Policija: Šajos svētkos centīsimies būt visur!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts policija, tāpat kā citus gadus, rīkos uz autoceļiem reidus, pastiprināti uzraugot ceļu satiksmes drošību, sevišķu uzmanību veltot dzērājšoferiem un atļautā braukšanas ātruma pārsniedzējiem. Trešā prioritāte būs mazāk aizsargātie ceļu satiksmes dalībnieki: bērni, motorolleru vadītāji, velosipēdisti.

Valsts policijas pārstāve Vineta Mistre sacīja, ka parastajiem iedzīvotājiem Jāņi ir laiks atpūtai, taču policijai tas ir smags darbs, uzraugot autovadītājus un sabiedrisko kārtību

Mistre skaidroja, ka bieži vien avārijās vainojams ne tikai reibums, bet arī ātrums - sevišķi vietās, kuras ir mazāk apdzīvotas, piemēram, maģistrāles, lielās šosejas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Andrejs Vasiļevskis savukārt skaidroja, ka Līgo svētkos izsaukumi atkarīgi no laika apstākļiem - lietainā laikā parasti tie saistīti ar pārkurinātām pirtīm un citiem ugunsgrēkiem, bet saulainā - ar slīkšanu.

Dienests atgādina iedzīvotājiem, ka ugunskuri jāveido vietās, kuras ir pietiekami tālu no ēkām. Tāpat tie attiecīgi ir jānorobežo, lai novērstu uguns izplatīšanos. Piesardzība jāievēro arī lecot tiem pāri. Īpaši dienests aicina pieskatīt savas atvases - nevajag tās atstāt vienas pašas, piemēram, pie ūdenstilpēm.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests norāda -

diemžēl, katru gadu palīdzība ir jāsniedz cilvēkiem, kuri neuzmanīgi rīkojušies ar uguni, bijuši pārgalvīgi uz ūdens.

Tāpat uzmanīgi jāēd - mediķi ik gadu saņem izsaukumus par gadījumiem, kad cilvēks ir aizrijies, piemēram, ēdot gaļu.

Dienesti aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem, lietojot alkoholu, jo ļoti bieži tieši pārmērīga alkohola lietošana noved pie bēdīgām sekām. Tiek aicināti arī līdzcilvēki nelaist peldēties ļaudis, kuri ir lietojuši grādīgos dzērienus.

Katru gadu tieši 23.jūnijā ugunsdzēsēji glābēji saņem visvairāk izsaukumus. Daļa no tiem ir maldinoši izsaukumi, kas saistīti ar to, ka iedzīvotājiem, redzot dūmus vai liesmu atblāzmu no Jāņu ugunskuriem, licies, ka izcēlies ugunsgrēks, tāpēc viņi izsaukuši ugunsdzēsējus glābējus.

Tomēr labāk ir izsaukt ugunsdzēsējus glābējus, lai viņi pārliecinās vai konkrētajā vietā ir degšana vai nav, lai nebūtu gadījumu, kad ugunsgrēkā nodeg kāda dzīvojamā māja, bet iedzīvotāji nezvanīja uz 112, jo likās, ka tā ir tikai Jāņu ugunskura atblāzma!

VUGD atgādina, ka jābūt piesardzīgiem arī kurinot grilus, kuros cepsiet gaļu vai desas – grils ir jānovieto tālāk no ēkām, kokiem un nojumēm, uz stabilas virsmas. Grils ir jāmāk arī pareizi iekurināt – sākotnēji ar speciāli šim mērķim paredzētu degšķidrumu ir jāaplej kurināmais, jāpagaida, kad tas sasūcas, uzmanīgi jāaizdedzina un tikai tad jācep uz tā gaļa. Šo darbu noteikti nedrīkst uzticēt maziem bērniem!

Ja tomēr ir izcēlies ugunsgrēks vai atgadījusies kāda nelaime, kas apdraud Jūsu vai līdzcilvēku veselību vai dzīvību, nekavējoties zvaniet uz tālruņa numuru 112.

Jāņu brīvdienās cilvēki nereti izvēlas pavadīt laiku, atpūšoties pie ūdenstilpēm. Pērn šajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji vairākkārt steidzās palīgā cilvēkiem, kuriem peldoties bija notikusi nelaime – uz ūdens tika izglābti pieci cilvēki, kā arī tika izcelti četri noslīkušie.

Lai akcentētu drošības pasākumu ievērošanas nozīmi, dienestu pārstāvji ne tikai sniegs ieteikumus, bet arī demonstrēs glābšanas darbus uz ūdens, kā arī NMPD galvenais speciālists pirmās palīdzības jautājumos Haralds Lučkovskis demonstrēja, kā pareizi sniegt pirmo palīdzību pēc slīkšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu