5 lietas, kas jāzina par bērza sulu tecināšanu (49)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Ir pienācis sulu tecināšanas laiks, kas jāizmanto, kamēr bērziem vēl nav sākušas plaukt lapas. Uzzini, kā šo darbu viegli un ērti var paveikt pats! Atceries: sulu tecināšana nav kaitīga koka veselībai, ja tas tiek darīts pareizi!

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kad var sākt tecināt?

Sulu mēnesis parasti ir aprīlis, bet patiesībā sulas tecināt var sākt, kad zeme atkususi un gaisa temperatūra ir virs nulles.

Dzidrākas bērzu sulas iegūsim sulu tecināšanas sākumā. Tad tajās būs arī mazāks olbaltumvielu daudzums un tās būs labākas uzglabāšanai.

Vēl kāda versija, ka par sulas tecināšanas sākumu pavēstot strazdi!

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kādu koku izvēlēties?

Bērzu sula būtu jātecina pēc iespējas tālāk no pilsētas, jo bērzs tomēr spēj uzņemt arī pilsētā esošās kaitīgās vielas, piemēram, izpūtēju gāzes.

Kvalitatīvāka sula būs tiem kokiem, kuri aug saulainā vietā. Sulu tecināšanai piemēroti vidēja vecuma un vecāki koki.

Piemēram, 70-90 gadus vecs bērzs ar diametru ne mazāku par 35 - 40 cm.

Katru gadu sulu drīkst tecināt no viena un tā paša bērza, tomēr jāievēro viens nosacījums – urbuma vieta gan nedrīkst būt kāda no jau iepriekš izveidotajām.

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kā urbt?

Pārāk dziļi koksnē nav vērts dzīties, pietiek cauri mizai un starpslānim un pašā koksnē līdz 2 cm. Tad iesit koka vai cita materiāla renīti vai caurulīti. Garums ir dažāds - atbilstošs un ērts sulas traukam.

Var rīkoties šādi (tas prasa 5 minūtes):

Ar 18 mm urbi izurbj ieslīpu, 2 centimetrus dziļu caurumu bērza stumbrā. No urbuma tūlīt sāk tecēt sula. Izurbtajā caurumā ievieto plastmasas caurulīti (ārējais diametrs 19 mm). Piesien pie koka stumbra dzēriena pudeli (tilpums 1,5 litri), kurā ievietota piltuve. Ja naktīs gaisa temperatūra vairs nenoslīd mīnusos, uz nakti labāk atstāt lielāku trauku, piemēram, stikla 3 l burku, kas no rīta būs pilna.

! Ir kāds knifs: no augstāk ieurbta cauruma saņemsim saldāku sulu. Izrādās, sulu tecināšanas entuziasti sulu iegūst arī no koka zariem, jo tiek uzskatīts, ka tādas sastāvā ir vairāk vitamīnu. Tomēr skaidrs, ka sulas litrāža būs ievērojami mazāka, nekā tecinot no koka stumbra.

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Cik ilgi var tecināt?

Sulu laiks ilgst aptuveni mēnesi - kad sula kļūst duļķaina, process iet uz beigām. Visbiežāk šis laiks sakrīt ar pumpuru plaukšanu.

Visstraujāk sulas tek laikā no 12 dienā līdz 18 vakarā.

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kā pareizi jāpārtrauc sulas tecināšana?

Tecinot sulas, jāatceras, ka jebkura brūce kokam ir potenciāls infekcijas avots. Iekļūstot infekcijai, koksne var satrūdēt.

Tādēļ būtiski atcerēties, ka pēc sulas tecināšanas nedrīkst atstāt urbumu vaļā! To aizsitam ar koka tapu.

Vēl variants ir šo vietu noziest ar māliem vai dubļiem.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu