Premjeru pārsteidza Žagara atstāšana ārpus operas valdes (41)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Premjeram bija pārsteigums, ka pēc konkursa komisijā lemtā jaunajā operas valdē nav iekļauts līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, valdības vadītājs Valdis Dombrovskis («Vienotība») trešdien sacīja intervijā LNT.

Gaidīs ministres redzējumu

Viņš gaidīs kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) redzējumu par to, kā atrisināt konfliktu, ko izraisījis viņas lēmums par jauno operas valdes sastāvu, un nekādus sasteigtus lēmumus nepieņems, lai gan daļa kultūras nozares pārstāvju uzskata, ka ministrei amats jāatstāj.

«Jāatzīst, ka tas tiešām bija pārsteigums, ka bija konkursa komisijas lēmums, kurā šī iespēja būt valdē Žagara kungam bija,

un tajā pašā laikā ministre pieņēma citādāku lēmumu. Kaut arī juridiski tas bija iespējams, tomēr redzam, ka tas arī ir izraisījis pietiekami lielu nozares neapmierinātību. Jebkurā gadījumā es gribētu dzirdēt no ministres, kāds ir ir viņas skatījums, kā viņa piedāvā risināt šo problēmu, lai nodrošinātu gan operas augstu māksliniecisko sniegumu, gan arī profesionālu finanšu pārvaldību,» sacīja premjers.

Lēmumu pieņem ministrs

Uz jautājumu, vai neredz pamatu Jaunzemes-Grendes demisijai, viņš atbildēja, ka korekti šo jautājumu būtu izrunāt ar abām konflikta pusēm. Tā kā ministre slimo, acīmredzot to varēs izdarīt tikai nākamnedēļ.

Vispirms operas valdes kandidātus vērtēja īpaši izveidota komisija, taču lēmumu par valdi saskaņā ar likumu pieņem kultūras ministrs.

Augusta beigās kultūras ministre pēc konkursa uz LNO valdi nolēma, ka to turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās. Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Andrejam Žagaram tika piedāvāts LNO padomnieka amats, taču arī viņš no šāda scenārija atteicās.

Konkursa komisija visaugstāk bija novērtējusi Žagaru un Maskatu.

Teju 30 rakstnieku, aktieru un operdziedātāju, kā arī citi šīs nozares pārstāvji parakstījuši petīciju, aicinot premjeru uzdot Nacionālajai apvienībai izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu, jo, viņuprāt, Jaunzemes-Grendes kompetence nav pietiekama.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu