Lūdz KNAB izvērtēt Saeimas deputātu kvotās piešķirto līdzekļu tērēšanu Alojā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Alojas novada domes opozīcijas deputāti vērsušies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdzot izvērtēt Saeimas deputātu kvotās piešķirto līdzekļu tērēšanu Alojā.

Kā vēsta laikraksts «Diena», pagājušā gada budžetā Alojas novada dome saņēma no valsts 10 766 eiro, lai Alojā uzstādītu Kārļa Zāles pieminekli. Līdzekļi tika piešķirti no tā dēvētajām deputātu kvotām pēc Nacionālās apvienības «Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK» iniciatīvas.

Līdzekļi bija paredzēti pieminekļa uzstādīšanai nepieciešamā laukuma izveidošanai un labiekārtošanai. Valsts budžetā iedalītos līdzekļus novada dome 2017.gadā neapguva. Taču gada nogalē pašvaldība tos nevis atskaitīja atpakaļ valsts budžetā, bet gan laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu ieskaitīja ar domes priekšsēdētāju Valdi Bārdu (ZZS) savulaik saistītās «SLA Draugu dārzs» kontā. Ar šo firmu domes priekšsēdētāja vietnieks Jurģis Rācenis 28.decembrī noslēdza līgumu par pieminekļa uzstādīšanai nepieciešamā laukuma izveidi.

Piemineklis ir veidots pēc tēlnieka Kārļa Zāles meta, tas bija veltīts Latvijas atbrīvošanas cīņās un karā kritušajiem Alojas draudzes locekļiem. Latvijas brīvvalsts laikā alojieši ziedojuši līdzekļus piemineklim, kuru bija iecerēts novietot ceļa krustojumā pie Alojas dzelzceļa stacijas, bet tā uzstādīšanu izjauca padomju okupācija. Pēc Otrā pasaules kara piemineklis nokļuva Grobiņas novada Medzē, padomju armijas karavīru brāļu kapos Kapsēdē, kur tas atrodas joprojām. Tas iekļauts valsts aizsargājamo valsts nozīmes mākslas pieminekļu sarakstā, taču kopš 2008.gadā noslēgtās Latvijas un Krievijas Federācijas starpvalstu vienošanās Kapsēdes brāļu kapi atrodas Krievijas jurisdikcijā.

Lai piemineklis atgrieztos Alojā, vispirms ir jāsaņem Krievijas atļauja to pārvietot. Dome tādu piekrišanu nav saņēmusi. Tāpēc nav zināms, kas notiktu pēc laukuma izveidošanas, ja šie darbi tiktu veikti, bet atļaujas nebūtu, vēsta laikraksts. Tas ir viens no faktiem, uz ko domes opozīcijas deputāti norāda iesniegumā KNAB, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.

Turklāt projekta īstenošanai kopā būtu nepieciešams ap 40 000 eiro, tāpēc neesot skaidrs, kā to varēšot pabeigt. Opozīcija nav vēlējusies uzņemties politisko un finansiālo atbildību par šo darījumu, kam var būt arī ietekme uz pašvaldības budžetu, tāpēc rosināja domei lemt par Rāceņa parakstīto līgumu.

Bārda «Dienai» skaidroja, ka pašvaldības vadība konsultējusies ar juristiem. Tie teikuši, ka domei šis līgums nav jāakceptē. Uz vaicāto, kāpēc līgumu parakstīja viņa vietnieks, Bārda atzina, ka viņam būtu interešu konflikts. Pirms ievēlēšanas amatā viņš - tāpat kā politiķa dzīvesbiedre - ir strādājis šajā uzņēmumā. Tāpēc visi darījumi ar to viņam esot jādeleģē vietniekam.

«SLA Draugu dārzs» esot lielākais novada celtniecības uzņēmums, kuram nevarot liegt piedalīties konkursos. Priekšsēdis nedomā, ka kaut kas varētu neizdoties - tas varētu būt valsts simtgadei veltīts projekts. Pat ja aizkavēsies pieminekļa pārvietošana, būšot sakārtots laukums, kurā tikšot uzlikta plāksne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu