Ministrs: Pastāv jautājums par RPIVA Madonas filiāles saglabāšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban pastāv jautājums par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Madonas filiāles saglabāšanu, kur ir 12 studējošie, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V). Viņš skaidroja, ka vairumā RPIVA filiāļu studē vairāk nekā 100 studenti, taču RPIVA Madonas filiālē studentu skaits ir mazs. Tajā pašā laikā Šadurskis sola neaiztikt reģionālās un kultūras augstskolas.

Runājot par RPIVA reorganizēšanu, Šadurskis atgādināja, ka Izglītības un zinātnes ministrija paredz, ka visas RPIVA filiāles tiks nodotas Latvijas Universitātei (LU).

Viņaprāt, kopumā nebūtu jāpastāv bažām par to, ka LU varētu pēc laika atteikties no vairākām RPIVA filiālēm. «Bija jautājums - kas notiks tālāk, kad universitāte pārņems filiāles. Tas nav riska jautājums. Filiālēs ir nepilna laika studijas, maksas studenti. Mūsu demogrāfiskās situācijas ietvaros, kur augstskolas stipri cīnās par studentu piesaisti, liekas pretdabiski, ka universitāte varētu atteikties no studentiem,» sacīja ministrs.

IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU

Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas, un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Ministrs norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs «veselīga un draudzīga konkurence».

Šadurskis sola neaiztikt reģionālās un kultūras augstskolas

Izvērtējot augstākās izglītības iestāžu tīklu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) no reorganizācijas plāniem izslēgusi reģionālās augstskolas.

Kā šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), izvērtējot dažādu apstākļu kopumu, secināts, ka reģionālās augstskolas «ir absolūta nepieciešamība».

Raugoties uz specializētajām augstskolām, Šadurskis pauda, ka augstākajai izglītībai ir jābūt saistītai ar zinātni. Atsaucoties uz Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) reorganizācijas plānu, ministrs norādīja, ka šī procesa mērķis ir pedagogus sagatavot tur, kur ir arī atbilstoša zinātniskā darbība.

Līdz ar to,

piemēram, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, kas ir vienīgā augstākās izglītības iestāde, kur ir «vērā ņemama sporta zinātne», neietilpstot augstākās izglītība iestāžu tīkla reorganizācijas plānā.

Runājot par kultūras un mākslas izglītību, Šadurskis tāpat norādīja, ka arī šo jomu reorganizācija neskaršot.

«Var jau ķeksīša pēc spēlēties, bet jēgas nav. Nav nekāda ieguvuma apvienojot,» sacīja ministrs.

Politiķis apliecināja, ka IZM neredz nepieciešamību pēc augstskolu juridiskā statusa maiņas, taču ministrija redz «ļoti lielu nepieciešamību pēc programmu konsolidācijas».

«Vismaz līdz 2020.gadam mūsu plānos neietilpst dziļāka reorganizācija. Cita runa ir koledžu izglītība.

Redzu izteiktu loģiku koledžu programmu integrēšanai augstskolās,» pauda ministrs.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu