Bērnudārza rindu īsināšanai «nauda seko bērnam» ieviesīs pēc gada (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Bērnudārza trūkuma problēmas risināšanai Labklājības ministrija (LM) principu «nauda seko bērnam» plāno ieviest no nākamā gada beigām, liecina rīcības plāna projekts «Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm 2011.–2017.gadam». Valdības komiteja plāna projektu izskatīs pirmdien, 27.augustā.

Tas paredz vairākus pasākumus ģimeņu stāvokļa uzlabošanai Latvijā. Pasākumu mērķis ir veicināt ģimeņu stiprināšanu, stabilitāti, labklājību un sekmēt dzimstību, kā arī stiprināt laulības institūtu un tā vērtību sabiedrībā.

Patlaban ir saņemti atzinumi no visām iesaistītajām pusēm, tostarp savus iebildumus sniegusi Latvijas Pašvaldību savienība, kas daudzām valdības iecerēm nav piekritusi.

Viena no pašreizējām aktualitātēm ir bērnudārzu trūkums. Lai to risinātu, valdība plāno maksāt pieskatīšanas pabalstu 50 latu apmērā par bērniem no gada līdz divu gadu vecumam. Valdība ir atteikusies no domas pārņemt bērnudārzu pedagogu algu izmaksu, lai tādējādi pašvaldībām atbrīvotos nauda šīs problēmas risināšanai.

Rīcības plāns paredz, ka 2013.gada ceturtajā ceturksnī tiek ieviests princips «nauda seko bērnam» attiecībā uz pirmsskolas izglītības iestādēm no bērna pusotra gada vecuma un tiem bērniem, kuriem nav nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā.

Turpmāko divu gadu laikā pašvaldībām, kuras nevar nodrošināt pieprasījumu pēc vietām pašvaldību bērnudārzos, noteiktā termiņā būs jāizstrādā piedāvājums situācijas atrisināšanai, norādot konkrētus pasākumus un finansējuma apmēru, paredz plāns.

Lai gan termiņš ir jau pagājis, Labklājības ministrija bija plānojusi, ka līdz brīdim, kamēr pilnībā būs atrisināts jautājums par bērnudārza pieejamību, ieteikt pašvaldībām ieviest prioritāras kategorijas bērnu uzņemšanai bērnudārzos, piemēram, nodarbināto vecāku bērni, daudzbērnu ģimeņu bērni, sociālā riska ģimeņu bērni, adoptētie bērni, aizbildnībā un audžuģimenē esošie bērni.

Starp nākamā gada darbiem ir arī aicināt uzņēmējus izvērtēt iespēju ieviest īpašas autostāvvietas, kas paredzētas ģimenēm ar bērniem līdz triju gadu vecumam.

Plāna projekts paredz arī daudzas citas aktivitātes.

Patlaban tūkstošiem vecāku ir spiesti sūtīt bērnus uz privāto bērnudārzu par samaksu, bet citiem šis pakalpojums, kas jānodrošina pašvaldībām, ir pieejams. Princips «nauda seko» nozīmētu, ka pašvaldības finansējums par viena bērna uzturēšanos bērnudārzā sekotu bērnam uz vecāku izvēlēto privāto vai pašvaldības bērnudārzu. Tādējādi vecākiem būtu jāapmaksā tikai starpība. Tā arī būtu izvēles iespēja vecākiem.

Šāda principa ieviešanu atbalsta arī vecāku organizācijas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu