Čaka ielā noticis nepatīkams uzbrukums. Sievietes, piesargieties!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Pirms nepina mēneša - 25.jūnijā - Rīgas centrā, A.Čaka ielā, kādai sievietei uzbrucis nepazīstams vīrietis, sitot un velkot uz mašīnu. Sievietei izdevās aizbēgt no uzbrucēja, bet tagad policijā notiek pārbaude par notikušo.

Kāds TVNET lasītājs rakstīja: "25.06.2016. man pazīstama meitene devās mājās no Vecrīgas pa A. Čaka ielu Rīgā. Iela bija tukša un, ejot uz priekšu, viņa pamanīja, ka uz gājēju pārejas krustojumā ar Lāčplēša ielu (iespējams, Blaumaņa ielu) stāv vīrietis.

Viņa grasījās iet viņam garām, bet viņš viņu apstādināja, pajautājot cigareti. Vīrietis bija krievvalodīgs, ap 1,75 m garš, vidējas miesasbūves, īsiem, tumšiem matiem.

Viņa pat nepaspēja atbildēt, kad viņš sāka viņai sist pa seju un vilkt uz mašīnu.

Viņa sāka kliegt un saukt palīgā. Viņš turpināja viņu sist ar domu «neitralizēt», bet viņa nepadevās un cīnījās viņam pretim. Iespējams, viņš bija rēķinājies, ka viņa būs iereibusi, fiziski vājāka un, iespējams, apjuks.

Pēkšņi vīrietis viņu atlaida, iespējams, kāds kaut ko pamanīja. Meitene sāka skriet prom. Vīrietis steigšus iesēdās mašīnā (ķiršu sarkana, veca gadu gājuma, bez «pakaļas») un steigšus aizbrauca uz centra (pretējo) pusi. Meitene aizskrēja un, paldies Dievam, izglābās.

Viņa par šo atgadījumu nevienam neziņoja, bija šoks, bailes. Es to uzzināju nejaušības pēc. 27.06.2016., pierunāju viņu doties uz policiju. Ap 21:30 - 22.00 ieradāmies VP RRP Rīgas Centra iecirknī Matīsa ielā 9. Pie ieejas stāvēja policists, kurš sarunājās ar sievieti (bez formas tērpa). Teicām, ka vēlamies uzrakstīt iesniegumu. Viņš jautāja, kas noticis? Viņai nācās stāstīt notikušo nezināmas sievietes klātbūtnē.

Policists jautāja, kurā ielas pusē tas notika, atbildējām, ka kreisajā (ejot no centra).

Policists mums pateica, pa kuru ieeju mums doties. Iegājām iekšā, mums prasīja, kas noticis. Visu izstāstītām. Atkal mums tika uzdots jautājums, kurā ielas pusē viss noticis? Pajautāja, vai rakstīsim iesniegumu, teicām, ka, protams!

Vēlāk noskaidrojām, ka ielas pusi mums jautāja, jo no tā ir atkarīgs, vai šim iecirknim jānodarbojas ar šo lietu vai arī citam.

Visu laiku bija tāda sajūta, ka policisti sievieti neuztver pietiekoši nopietni.

Atnāca inspektors, tika pierakstīts notikums. Policijas atzinumā (atvainojos, ja rakstu nepareizos terminos), tika rakstīts, ka ir radies konflikts cigaretes pēc, kaut gan vairākas reizes tika atkārtots, ka cigarete nebija iemesls uzbrukumam. Viņai pašai bija jāatgādina par mašīnu.

Viņa apjukusi parakstījās, ka piekrīt rakstītajam. Nākamajā dienā viņa devās uz tiesu medicīnas ekspertīzi. Tiesu medicīnas ekspertīzē tika konstatēti viegli miesas bojājumi (zilums zem acs, pārsists deguns, pārsista lūpa un daži citi zilumi un nobrāzumi).

30.06.2016. atnāca policijas atzinums, ka tiek ierosināta administratīvā lieta. ADMINISTRATĪVĀ LIETA!? Ja viņu noķers, viņš dabūs naudas sodu?

Mans mērķis arī nav nomelnot policiju, jo, pieļauju, ka ir pietiekoši daudz policistu, kas šo lietu būtu risinājuši savādāk. Iespējams, vienkārši, arī bija komunikācijas trūkums.

Mans mērķis ir risināt šo lietu, lai šāds briesmonis neturpina tā rīkoties. Nav zināms, cik tādu meiteņu jau ir bijušas (kuras, iespējams, pat nav neko ziņojušas) un cik tādu būs.
Ņemot vērā, ka jau tā maz meitenes ziņo par izvarošanu un to mēģinājumiem, būtu pateicīgs, ja policija šo notikumu uztvertu nopietni.

Iespējams, ka, lasot šo rakstu, būs meitenes, kas atpazīs savu uzbrucēju. Sievietes, esiet uzmanīgas! Vīrieši, sargiet sievietes, ja redziet kaut ko aizdomīgu, nepaejiet garām!

Es vēlos vēl pateikt, ka tas notika ap 5:10 - 5:30 no rīta. Iespējams, viņš gaida apreibušais meitenes no Vecrīgas.

Vīrieša vecums bija ap 25 - 30 gadi."

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska TVNET norādīja, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Centra iecirknī ir reģistrēts materiāls par miesas bojājumu gūšanas faktu Čaka ielā 25. jūnijā. No cietušās sievietes tika pieņemti visi nepieciešamie paskaidrojumi par notikumu, kā arī atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai nozīmēta tiesu medicīnas ekspertīze, lai noteiktu gūto miesas bojājumu pakāpi.

Likums paredz, ka gadījumā, ja ekspertīzes atzinumā cietušajam tiek konstatēti viegli, vidēji vai smagi miesas bojājumi, ir jāuzsāk kriminālprocess, jo par šādu nodarījumu paredzēta atbildība Krimināllikumā. Savukārt, ja miesas bojājumi ir maznozīmīgi, lietu skata administratīvās lietvedības ietvaros un atbildība par to paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Līdz ar to šādās situācijās, kad redzams, ka persona cietusi, taču precīzi nevar konstatēt miesas bojājumu smaguma pakāpi, sākotnēji var tikt uzsākta administratīvā lietvedība. Tiklīdz Valsts policija saņem ekspertīzes atzinumu, kurā būs norādīts, ka cietušajai nodarīti viegli vai smagāki miesas bojājumi, nekavējoties tiek pieņemts lēmums par administratīvās lietvedības izbeigšanu un kriminālprocesa uzsākšanu.

Respektīvi, lietvedība vai kriminālprocess ir jāuzsāk, lai nozīmētu ekspertīzi un uzsāktu iespējamo vainīgo meklēšanu, tālākā lietas virzība jau ir atkarīga no ekspertīzes atzinuma. Administratīvās lietas ietvaros policija meklē personu, kas varētu būt nodarījis cietušajai miesas bojājumus.

Ja kādam ir informācija par šo notikumu vai kāds bijis notikuma aculiecinieks, policija lūdz ziņot pa tālruni 110 vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī.

Pabeigta tiesu medicīnas ekspertīze

Policijas pārstāve arī piebilda, ka saistībā ar uzbrukumu Čaka ielā ir pabeigta tiesu medicīnas ekspertīze, eksperts konstatējis, ka tikuši nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi. Izmeklēšana administratīvās lietas ietvaros turpinās. Diemžēl notikušā liecinieki nav pieteikušies, tādēļ policija vēlreiz aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri varētu būt redzējuši notikušo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu