Izstrādāta Rīgas pašvaldības pretkorupcijas stratēģija nākamajiem četriem gadiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja šodien pieņēma Birokrātijas apkarošanas centra (BAC) izstrādāto Rīgas pašvaldības pretkorupcijas stratēģiju 2018.-2021.gadam, skaidroja domē.

Tās mērķis ir nodrošināt Rīgas pašvaldības valsts amatpersonām uzticētās varas godprātīgu un likumīgu izmantošanu sabiedrības interesēs, nosakot rīcības virzienus korupcijas risku samazināšanai. Plānā noteiktas prioritārās jomas, kurās jāveic noteikti pretkorupcijas pasākumi. Šīs jomas ir publiskie iepirkumi, pašvaldības mantas nodošana lietošanā, finanšu līdzekļu piešķiršana un izlietošana, iespējamais interešu konflikts, kā arī pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošana.

Piemēram, saistībā ar publiskajiem pakalpojumiem centrs norāda, ka 2018.-2021.gadā plānots izveidot 6 līdz 8 darba grupas, kas turpinās darbu pie Pašvaldības institūciju publisko pakalpojumu izvērtēšanas un to pilnveidošanas. Laika posmā no 2014.-2017.gadam septiņas darba grupas ir izvērtējušas 108 no kopumā 301 publiskā pakalpojuma.

BAC norāda, ka lai publisko pakalpojumu sistēma sekmīgi darbotos, nepieciešams pilnveidot pašvaldības institūciju mājaslapās internetā sniegto informāciju par tiem, izvietojot reglamentējošos tiesību aktus, sniegto pakalpojumu aprakstus un procesu shēmas.

Tāpat lietderīga būtu apmeklētāju plūsmas organizēšana un video novērošanas sistēmu uzstādīšana vietās, kurās ierodas apmeklētāji, kā arī būtu jāturpina uzsākto e-pakalpojumu ieviešana.

Saistībā ar cilvēkresursu vadību plānots, ka stratēģijas realizācijas laikā tiks veikti grozījumi likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā», iekšējos noteikumos, kā arī tiks organizēti pasākumi, kas nodrošinās pašvaldības darbinieku apmācību interešu konflikta novēršanas jomā un šo zināšanu pārbaudi. Līdz šim BAC konstatējis atsevišķus gadījumus, kad amatpersonas pildījušas vairāku amatu pienākumus bez attiecīgās atļaujas, taču šie pārkāpumi jau esot novērsti.

Savukārt, lai mazinātu korupcijas riskus publisko iepirkumu jomā, turpmākajos četros gados paredzēts pastiprināt pašvaldības darbinieku apmācības.

Pretkorupcijas pasākumi tiek veikti ne tikai visās pašvaldības institūcijās, padotības iestādēs un visās pašvaldības kapitālsabiedrībās, kurās kopumā strādā ap 25 000 cilvēku.

Stratēģija izstrādāta saskaņā ar starptautiskajiem un nacionālajiem normatīvajiem aktiem un balstās uz esošās situācijas analīzi.

Publicēta: 22.02.2018 16:15

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu