Par Valsts kontrolieri ievēlē Ingūnu Sudrabu (64)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien par Valsts kontrolieri ievēlēja Tautas partijas (TP) nominēto kandidāti, "Parex bankas" viceprezidenta vietnieci Ingūnu Sudrabu, kura pirms darba bankā vairāk nekā desmit gadus strādāja Finanšu ministrijā (FM). Izšķirošajā, ceturtajā vēlēšanu kārtā par Sudrabu nobalsoja 58 deputāti, bet par partijas "Jaunais laiks" (JL) izvirzīto pretendenti, Valsts kontroles padomes locekli Gunu Kalniņu-Priedi - 29 deputāti.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Sudraba ir ievēlēta valsts kontroliera amatā uz nākamajiem četriem gadiem. Ingūna Sudraba dzimusi 1964.gadā, augstāko izglītību ieguvusi Latvijas Valsts universitātē, kur 1988.gadā absolvēja Ekonomikas fakultāti. Studējusi arī Džordžtaunas universitātē. Pēc LVU absolvēšanas Sudraba līdz 1992.gadam bija zinātniskā līdzstrādniece Agrārās ekonomikas institūtā, pēc tam sāka strādāt FM Budžeta departamenta direktora vietnieka amatā. 1994.gada jūlijā Andreja Krastiņa (LNNK) veidotajā valdībā, kas neieguva Saeimas atbalstu, viņa kandidēja uz budžeta un valsts ieņēmumu valsts ministra amatu. Tajā pašā gadā Sudraba kļuva par FM valsts sekretāres vietnieci un šo amatu ieņēma līdz pat 2003.gada jūnijam, kad paziņoja, ka atstāj darbu FM, nespējot samierināties ar Einara Repšes (JL) valdības rīcību, kas budžeta problēmās vainoja FM ierēdņus. Sudrabai 1998.gadā piešķirts Ministru kabineta Atzinības raksts par veiksmīgu valsts budžeta projektu izstrādes programmu vadīšanu. Jau ziņots, ka kandidātus valsts kontroliera amatam bija izvirzījušas TP, JL, Latvijas Pirmā partija (LPP) un politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL). No četriem Saeimas frakciju izvirzītajiem valsts kontroliera amata kandidātiem pirmais no turpmākās cīņas vēlēšanu otrajā kārtā izstājās PCTVL biedrs Eduards Žemaitis-Dzicevičs, bet trešajā kārtā vismazāk balsu ieguva LPP kandidāte, Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas priekšsēdētāja Sandra Vilcāne. Pēdējos 11 gadus Valsts kontroli vadīja Raits Černajs. Parlaments decembrī grozīja Valsts kontroles likumu, liedzot viņam iespēju atkārtoti kandidēt uz šo amatu.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu