No «Maximas lietas» atstādina prokuroru, kura sieva strādā būvvaldē (195)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Interešu konflikta dēļ no uzraugošo prokuroru sastāva «Maximas lietā» atstādināts viens no prokuroriem - Ando Skalbe. Iepriekš ģenerālprokurors Ēriks Kalmeiers norādīja, ka Skalbes darbu neietekmēs ne fakts, ka Skalbes sieva strādā Rīgas pilsētas būvvaldē, ne prokurora parādsaistības. Taču pēc medijos saceltās rezonanses Ģenerālprokuratūra brīnumainā kārtā lēmumu grozīja.

Šāds lēmums pieņemts pēc Skalbes paša iniciatīvas, jo viņa sieva strādā Rīgas pilsētas būvvaldē, informēja Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Aiga Šēnberga Latvijas Radio skaidro situāciju: «Ņemot vērā, ka viņa sieva ir Rīgas pilsētas būvvaldes būvniecības pārvaldes būvniecības atļauju kontroles nodaļas vadītāja, tad augstāk stāvošam prokuroram Ando Skalbe iesniedza pieteikumu par viņa kā konkrētā procesa uzraugošā prokurora nomaiņu. Izvērtējot pieteikuma motivāciju, augstāk stāvošais prokurors nekonstatēja tālākus šķēršļus prokurora funkciju tālākai realizācijai. Tāpat nepastāv nekādas šaubas par prokurora kompetenci, objektivitāti un neieinteresētību procesa iznākumā. Vienlaikus nolūkā novērst vismazākās šaubas (..) amatā augstāks prokurors uzskatījis par lietderīgu mainīt lietā nozīmēto prokuroru sastāvu un izslēgt no šī sastāva Ando Skalbi,» skaidro Šēnberga. Viņa norāda, ka patlaban nav zināms, kurš prokurors stāsies Skalbes vietā.

Tādējādi traģēdijas

izmeklēšanas procesu uzrauga divi prokurori -

Jekaterina Kušakova un Agris Skradailis.

Skalbe neturpinās uzraudzību, reaģējot uz Rīgas mēra rīkojumu uz traģēdijas izmeklēšanas laiku atstādināt no amata pildīšanas sešus Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekus un, ņemot vērā, ka viņa sieva Dace Skalbe ir Rīgas pilsētas būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes Būvniecības atļauju nodaļas vadītāja.

Prokurors vienlaikus gan norāda, ka

nesaskata interešu konflikta esamību,

jo viņa sieva, veicot darba pienākumus Rīgas pilsētas būvvaldē, nekad nav bijusi saistīta ar tirdzniecības centru «Maxima» Priedaines ielā 20, Rīgā.

Jau ziņots, ka policija ierosinājusi kriminālprocesu saistībā ar notikušo traģēdiju Zolitūdē, kur, iegrūstot «Maxima» jumta konstrukcijai, bojā gāja 54 cilvēki. Kriminālprocesam policija piesaistījusi arī vairākus prokurorus.

Policijas pirmā versija par traģēdiju ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija - ar šā būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, kad jumta segums tika papildināts ar dažādiem materiāliem.

Komentāri (195)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu