ZZS kopā SC balsojusi par Latvijas īpašumu izpārdošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašreizējās 10. Saeimas līdzšinējos deviņos darbības mēnešos bijušas 44 plenārsēžu dienas, kurās fiksēts 51 gadījums, kad "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS) balsojusi atšķirīgi no saviem valdības koalīcijas partneriem – premjera Valda Dombrovska pārstāvētās "Vienotības", to, izpētot balsojumu vēsturi, konstatējis TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kopā ar SC izpārdod Latvijas īpašumus

ZZS, balsojot kopā ar opozīcijā esošo "Saskaņas centru" (SC), nodrošinājusi balsu vairākumu, lai apturētu vai traucētu īstenot vairākus "Vienotības" un Dombrovska atbalstītus projektus. Piemēram - grozījumus Krimināllikumā, kas paredzētu kriminālsodu partijām par finanšu pārkāpumiem.

Raidījums secina, ka ZZS un SC kopīgajos balsojumos dažkārt domas ir sakritušas arī tā dēvētajā nacionālajā jautājumā.

Piemēram, Imigrācijas likuma grozījumos saskaņiešiem ar ZZS atbalstu izdevies saglabāt iespēju Krievijas pilsoņiem turpināt izpirkt Latvijas īpašumus, pretim saņemot šeit pastāvīgās uzturēšanās atļaujas.

Bremzē atklātas amatpersonu vēlēšanas

Tāpat ZZS un SC bremzējuši iespēju ar Saeimas kārtības ruļļa grozījumiem padarīt atklātākas amatpersonu vēlēšanas. ZZS un SC kopīgi noraidījuši arī virkni Dombrovska valdības priekšlikumu grozījumiem, piemēram, Darba likumā, likumā "Par nodokļiem un nodevām" un Valsts fondēto pensiju likumā. Saeimas komisiju līmenī ilgi aizkavēti Komerclikuma grozījumi, kas liek atklāt patiesos labuma guvējus no ofšoru rīcībā esošajiem īpašumiem.

Neļauj veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā

Tāpat ZZS un SC bija izšķirīga loma Saeimas atlaišanu izraisījušajā lēmumā par atteikšanos dot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) atļauju veikt kratīšanu frakcijas"Par labu Latviju" līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās.

Novērojumi par aizklāto balsojumu rezultātiem liecina, ka tieši ZZS un SC balsis šīs Saeimas laikā noteica gan tiesībsarga, gan arī Valsts prezidenta vēlēšanu iznākumu.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, komentējot šos faktus, sacīja, ka ne par vienu no šiem balsojumiem viņam neesot ko kaunēties. Atbildība par Šlesera neizdošanu, pēc Brigmaņa teiktā, esot jāuzņemas "Vienotībai", kas lielā steigā bija sasaukusi Saeimas sēdi šā jautājuma izlemšanai. Brigmanis noraida, ka būtu atbalstījis Šlesera neizdošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu