Latvija beidzot atbrīvojas no divarpus kilogramiem bagātināta urāna (38)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākus gadus pēc Salaspils atomreaktora slēgšanas Latvijai beidzot izdevies atbrīvoties no divarpus kilogramiem bagātināta urāna. Tas noticis pagājušajā nedēļā, bet drošības apsvērumu dēļ informācija par to sniegta novēloti. Salaspilī glabātā kodoldegviela aizvesta uz Krieviju. Ar laiku plānots atbrīvoties arī no reaktorā esošās izlietotās kodoldegvielas.

Oficiāli informācija par kodoldegvielas izvešanu no Salaspils drīkstēja izskanēt tikai šodien, lai arī ziņas par to bija noplūdušas jau iepriekš. Vides ministrija slepenību skaidro ar bīstamību, kuru var radīt bagātinātais urāns. Pirmkārt, tā nonākšana teroristu rokās ļautu pagatavot atomieročus, otrkārt, izvestās kodoldegvielas cena melnajā tirgū ir vairāki desmiti miljonu dolāru. Rezumējot ieguvumus, vides ministrs atzīst, ka visus šos gadus Salaspils reaktors bijis kā slogs.

Raimonds Vējonis, vides ministrs: „Tas katru gadu prasa ļoti lielus līdzekļus, un tie bija gan sākotnēji ASV valdības ieguldītie 700 tūkstoši dolāru drošības sistēmas izveidošanai, gan arī nepārtraukta šīs sistēmas modernizēšana.”

Report.: Vēlmi atbrīvoties no urāna Latvija pauda vēl kopš reaktora slēgšanas 1999. gadā. Bija piedāvāts Francijai, Lielbritānijai, ASV - taču tām nebija pieredzes darbam ar urānu no bijušās PSRS.

Andris Abramenkovs, bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūras direktors: „Jāsaka, paldies Dievam, ASV un Krievija vienojās par šādas iespējas esamību, ka Padomju Savienībā ražotā degviela aiziet uz Krieviju, kur to ir iespējas pārstrādāt.”

Report.: Urāna izvešana no Latvijas izmaksāja 350 tūkstošus dolāru, tos sedza ASV. Galamērķī Krievijā urānu padarīs nekaitīgu.

Igors Bolšinskis, ASV Enerģētikas departamenta tehniskais konsultants: „Mēs runājam ne tikai par vienkāršu kodoldegvielas pārvietošanu, bet par tās pārstrādi, proti, tās koncentrācija tiks samazināta līdz 20 procentiem.”

Report.: Turpmākajos gados no bijušā Salaspils reaktora plānots izvest arī izlietoto kodoldegvielu, kas pēc savām īpašībām ir bīstamāka par nelietoto. Pēc tam šeit Salaspilī iecerēts ražot medikamentus.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu