Rīgas pašvaldība neaizliegtu 16.marta un 9.maija pasākumus, kā aizliedza izstādi «Maidana cilvēki»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Balstoties uz zināmas sabiedrības daļas attieksmi, Rīgas pašvaldība neaizliegtu 16.marta vai 9.maija pasākumus, kā tika apturēta pretrunīgi vērtētā izstāde «Maidana cilvēki».

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) sacīja, ka, balstoties uz «sabiedrības pretrunīgo attieksmi» pret minētajiem pasākumiem un iespējamu aizvainojuma izjūtu, ko tie varētu radīt kādai iedzīvotāju daļai, pašvaldība neaizliegtu to turpmāku norisi, jo nebūtu pamatojuma šādam solim. Izstādes «Maidana cilvēki» gadījumā vienīgais pamatojums atļaujas anulēšanai bijuši organizatoru pārkāpumi, nenodrošinot ekspozīcijas apsargāšanu, sacīja Ušakovs. 16.marta vai 9.maija pasākumos šādi pārkāpumi nav konstatēti.

Dienā, kad Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) anulēja izstādes atļauju, Rīgas domē gan skaidroja, ka tas noticis arī, ņemot vērā aizvainojošus izstādes mākslinieka Sergeja Meļņikova izteikumus, norādot, ka izstādes mērķis esot «iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus», «aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgos lopu vagonos». Radzevičs iepriekš lūdzis šos izteikumus izvērtēt Drošības policijai.

Kā zināms, arī 16.marta un 9.maija pasākumu laikā nereti izskan retorika, kas varētu būt aizvainojoša noteiktai sabiedrības daļai.

Kā ziņots, Rīgā nopostītā un priekšlaicīgi aizliegtā izstāde «Maidana cilvēki» pagājušajā nedēļā izstādīta un bija apskatāma Jelgavā.

Rīgā izstāde «Maidana cilvēki» piedzīvoja vairākkārtējus vandaļu uzbrukumus, līdz naktī uz 11.oktobri tā tika nopostīta pilnībā.

Izstādes organizatori plāno celt civilprasības pret visiem izstādes postītājiem, pret kuriem ierosināts kriminālprocess, pieprasot kompensēt zaudējumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu