Zaķis izvairījies no 8800 eiro PVN nomaksas, pērkot auto (349)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas «Vienotības» frakcijas vadītājs, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāts Dzintars Zaķis (V) gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas «Volvo XC60», nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro pievienotās vērtības nodokli (PVN), liecina portāla «Pietiek.com» pārstāvja Lato Lapsas rīcībā nonākušie dokumenti, kurus Lapsa šodien iesniedza Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Pievienots Zaķa komentārs raksta beigās

Deputāts zinājis, ka viņam būs izdevīgāk

Kā šodien preses brīfingā pie KNAB ēkas žurnālistiem pastāstīja Lapsa, 2011.gada nogalē Zaķis nolēmis iegādāties jaunu automašīnu «Volvo XC60» un vērsies SIA «Mūsa Motors Rīga». Deputāts zinājis, ka viņam būs izdevīgāk, ja automašīnu pirks nevis viņš pats, bet viņam piederošā SIA «Datoru centrs».

Kā sacīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, «KNAB pārbaudīs iesniegumā norādītos faktus savas kompetences ietvaros un vērtēs, vai minētā persona ir ievērojusi tai kā valsts amatpersonai likumā noteiktos ierobežojumus un aizliegumus».

Zaķis aizdevis savai firmai 34 571 latu. Šī nauda aizskaitīta uz firmas kontu, lai tā iegādātos Zaķa kāroto transportlīdzekli, atbrīvojot viņu no nepieciešamības personīgi nomaksāt PVN.

Taču, ja «Datoru centrs» iegādātos automašīnu tieši no «Mūsa Motors Rīga», tai vienalga nāktos valstij samaksāt PVN, un to atgūt varētu, visticamāk, tikai pēc gada.

Tāpēc «Mūsa Motors Rīga» minēto automašīnu par 40 100 eiro pārdevusi kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk - Zaķa firmai.

Lietuvas uzņēmumam par šo pakalpojumu samaksāti 1000 eiro, toties Zaķa firma tādā veidā atbrīvojusies no nepieciešamības vispār maksāt PVN. Rezultātā Latvija valstij «gar degunu» aizgājuši aptuveni 8800 eiro kā nenomaksātais PVN, skaidroja Lapsa.

Pēc tam deputāts pats ar savu firmu noslēdzis vienošanos, ka tā iegādāto automašīnu nodos viņa lietošanā uz Saeimas deputāta pilnvaru laiku. Savukārt šā gada 13.aprīlī Zaķa firma jauno automašīnu viņam pašam ieķīlājusi par 27 971 latu.

Lapsa lūdzis arī pašam Zaķim komentēt šo darījumu, taču deputāts uz viņa jautājumiem pēc būtības neesot atbildējis, vien apstiprinājis, ka ir aizdevis līdzekļus paša piederošajam uzņēmumam.

Lapsas rīcībā nonākusi arī Zaķa sarakste ar «Mūsa Motors Rīga» pārstāvi Tomu Rubuli, kurā pārrunātas minētā darījuma detaļas. Visus minētos dokumentus portālam esot nodevuši labvēļi, sacīja Lapsa.

«Zaķi met dažādas cilpas, kad ar viņiem notiek kaut kas nepatīkams,» žurnālistiem preses brīfingā sacīja Lapsa, pieļaujot, ka deputāts noteikti mēģinās dažādi aizbildināties un noliegt sabiedrībai, ka automašīnas iegādes darījuma rezultātā valstij secen aizgājuši 8800 eiro.

Zaķis: Nav pamata apgalvot, ka par automašīnas iegādi nav samaksāts PVN

Nav pamata apgalvot, ka par automašīnas iegādi nav samaksāts pievienotās vērtības nodoklis (PVN), jo ir ievērotas likuma par PVN normas, bet viss pārējais šajā gadījumā ir tikai naudas plūsmas jautājums, sacīja «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājs un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāts Dzintars Zaķis (V).

Pēc Zaķa vārdiem, par mašīnas radīto pievienoto vērtību tiks nomaksāts PVN, taču neprecizēja, kādā veidā ar auto ir iecerēts radīt pievienoto vērtību. Deputāts aicināja iepazīties ar likumu par pievienotās vērtības nodokli, kurā ir paredzēts, ka nodoklis ir jāsamaksā jebkurā gadījumā.

«Pirmkārt, vēlos norādīt, ka dzīvoju Jēkabpilī un strādāju Rīgā, taču esmu atteicies no frakcijas vadītāja automašīnas, tādējādi valstij ieekonomējot 500 latu izdevumus mēnesī. (..) Jebkurā gadījumā automašīna bija jāpērk ārpus Latvijas, jo Latvijā auto neražo,» izteicās Zaķis.

Politiķis apgalvoja, ka neesot centies iedziļināties, kādā veidā ir veikts šis darījums, un arī neesot bijis aktīvi iesaistīts tā veikšanā. Vaicāts, vai viņš neplāno iedziļināties darījumā, lai sniegtu sīkākus skaidrojumus par Lapsas minētajiem darījuma aspektiem, «Vienotības» frakcijas vadītājs norādīja, ka viņš uzskata par pietiekamu sniegto informāciju un cer uz mediju palīdzību viņa viedokļa skaidrošanā. Deputāts nezina, vai Lapsas rīcībā ir nonākusi visa viņa e-pasta vēstuļu sarakste, taču viņš cerot, ka tiks sīkāk atspoguļotas sarunas arī ar citiem auto dīleriem, piemēram, «Subaru» un «Volkswagen» auto izplatītājiem.

Zaķis atzīmēja, ka tagad par šo jautājumu pārbaudi veiks Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Šā gada februārī Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas padomē kā SIA «Mūsa Motors Rīga» pārstāvis tika iecelts Zaķa partijas biedres, Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) dzīvesbiedrs Jānis Āboltiņš, liecina aģentūras LETA arhīva informācija. Tiesa, «Mūsa Motors Rīga» valdi Āboltiņš atstājis 2010.gada februārī, tomēr patlaban viņš strādā «Mūsa Motors grupas» padomē.

Zaķim piederošā SIA «Datoru centrs» reģistrēta 2003.gadā, liecina «Firmas.lv» informācija. Datortehnikas tirdzniecības uzņēmuma apgrozījums pērn bija 149 951 lats, bet peļņa - 979 lati. Vidējais darbinieku skaits - septiņi. 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 134 149 lati, bet zaudējumi - 4304 lati, vidējais strādājošo skaits - astoņi.

Zaķa ienākumi pērn bijuši 25 446 lati, liecina Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā datubāzē pieejamā amatpersonas deklarācija par 2011.gadu. Saeimā deputāts darba algā saņēmis 21 014 latus, kā arī kompensāciju - 4031 latu. Tāpat politiķis guvis 131 latu kā procentus par noguldījumu bankā.

Kā darījumus, kuru vērtība pārsniedz 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas jeb 4000 latus, politiķis norādījis 4358 latu lielus dzīvojamo telpu īres izdevumus. Zaķis arī ieguldījis 2000 latu kā iemaksu uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, un uz pagājušā gada beigām kopējā ieguldītā summa bijusi gandrīz 4000 latu.

Skaidras naudas uzkrājumus politiķis nav deklarējis, bet AS «Swedbank» viņam noguldīti 14 782 lati un 15 373 eiro (10 804 lati). Deputāts aizdevis 57 263 latus, bet aizņēmumi nav deklarēti.

Zaķis norādījis, ka lieto 2003.gadā ražotu vieglo pasažieru automašīnu «Saab». Viņa īpašumā ir 40 kapitāla daļas 2000 latu vērtībā SIA «Datoru centrs». Politiķim pieder mežs Sutru pagastā un lietošanā ir dzīvoklis Rīgā.

Komentāri (349)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu