Atklāj, kā ierobežos jaunu psihotropo vielu izplatību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Patlaban jaunas psihotropās iedarbības vielas var aizliegt tikai tad, kad to sastāvs ir pārbaudīts, bet ekspertīzes ir pārāk laikietilpīgas, tāpēc process nav pietiekami efektīvs. Tā vietā vietā varētu izmantot citu metodi - pagaidu aizliegumu, kas nozīmē, ka šīs vielas nedrīkstētu laist apgrozībā, pirms netiktu nepierādīts, ka tām nav psihotropas iedarbības, sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP).

Viņš skaidroja, ka viens no Iekšlietu ministrijas (IeM) prioritārajiem darbības virzieniem ir narkotiku noziegumu apkarošana, taču šis jautājums ir saistīts arī ar Veselības ministrijas un visas sabiedrības iesaistīšanos kopumā. Sevišķi pēdējā laikā ir aktualizējušās problēmas, kas saistītas ar jaunām sintētiskām psihotropas iedarbības vielām, kuras parādās arvien vairāk.

"Ir noteikta procedūra, kā šīs vielas var izņemt no civiltiesiskās apgrozības, bet tā prasa zināmu laiku, un rezultātā rodas "pārrāvums", kurā šīs vielas var legāli iegādāties. Minēto problēmu jau risina Eiropas līmenī. Cik man zināms, 2014.gadā Eiropas Komisija (EK) nāks klajā ar regulējumu, kā šo procesu padarīt vienkāršāku un ātrāku. Tur ir pāris metodes, viena no tām - pagaidu aizliegums, proti, viss notiek pretēji: kamēr nav pierādīts, ka vielai nav psihotropas iedarbības, tā netiek laista civiltiesiskā apgrozībā," skaidroja iekšlietu ministrs.

Pēc viņa teiktā, pagaidu aizlieguma piemērošana nozīmētu liegumu izplatīt konkrētu vielu, kamēr tās iedarbība nav pārbaudīta, tomēr, ja pie kāda šī viela tiktu atrasta, tad tiesībsargājošās iestādes to izņemtu un personai iestātos nevis krimināltiesiskā, bet administratīvā atbildība. "Rezumējot varu teikt - nav tā, ka šajā jomā nekas netiek darīts, jo cilvēki tiešām strādā un meklē risinājumus," sacīja Kozlovskis.

Kā ziņots, jaunu nekontrolētu psihoaktīvu vielu straujā rašanās rada arvien lielākas problēmas gan Eiropā, gan starptautiskā mērogā, liecina Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra publicētais 2011.gada ziņojums par situāciju narkomānijas problēmas jomā Eiropā.

Pērn tika reģistrēts rekordliels jauno narkotiku skaits - 41 viela, savukārt šogad paziņots jau par 39 jaunām vielām. Vienlaikus Eiropas narkotiku uzraudzības aģentūra šogad jūlijā nereglamentēto apreibinošo vielu tiešsaites tirgotāju pārbaudē atklāja 600 interneta veikalus, kuri, iespējams, pārdod psihoaktīvos produktus.

EK pārstāve Dana Spinanta iepriekš pastāstīja, ka tiek plānots pilnveidot Eiropas Savienības (ES) politiku, kas būtu vērsta uz narkotiku apkarošanu, izstrādājot jaunus tiesību aktus, lai ierobežotu arī jauno narkotiku izplatību. Patlaban tiek analizēti iespējamie varianti, lai izvēlētos efektīvāko veidu, kā risināt problēmu ar jauno narkotiku straujo izplatību, sacīja EK pārstāve.

Savukārt ES Narkotiku uzraudzības aģentūras direktors Volfgangs Gets uzskata, ka ir vajadzīga "apsteidzoša stratēģija", kas ļautu ātri apzināt jaunās narkotikas un topošās tendences, lai varētu paredzēt iespējamas sekas. Svarīgi ir arī koordinēt pasākumus visā Eiropā, jo pretēji šī cīņa var izrādīties neefektīva.

Kā ziņots, Latvijas zinātnieku piedāvātais vielu apraksts pašlaik aizliegtu 43 vielas, no kurām 18 ir psihotropi neaktīvas. Savukārt saukt pie atbildības cilvēkus par psihotropi neaktīvu vielu izplatīšanu nebūtu pareizi, uzskata IeM Nozares politikas departamenta Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs Jānis Bekmanis. Viņš iepriekš norādīja, ka šonedēļ ir paredzēta atbildīgo institūciju pārstāvju sanāksme, lai izstrādātu metodes kā cīnīties pret jaunajām psihotropajām vielām.

Latvijā pašlaik darbojas sistēma, kurā aizliegtās vielas ir konkrēti uzskaitītas. Jaunās psihotropās vielas nav aizliegtas ar likumu, tāpēc policijai nav iespēju vērsties pret to tirdzniecību, skaidroja IeM pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu