Apinis kritizē kolas reklāmu, bet pieņem tās ražotāju fonda ziedojumu (149)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aicināt aizliegt atspirdzinošā dzēriena reklāmu rūpēs par bērnu veselību un vēlāk savas vadītās organizācijas vārdā pieņemt šā paša dzēriena ražotāja fonda ziedoto naudu - šādā divdomīgā situācijā patlaban nonācis Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis, kura pēdējās dienās paustais viedoklis par kolas patērēšanu vairs nav tik kategorisks.

LĀB, kas ir nevalstiska organizācija, pieņēmusi ziedojumu no atspirdzinošo dzērienu ražotāja «Coca-Cola» fonda. Biedrībai ziedotās summas apjoms ir 19 000 latu, un tās priekšsēdētājs Pēteris Apinis plašsaziņas līdzekļos jau paguvis izpelnīties kritiku par naudas pieņemšanu no kompānijas, kuras ražoto dzērienu par veselībai derīgu nosaukt nevar.

Atgādināsim, ka 2010.gada 25.decembra LTV raidījumā «Labrīt, Latvija» Apinis (skatīt video - sākums ap 2:05), komentējot 2006.gada aizliegumu pārdot dzērienus Latvijas skolās un tam sekojošos ASV valsts sekretāres Madlēnas Olbraitas «Coca Cola» vārdā paustos iebildumus pret šo ieceri, neslēpa vēlmi saldināto dzērienu reklāmas aizliegt pilnībā.

«Tajā brīdī, kad «Jingle Bells» skan un rāda kokakolu, tas ļoti atstāj iespaidu uz to mazo bērniņu, kurš domā: ļoti labi ir to kokakolu dzert. Ziemassvētku vecītis, kokakola saistās kopā, tādas labas emocijas. To mums vajadzētu pilnībā izņemt,»

viņš toreiz sacīja televīzijas tiešraidē. Tomēr Šajās dienās Ārstu biedrības prezidents, maigi izsakoties, vairs nav tik kategorisks. No Apiņa teiktā TVNET noprotams, ka problēma ir nevis kolas dzērienā, bet gan tā lietošanas devā.

TVNET sazinājās ar LĀB prezidentu, jautājot, kāpēc mainīta nostāja un vai viņam kā biedrības vadītājam nebūtu jāpievērš uzmanība ziedojumu ētiskajam aspektam, jo ar šādu precedentu var pārprast gan Ārstu biedrības mērķus, gan Apiņa kunga iepriekš izteiktās rūpes par bērnu veselību.

Apinis piekrīt sniegt vienīgi elektronisku atbildi ar papildu nosacījumu, ka to publicē 1:1. Rakstiskā atbilde ir izvērsta un plaša, tādēļ tikai atstāstīsim to, izceļot, mūsuprāt, nozīmīgāko.

LĀB prezidents raksta, ka neveselīga ir pārmērīga kolas deva, tālab diskusija ar tiem, kas ražo vai tirgo šādus produktus, ir atvērta. Ārstu biedrībai neiespējami būtu sadarboties ar tabakas ražotājiem vai tirgotājiem un ir «praktiski izslēgtas» sadarbības iespējas ar alkohola ražotājiem un tirgotājiem.

Viņaprāt, par saldinātajiem (tostarp enerģijas) dzērieniem nevajag izteikties kategorijās «kaitīgi» vai «veselīgi», jo kaitējumu var nodarīt vienīgi pārmērīga deva vai specifiska piedeva. Apinis uzskata, ka Saeimas mēģinājums aizliegt enerģijas dzērienus ir muļķīgs un liecina par informācijas trūkumu, taču nenoliedz, ka tos nav ieteicams lietot bērniem, kam nav nobriedusi limbiskā sistēma.

TVNET uzrunāja arī Veselības ministriju (VM), kura uz šādu ziedojumu pieņemšanu raugās visai piesardzīgi un visdrīzāk šādu atbalstu nepieņemtu, atceroties augstāk minēto aizliegumu tirgot šādus dzērienus skolās. Tajā pašā laikā Veselības ministrija uztur pastāvīgu dialogu ar visiem pārtikas ražotājiem un izplatītājiem, lai iespējami veicinātu veselīgas pārtikas ražošanu un pieejamību mūsu iedzīvotājiem, norāda VM komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Pole.

Komentāri (149)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu