Dobelnieks sievas nāvē saskata ārstes vainu (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāds Dobeles iedzīvotājs uzskata, ka viņa sievas nāvē atbildība būtu jāuzņemas ģimenes ārstei. Abi iepriekš bijuši kārtējā vizītē pie ārstes, taču viņa neesot nosūtījusi sasirgušo sievu uz slimnīcu. Turpretim neizdarībā vainotā ārste apgalvo, ka sieviete pati kategoriski atteikusies no ievietošanas stacionārā, otrdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Bija marta vidus, kad dobelnieks Jānis Danieks ar sievu Austru bijuši vizītē pie ģimenes ārstes Marutas Juknas. Abi sirgst ar augstu asinsspiedienu, tādēļ ik pa diviem mēnešiem devušies pie ārstes, kā arī tur tikuši izrakstīti medikamenti.

Nomirst pēc vizītes pie ārsta

Kā «Tautas balsij» stāsta Jānis, kopš 2006.gada šī ģimenes ārste ne reizi neesot viņus nosūtījusi pārbaudīt veselību pie kāda cita speciālista vai arī uz slimnīcu. Visvairāk sūdzību par sirdsdarbību bijis tieši viņa sievai.

Esot pie ģimenes ārstes, Austrai bijis ļoti augsts asinsspiediens. Arī tajā reizē izrakstītas zāles un abi palaisti mājās. Jau ceļā uz mājām sievai trūka elpas, atceras Jānis. «Pārnācām mājās, iedzēra zāles un nekas, naktī arī neko neteica,» stāsta atraitnis.

Pāris dienas pēc vizītes pie ģimenes ārstes Austra nomirusi. Sieviete no rīta bija piecēlusies no brokastu galda, gājusi un nokritusi. Atbrauksi ātrā palīdzība, taču – bijis jau par vēlu, vēstīja raidījums.

Kāpēc neievietoja slimnīcā?

Pēc sievas nāves Jānis ieslīdzis depresijā, kādu laiku bijis Dobeles slimnīcā. Agriežoties mājas, sirmais vīrs secinājis, ka tomēr ģimenes ārstei vajadzējis Austru nosūtīt uz slimnīcu.

Ja tā būtu izdarīts, iespējams, viņa sieva būt vēl starp dzīvajiem, pārliecināts ir Jānis: «Kāpēc viņa nelika slimnīcā manu sievu? Būtu pagulējusi un varbūt šodien būtu dzīva.»

Jautājot viedokli ģimenes ārstei Juknai, «Tautas balss» uzzināja, ka tieši viņa esot pēdējās vizītes laikā sievietei piedāvājusi doties uz slimnīcu. Abiem - gan Jānim, gan Austrai - bijis augsts asinsspiediens, taču sievietei krietni augstāks nekā vīram. Ārste uz vietas bija veikusi kardiogrammu.

Taču Austra esot kategoriski bijusi pret ievietošanu slimnīcā. «Ir gadījumi, kad uzstājam, bet šoreiz es neprasīju viņai parakstīties. Parasti cilvēki parakstās, ka viņi neies slimnīcā,» teica ārste. Viņa abus palaidusi mājās no ambulances vien tad, kad Austrai bija kļuvis labāk.

Gadījumu vērtēs Veselības inspekcija

Veselības inspekcijas pārstāve Valentīna Berga skaidroja, ka cilvēka veselībai neatliekamā, dzīvībai bīstamā situācijā esot jāveic izskaidrošana.

«Ja ārsts redz, ka ir jādodas uz slimnīcu, un pacients vienalga paliek pie sava, ka nebrauks, tad ārstam jāraksta attiecīgā dokumentā, kartiņā un jādod parakstīties šim pacientam, kurš atsakās,» norādīja speciāliste.

Taču gadījumā, ja pacients atsakās parakstīties, tad jāpieaicina klāt vēl divi mediķi, kas apliecina, ka cilvēks pats nevēlas doties uz slimnīcu. Tā kā ģimenes ārstei Juknai nav šāda apstiprinājuma ar parakstu, viņa tagad nevar pierādīt, ka tomēr todien bija piedāvājusi braukt Austrai ārstēties uz slimnīcu.

Savu atzinumu šajā situācijā dos inspekcija, kas vērtēs ārstes rīcību.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu