Trešdaļu vēža gadījumu atklāj stadijā, kad slimību vairs nevar izārstēt (206)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Valsts vēža diagnostikai tērē ļoti daudz līdzekļu, izsūtot ap miljons uzaicinājumu ierasties uz profilaktiskajām pārbaudēm, taču šiem aicinājumiem atsaucas tikai trešā daļa iedzīvotāju, «Rietumu Radio» atzina ārste, Liepājas «Piejūras slimnīcas» valdes locekle Anna Krilova, norādot, ka ģimenes ārstu uzdevums būtu kontrolēt un panākt, lai pacienti šos vēža izmeklējumus patiešām veiktu.

Kā atzina Krilova, dati par onkoloģiskajām saslimšanām ir ārkārtīgi satraucoši, saslimšanas gadījumu skaitam pēdējos gados Latvijā ir tendence pieaugt. «Ir ļoti skumji secināt, ka katrs trešais vēža saslimšanas gadījums tiek atklāts stadijā, kad slimība vairs nav ārstējama. Par vēža ārstēšanu un izārstēšanu mēs varam runāt tikai tad, ja to diagnosticē laicīgi - pirmajā vai otrajā stadijā,» skaidro Krilova.

Runājot par iemesliem, kāpēc iedzīvotāji nedodas pie ārsta, Krilova atzīst, ka

daļa cilvēku baidās no tā, ka viņiem atklās kādu no onkoloģiskajām slimībām.

«Bail no tā, kas tad notiks, bail no izmaiņām ģimenes un darba dzīvē,» atzīst ārste, norādot, ka pie vainas ir arī tas, ka «latvieši pēc dabas ir savrupi un nav atklāti».

Kā uzskata Krilova, ģimenes ārstiem būtu jāpievērš lielāka uzmanība ne tikai pacientu skaitam, kas pie viņiem pierakstījušies, bet arī sava darba kvalitātei. «Ārstiem vai māsiņām vajadzētu pakontrolēt, cik pacientu, kuri saņēmuši uzaicinājumus ierasties uz vēža izmeklējumiem, tos patiešām ir apmeklējuši, un pārliecināt pacientu, ka tas ir nepieciešams,» norāda Krilova. Viņa piebilst, ka onkologs ir brīvās pieejamības speciālists. «Tas nozīmē, ka nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums. Samaksājot pacienta iemaksu, var pierakstīties pie speciālista, izstāstīt par savām sūdzībām, un viņš pieņems lēmumu par to, kādi izmeklējumi vēl būtu nepieciešami,» skaidro Krilova. Viņa uzsver, ka pašiem iedzīvotājiem ir jāpievērš lielāka uzmanība savai veselībai.

2011.gadā Liepājā un bijušajā Liepājas rajonā reģistrēti 773 saslimšanas gadījumi ar vēzi, bet pērn - 766. Satraucoši, kā atzina Krilova, ir rādītāji par onkoloģiskajiem nāves gadījumiem 2012.gadā - Latvijā 44,5%, bet Liepājā un bijušajā Liepājas rajonā - 55,7%.

Atzīmē Pretvēža dienu

Kā ziņots, šodien Rīgā ar vairākām konferencēm, svinīgu tikšanos Melngalvju namā un citiem pasākumiem tiks atzīmēta Pasaules pretvēža diena, lai atgādinātu par nepieciešamību veikt savlaicīgu vēža diagnostiku un atbalstītu onkoloģiskos pacientus.

4.februāris jau tradicionāli ir Pasaules pretvēža diena. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cīņai ar ļaundabīgo audzēju, veicināt savlaicīgu diagnostiku un ārstēšanu, kā arī uzsvērt veselīga dzīvesveida un profilakses nozīmi.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, vēzis katru gadu nogalina vairāk cilvēku nekā AIDS, malārija un tuberkuloze kopā. Pētījumi liecina, ka mirstību no vēža par vienu trešdaļu samazinātu profilakse un veselīgs dzīvesveids, vēl par vienu trešdaļu - savlaicīga diagnoze un atbilstoša ārstēšana.

Komentāri (206)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu