LU pārbaudīs iespējamos pārkāpumus doktora grādu piešķiršanā (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) veiks pārbaudi Latvijas Universitātē (LU) saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem doktora grādu piešķiršanā, pavēstīja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Pārbaudes rezultāti būs zināmi 16.septembrī.

Nodokļu maksātāju biedrība (NMB) paziņojusi, ka ne tikai Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), bet arī LU, iespējams, pretlikumīgi piešķīrusi doktora grādus.

NMB norāda, ka mākslas doktora grādus, iespējams, pretlikumīgi saņēmušas Ingrīda Vilkārse, 2008.gada 28.oktobrī aizstāvot promocijas darbu par tēmu «Operas režijas tendences Latvijas Nacionālajā operā (1995–2003)», un Dita Rietuma, 2012.gada 29.maijā aizstāvot «Latvijas Zinātnes Vēstneša» publikācijā pat nenorādītu promocijas darbu.

Savukārt šogad disertāciju mākslas doktora grāda iegūšanai LU jau gatavojas aizstāvēt Zane Radzobe par tēmu «Alvja Hermaņa režija: tradīcijas un novatorisms».

Iepriekš izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) aizdomās par nelikumīgu doktora grādu piešķiršanu uzdevis veikt pārbaudi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pārbaudē secinājusi, ka RPIVA nav bijušas tiesības piešķirt doktora zinātnisko grādu, tāpēc IKVD pret RPIVA rektori Daci Markus sācis administratīvo lietu. Lieta sākta par valsts atzītu izglītības dokumentu izsniegšanas kārtības pārkāpšanu.

IZM konstatējusi vismaz astoņus gadījumus, ka RPIVA ir piešķīrusi doktora zinātnisko grādu.

RPIVA atvainojusies sabiedrībai, zinātniskajai videi un godprātīgu pētniecisko darbu ieguldījušajiem doktorantiem par nodarīto morālo kaitējumu, izsniedzot promocijas diplomus apstākļos, kad nav šādu tiesību.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu