Aizliegs smēķēt personisko auto salonos un kabīnēs, pat ja braucējs tikai viens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu aizliegt smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs, informēja Ministru kabinetā. Interesanti, ka aizliegts smēķēt automašīnā būs arī tad, ja tajā atrodas tikai pats šoferis.

VM informēja, ka šādas prasības tiks noteiktas, lai pastiprinātu sabiedrības atbildību par līdzcilvēku veselību.

Speciālisti ar aizliegumu smēķēt auto salonos iecerējuši pasargāt ne tikai līdzbraucējus, bet arī pašus smēķētājus - tāpēc nevarēs aizbildināties ar to, ka, smēķējot noslēgtā telpā - automašīnā, šoferis bojā tikai pats savu veselību. Tāpat aizliegums esot saistīts ar auto vadīšanas drošības apsvērumiem.

Smēķēt parastās cigaretes un arī elektroniskās smēķēšanas ierīces būs aizliegts arī ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

Likumprojekts izstrādāts, lai pārņemtu Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas «Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu» prasības.

Noteiktas papildu prasības tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm, lai produktus varētu laist tirgū. Plānots aizliegt izplatīt aromatizētus tabakas izstrādājumus, piemēram, ar augļu vai konfekšu garšu un smaržu, un tabakas izstrādājumus, kuri satur vitamīnus, kofeīnu vai kuru sastāvā ir piedevas, kam piemīt vēzi izraisošas un cilvēka reproduktīvajai sistēmai toksiskas īpašības.

Jaunajā likumā iekļautas elektronisko cigarešu un to uzpildes flakonu drošības prasības, kā arī uz iepakojuma norādāmā informācija par sastāvu un potenciālo ietekmi uz veselību. Lai nemaldinātu patērētājus, turpmāk uz smēķēšanai paredzēto tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu iepakojuma nebūs norādīts nikotīna, darvas un oglekļa monoksīda daudzums. Tā vietā uz iepakojuma būs jānorāda brīdinājumi par kaitīgo ietekmi uz veselību, piemēram, uz tabakas izstrādājumu iepakojuma būs jāizvieto lieli, krāsaini vizuāli brīdinājumi un rakstiskas norādes.

Saskaņā ar direktīvā noteikto tiesību aktiem jāstājas spēkā 2016.gada 20.maijā. Par likumprojektu «Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums» vēl būs jālemj Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu