Mācību dēļ evakuē teju 100 cilvēku no sociālās aprūpes centra

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā no 21. līdz 26. oktobrim norisinās mācības «STORMEX 2016», kuru laikā notiek dažādas glābšanas operācijas, izspēlēti dažādi rīcības scenāriji negadījuma seku likvidēšanai. Šodien Rīgā notikušās VUGD mācības, kurās imitēta ēkas - sociālā centra - sagrūšana un tās 100 iemītnieku evakuācija, noritējušas atbilstoši scenārijam un bez starpgadījumiem

VUGD pārstāvis skaidroja, ka no pieredzes ir zināms – cilvēkus, kuriem ir kustību traucējumi, veselības problēmas, ir daudz grūtāk evakuēt, var rasties dažādas problēmas ar viņu pārvietošanu. Daudziem nepieciešama pastiprināta mediķu uzraudzība.

Dienests akcentē, ka pēc Zolitūdes traģēdijas viens no uzdevumiem bija izpētīt, ko var uzlabot dienestu sadarbībā, tāpēc tika veiktas šādas mācības. Vienlaikus VUGD norāda, ka šīs ir mācības un visu pilnīgi paredzēt reālā negadījumā nav iespējams.

Mācību laikā Hipokrāta ielā 6, Rīgā, tika veikta Rīgas sociālā aprūpes centra «Gaiļezers» iemītnieku evakuācija. Mācību scenārijs paredzēja, ka gāzes eksplozijas rezultātā daļēji sabrūk četrstāvu dzīvojamā māja, kurā atrodas ap 100 cilvēkiem.

Foto: Ieva Čīka/LETA

Iemītnieku evakuāciju veica aprūpes centra personāls sadarbībā ar Rīgas pašvaldības institūcijām, bet ugunsdzēsēji veica cilvēku meklēšanas un glābšanas darbus ēkas sagruvušajā daļā. Lai imitētu notikušo, tika radīti dūmi un iestudēti cilvēku saucieni un kliedzieni.

Pēc izvešanas no ēkas sirmgalvji tika sasēdināti autobusos un izmitināti kādas skolas sporta zālē.

Lai arī ārā bija visai vēss, vairāki evakuētie centra iemītnieki atzina, ka mācības vērtējamas pozitīvi - galu galā ir jāzina, kā rīkoties gadījumā, ja notiek kas negaidīts. Viena no sirmgalvēm arī norādīja, ka telpās trauksmes signāls netika ieslēgts, vadītājs esot lūdzis visus pamest telpas.

Foto: Ieva Čīka/LETA

Plašāki mācību laikā iegūtie secinājumi tiks izklāstīti rīt, 26.oktobrī, paredzētajā preses konferencē. Preses konferencē piedalīsies iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu un klimata daļas vadītājs, mācību vadītājs un VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks.

Mācības «STORMEX 2016» norisinās no 21. līdz 26. oktobrim, tajās tiek izspēlēti dažādi apdraudējumi un pārbaudīta valsts un pašvaldību institūciju, operatīvo dienestu un citu iesaistīto organizāciju gatavība, savstarpējā sadarbība un reaģēšanas spējas katastrofu gadījumos.

Civilās aizsardzības mācību scenārija pamatā ir situācija, kuras ietvaros pāri Latvijai virzās postošs orkāns, kura vēja spēks brāzmās sasniedz 45-48 m/s, kā rezultātā visā valstī nodarīti infrastruktūras bojājumi, novērots elektroenerģijas piegādes pārtraukums, traucēta pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem (piemēram, ūdensapgāde, siltumapgāde).

Mācību scenārijs paredz, ka dabas stihijas laikā Jaunjelgavas novada mežos apmaldīsies cilvēki, Rīgas jūras līča teritorijā pazudīs zvejas kuģis, Rīgā sagrūs ēka, bet Daugavpilī notiks bīstamas ķīmiskas vielas noplūdes. Mācību laikā operatīvie dienesti arī pārbaudīs iespējamo rīcības scenāriju saistībā ar ārkārtas numuru 112 un 113 pakalpojumu īslaicīgu pārtraukumu. Līdztekus mācību laikā tiks sasauktas vairākas pašvaldību civilās aizsardzības komisijas, Valsts enerģētiskās krīzes centrs un Krīzes vadības padome.

Kopumā mācību laikā tiks imitētas 15 dažādas praktiskās un teorētiskās apdraudējuma epizodes, kurās iesaistītas vairāk nekā 50 valsts iestādes, pašvaldības vai citas institūcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu