtu 100 km augstumu, raķeti plānots palaist no 25 km augstuma, vispirms to paceļot gaisā ar lieliem hēlija baloniem. Raķetes palaišanu kosmosā plānots veikt no jūras.

Tehnisko atbalstu apstiprinājusi Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija.

ZINOO raķešu entuziastu komanda līdz šim ir izstrādājusi un palaidusi vairākas kosmiskās zondes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu