Rīgas domes uzņēmums izbraukā Lielos kapus; VKPAI plāno sodīt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook/VKPAI

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) plāno ierosināt administratīvo lietu saistībā ar Rīgas domes uzņēmuma «Rīgas meži» veiktajiem postījumiem Lielajos kapos.

Inspekcijas «Facebook» lapā norādīts, ka VKPAI Rīgas reģionālā nodaļa otrdien apmeklēja Rīgas Lielos kapus, konstatējot pašvaldības nevērīgu attieksmi pret šo unikālo vietu apstādījumu kopšanas laikā. Inspektori šobrīd gatavojot apsekošanas aktu, lai ierosinātu administratīvo lietu.

Biedrības «Lielo kapu draugi» pārstāvis Andris Gobiņš portālam TVNET stāstīja, ka, acīmredzot, zāģējot kokiem zarus kapu teritorijā, izmantota smagā tehnika. Pēc atstātajām risēm redzams, ka

transports pārvietojies šķērsām pāri apbedījumiem, bojājot arī kādu 200 gadus vecu kapakmeni.

Tas veltīts Bergmaņu ģimenei, kura apgaismības laikā nodarbojusies ar grāmatu izdošanu.

Gobiņš skaidroja, ka uz plāksnes redzamas dziļas skrāpējuma pēdas, kā arī nolauzts viens tās stūris. Biedrības pārstāvis nevarēja pateikt, vai bojājumi uz plāksnes bijuši jau iepriekš. To noteikšot izmeklēšana. Skrāpējuma pēdas, pēc Gobiņa teiktā, gan izskatās pietiekami svaigas un, visticamāk, radušās pašvaldības nevērības rezultātā.

«Lielo kapu draugi» jau iepriekš norādījuši, ka pašvaldības attieksme pret apbedījumiem ir «barbariska». Gobiņš piebilda, ka VKPAI jau pagājušā gada decembrī izdevis noteikumus apsaimniekotājiem, jo bijusi fiksēta nolaidīga attieksme. Noteikumos bijis norādīts, ka kapos nedrīkst atrasties nekāda smagā tehnika.

«Tas bija saistībā tieši ar sniega tīrīšanu un nozīmēja, ka smagā tehnika nedrīkst atrasties pat uz celiņiem. Bet šeit tehnika bija braukusi šķēršām pāri apbedījumiem,» stāstīja Gobiņš, piebilstot, ka mazgabarīta tehnika saimniekošanai kapos solīta jau februārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu