Gripa šogad ļoti smaga. Tā prasījusi jau deviņu cilvēku dzīvības (65)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gripa šogad tiek pārslimota ļoti smagi. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi šajā gripas sezonā saņēmuši informāciju par astoņiem pacientu nāves gadījumiem, kuriem laboratoriski apstiprināta gripa, un vienu pacientu, kam bijušas aizdomas par saslimšanu ar gripu. Latvijas Infektoloģijas centā šobrīd ārstējas 91 gripas pacients, no kuriem astoņi atrodas intensīvajā terapijā un ir pieslēgti pie plaušu mākslīgās ventilācijas aparātiem.

Slimnīcā katru dienu tiek uzņemti līdz pat 30 jauni smagi sasirguši cilvēki.

Miruši no plaušu karsoņa

Slimnīcas ziņojušas, ka visi pacienti miruši no pneimonijas jeb plaušu karsoņa. Lielākoties tie bijuši cilvēki vecumā virs 65 gadiem - seši pacienti, bet viens pacients bijis arī vecumā no 20 līdz 30 gadiem.

Visiem mirušajiem bijušas sirds, plaušu, aknu, centrālās nervu sistēmas hroniskas saslimšanas vai vielmaiņas traucējumi.

Vienā gadījumā apstiprināta B tipa gripa, bet septiņos gadījumos - A tipa gripa. Vēl vienā gadījumā pacients pirms nāves netika izmeklēts.

Gripas izplatība palielinājusies gandrīz divas reizes

Gripas intensitāte aizvadītās nedēļas laikā pieaugusi vidēji par 87%. Ārsti aicina ierobežot publiskās aktivitātes.

Gripas intensitāte aizvadītās nedēļas laikā pieaugusi vidēji par 87% un sasniedza 428 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

Iepriekšējā nedēļā hospitalizēti 153 pacienti ar diagnozi gripa un 44 pacienti ar gripas izraisītu plaušu karsoni.

Visaugstākā saslimstība ar gripu tika novērota Daugavpilī - 946,6 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Jēkabpilī - 746, Liepājā - 669, Jelgavā - 611,2 un Rīgā 440 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Ņemot vērā, ka saslimšanas gadījumu skaits ar gripu turpina strauji palielināties, tos, kuri saslimuši ar elpceļu infekcijām, mediķi aicina palikt mājās, slimiem nedoties uz darbu un mācību iestādēm, lai no saslimšanas pasargātu citus.

Līdzās gripas vīrusiem turpina cirkulēt arī respiratori sincitiālie vīrusi, kas izraisa augšējo elpceļu infekcijas, īpaši bērniem.

Ik dienu 25-30 smagu pacientu

Stacionāra galvenā ārste Baiba Rozentāle stāsta, ka stacionārā diennakts laikā iestājas 25 līdz 30 gripas pacienti, turklāt visi smagā stāvoklī. «Mums ir tikai smagākie pacienti, un viņu ir daudz,» norāda Rozentāle. Visas 178 stacionāra vietas šobrīd ir aizņemtas. Vairākus pacientus, sākot ar rītdienu, plānots pārvest arī uz Tuberkulozes un plaušu slimību centru.

Ārste saka, ka parasti kopš gripas epidēmijas sākuma augstākā saslimstība tiek novērota trešajā nedēļā, kas šogad ir šī nedēļa. Viņa prognozē, ka šonedēļ saslimstība noteikti pieaugs.

No stacionāra «Latvijas Infektoloģijas centrs» kopš gripas sezonas sākuma izrakstīti jau 104 gripas pacienti. Savukārt stacionārā laboratorijā izmeklēts 2331 paraugs, no kuriem 485 bijuši pozitīvi uz gripu. A gripa reģistrēta 420 gadījumos un B gripa 65.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) vēl gatavo augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa datus par iepriekšējo nedēļu, tomēr, kā ziņots, epidēmijas slieksnis jau pārsniegts deviņās no desmit monitoringā iekļautajām pilsētām.

Savukārt no gripas izraisītām komplikācijām miruši divi cilvēki. Abi pacienti bijuši vecumā virs 70 gadiem, viņiem bijušas hroniskas saslimšanas un viņi miruši no gripas izraisītas pneimonijas.

Jelgavā noteikti pastiprināti pasākumi gripas ierobežošanai

Jelgavas pilsētā noteikti pastiprināti drošības pasākumi gripas izplatības ierobežošanai, jo saslimstības līmenis ar gripu ir audzis.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra Zemgales reģiona vakar, 4.februārī, sniegto informāciju, Jelgavā šā gada 5.nedēļā saslimstības līmenis ar gripu ir audzis - reģistrēti 611 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju.

Pamatojoties uz Slimību profilakses un kontroles centra sniegto atzinumu par gripas saslimstības līmeni Jelgavā, pilsētas pašvaldībā stājies spēkā rīkojuma «Par gripas un citu aktuālo augšējo elpošanas ceļu infekcijas slimību profilaksi» 3.punkts, skaidroja Jelgavas pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Veinberga.

Jāierobežo masu pasākumu apmeklēšana

Tas paredz stacionārajām ārstniecības iestādēm ierobežot apmeklētāju plūsmu pie pacientiem, kuri atrodas stacionārā. Personālam saskarsmē ar gripas slimniekiem ieteicams lietot masku, kas aizsedz muti un degunu.

Pašvaldības iestādei «Jelgavas izglītības pārvalde», pašvaldības un valsts izglītības iestādēm jāpievērš pastiprināta uzmanība iestādes darbinieku un skolēnu veselības stāvoklim, nepieļaujot ar gripu saslimušo atrašanos izglītības iestādē.

Tāpat izglītības iestādēm katru dienu augstākstāvošai iestādei jāsniedz informācija par iestāžu apmeklētību. Ja apmeklētība krītas līdz 60% no skolēnu skaita, izglītības iestādes vadītājam jānosaka karantīnas pasākumi. Skolēniem pēc slimības, kas ilgusi vairāk par trim dienām, noteikti nepieciešama ģimenes ārsta izziņa.

Izglītības, kultūras un interešu izglītības iestādēm rīkojums nosaka ierobežot ārpusklases un citus pasākumus un neplānot jaunus, ja tie notiek slēgtās telpās un saistīti ar vairāk nekā 50 dalībnieku pulcēšanos vienuviet.

Jelgavas pilsētas izglītības pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka pirmsskolas izglītības iestādes šodien nav apmeklējuši vidēji 30,7% bērnu. Savukārt skolās mācības nedēļas pirmajā dienā ir kavējuši vidēji 13,6% skolēni, apkopots pašvaldībā.

Aizvadītās nedēļas laikā saslimšanas gadījumu skaits ar augšējo elpceļu infekcijām pieaudzis par 11,4% un bijis vidēji ir 1714 uz 100 000 iedzīvotāju. Visaugstākā saslimstība tika novērota Jūrmalā.

Jāievēro arī higiēnas pasākumi

SPKC epidemiologi aicina iedzīvotājus ievērot higiēnas pasākumus, tostarp bieži un rūpīgi mazgāt rokas, vēdināt telpas un veikt mitro uzkopšanu, kā arī izvairīties no biežas sabiedrisku vietu apmeklēšanas. Ja tomēr parādās gripas simptomi, kas ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, drebuļi, galvassāpes, sauss klepus, sāpes aiz krūšu kaula, «kaulu laušanas» sajūta, epidemiologi aicina palikt mājās un konsultēties ar ārstu.

Savukārt gadījumā, ja ģimenes ārsts nav sasniedzams, SPKC aicina konsultēties ar mediķi, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 6601600 darba dienās no plkst. 17 līdz 8, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti.

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu