Šķērdēšanā vainoto Loginovu atlaist skaidri nesola tikai SC (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja pašvaldību vēlēšanās Rīgā uzvarēs valdības koalīcijas partijas, no amata būs jāšķiras Rīgas brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam. Arī tagad Rīgā pie varas esošais «Saskaņas centrs» (SC) negarantē, ka Loginovs savu amatu saglabās, tomēr tiek gaidīts neatkarīgs atzinums par Valsts kontroles konstatētajiem trūkumiem ostā, liecina intervijas ar Rīgas mēra amata kandidātiem.

Ušakovs: ja sistēma strādā, labāk to neaiztikt

«Mana attieksme ir tāda – ja sistēma strādā, labāk to neaiztikt. Ja esošās sistēmas ietvaros ir izdevies pagājušajā gadā sasniegt pirmo vietu Baltijas valstīs, tas nozīmē, ka kaut kas šajā sistēmā ir labs. Man nav šaubu par to, ka Loginovs nav ideāls, ka viņa komunikācijas stils un atsevišķas uzvedības paradigmas ir ne visiem viennozīmīgas. No otras puses, tas ir cilvēks, kas strādā ostā ar specifisku uzņēmēju grupu, varbūt tāds komunikācijas stils ir tieši atbilstošs darba specifikai. Savukārt, runājot par Valsts kontroles atzinumu, ja izrādīsies, ka viņš ir pārkāpis pilnvaras tik lielā mērā, tad viņš tiks atlaists,» intervijā paziņoja SC Rīgas saraksta līderis un tagadējais Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Viņš gan noliedza, ka lēmumu būs gatavs pieņemt tikai pēc prokuratūras atzinuma. «Mums nevajag prokuratūras atzinumu, lai pateiktu, ka cilvēks ir strādājis slikti. Mēs negaidām prokuratūras atļauju atlaist vai neatlaist Loginovu. Mums ir diskusijas ar Valsts kontroles juristiem juridiskajā līmenī, bet ne par to, vai izdarīts smags vai nesmags pārkāpums un ko par to domā prokuratūra, bet vai vispār ir runa par pārkāpumu. Piemēram, diskusijas ir par velkoņiem. Valsts kontrole uzskata, ka brīvostai nevajag velkoņus, savukārt es uzskatu, ka vajag, tāpēc ka negribētu paļauties janvārī uz kādu privātu kompāniju, kas jebkurā brīdī var vienkārši pārtraukt savus pakalpojumus. Kas tādā gadījumā notiks ar ostu? Šajā gadījumā nevar runāt par pārkāpumu, tās vienkārši ir atšķirīgas filozofijas, un tādu lietu ir daudz,» uzsvēra Rīgas mērs.

Pārkāpumi neesot lieli

Pēc viņa domām, Valsts kontroles minētie trūkumi ostas darbā nav tik lieli, lai Loginovu atbrīvotu no amata. «Par tām lietām, par kurām ir strīds, mēs gaidīsim neatkarīga arbitra viedokli. Ja arī viņi pateiks, ka tie ir pārkāpumi, tad būsim spiesti Loginovu atlaist,» atzina Ušakovs.

Pavisam cits viedoklis par Rīgas ostas darbu ir partijas «Vienotība» Rīgas saraksta līderei Sarmītei Ēlertei. «Rīgas brīvosta pašlaik attīstās kā lētu un bieži vien kaitīgu kravu pārvadāšanas punkts. Rīgas brīvostai, līdzīgi kā tas ir ar sekmīgām ostām pasaulē, ir jāattīstās kā vietai, kur notiek ražošana ar augstu pievienoto vērtību, kas ir saistīta ar loģistiku. Ja Rīgas brīvosta nav ieinteresēta šādā stratēģijā, un tā nav ieinteresēta,

ja Rīgas brīvosta, kā mēs zinām, nejēdzīgi vai koruptīvi ir izsaimniekojusi 41 miljonu latu, ja tur valda necaurspīdīga pārvalde un ārzonas, tad nav nekāds brīnums, ka ražošana ar augstu pievienoto vērtību neattīstās,» kategoriska ir Ēlerte.

Arī Loginovam, pēc viņas domām, ir jāaiziet. «Nav tā, ka visi, kas nav cietumā, var būt amatos. Ušakova un Amerika pozīcija ir – ja nav cietumā, tad var būt amatā. Rīgas domei kā daļējam saimniekam Rīgas ostā ir ļoti atbildīgi jāizvērtē, vai šis uzņēmums tiek labi pārvaldīts. To, ka tas netiek labi pārvaldīts, apliecina Valsts kontroles atzinums,» uzskata «Vienotības» pārstāve.

Nacionālās apvienības Rīgas mēra amata kandidāte Baiba Broka savukārt uzskata, ka ar Loginova atlaišanu nekas nevar beigties. «Loginovs nav vienīgais, un nevar būt viens cilvēks vainojams pie visa, kas notiek. Uzskatu, ka

visa šī pārvaldes sistēma, kāda Rīgas brīvostā ir, sākot ar valdi un Loginovu, ir problēmu komplekss,» sacīja Broka.

Jāmaina pārvaldes sistēma

Viņa arī uzskata, ka ir jāmaina pārvaldes sistēma un ostai pilnībā ir jābūt Rīgas pašvaldības pārvaldībā, kas savukārt nozīmētu, ka valdē ir jābūt ne tikai pašvaldībā pie varas esošo, bet visu domā pārstāvēto politisko spēku pārstāvjiem.

Arī Reformu partijas Rīgas saraksta līdere Inga Antāne uzskata, ka balsojums par Loginova atstādināšanu, kurā četri valdības pārstāvji balsoja par, bet četri pašvaldības pret, parāda uz pārvaldes problēmām. «Skaidrs, ka ar četrām balsīm nevaram risināt šādus smagus jautājumus un mums ir jāļauj šim cilvēkam turpināt vadīt Rīgas brīvostu, ko viņš arī dara. Kāda ir mūsu uzticība viņam? Man viņas noteikti nav, bet šiem četriem Rīgas domes pārstāvjiem ir. Ja esmu pilsētas mērs, tad varu mainīt pilsētas pārstāvjus Rīgas brīvostā ar pašvaldības lēmumu un ielikt cilvēkus, kuri saprot un seko līdzi situācijai. Pārstāvjiem ir jāiedziļinās situācijā un jāuzņemas atbildība par paveikto,» sacīja Antāne.

VK vērsusies prokuratūrā

Jau vēstīts, ka Valsts kontrole ir vērsusies prokuratūrā, jo Rīgas brīvostā veiktajā revīzijā konstatēts, ka ostas pārvaldes darbība nav bijusi atbilstoša labas pārvaldības principiem un tiesību aktu prasībām, tādēļ pieļauti nelikumīgi un nelietderīgi finanšu līdzekļu tēriņi un nav gūti ieņēmumi, kas pienākas.

Aprīļa sākumā Valsts policija paziņoja, ka sākusi kriminālprocesu par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas brīvostas pārvaldē.

Marta beigās tika sasaukta arī brīvostas valdes sēde, kurā pēc Valsts kontroles atzinuma izvērtēšanas tika lemts par Loginova atbrīvošanu no amata. Četri ministriju pārstāvji balsoja par Loginova atlaišanu, bet četri pašvaldības pārstāvji pret. Brīvostas valdes sēdēs lēmumi tiek pieņemti, ja par tiem nobalso vismaz pieci valdes locekļi.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu