Spoki.lv - lasītāji izveidojuši lielāko izklaides portālu Latvijā (109)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: spoki.lv

TVNET paspārnē esošā vietne spoki.lv ir kļuvusi par lielāko izklaides portālu Latvijā. Katru dienu Spokos ienāk vairāk nekā 60 tūkstoši apmeklētāju. Tāpēc aicinājām uz sarunu portāla izveidotāju un vadītāju Andri Zodānu. Viņš pastāstīja ne tikai par Spoku rašanos un izaugsmi, bet arī labajiem darbiem. Piemēram, pateicoties Spokiem, tika atmaskots kāds ļaundaris, kurš centās izkrāpt naudu.

Varbūt sākumā vari pastāstīt, kas vispār ir spoki.lv?

Spoki.lv ir izklaides portāls, kura saturu veido paši lietotāji. Tie ir gan gados jauni cilvēki, skolēni un studenti, gan mājsaimnieces, biroju darbinieki un pensionāri. Varbūt daudziem ir radies maldīgs priekšstats, ka spoki.lv ir jauniešu vietne, bet tā nebūt nav. Šeit jebkurš var atnākt un ielikt publikāciju par sev interesējošām tēmām.

Ar ko spoki.lv atšķiras no citiem portāliem? Ar ko Spoki piesaista lasītājus?

Spoki.lv ir veidoti kā spēle. Par visu, ko tu dari, - balso, komentē, liec rakstus - tu saņem virtuālos cepumus. Līdz ar cepumiem aug tavs līmenis un paveras aizvien jaunas iespējas, piemēram, sasniedzot noteiktu līmeni, vari redzēt, kurš negatīvi nobalsojis par tavu rakstu vai komentāru.

Savukārt par nopelnītajiem cepumiem var iegūt dažādas reālas balvas, gan piedaloties izsolēs, gan «cūkas laimes spēlē», gan vienkārši nopērkot Spoku veikalā. Protams, neiztiek bez grandiozām balvām.

Katru mēnesi autori sacenšas par kādu nozīmīgu balvu.

Piemēram augustā un septembrī tika izspēlēti divi KTM riteņi, bet šomēnes ir plānota PlayStation 4 izspēle.

Foto: TVNET

Tu sacīji, ka Spoku rakstu autori sacenšas par nozīmīgām balvām. Kas ir Spoku autori? Par ko viņi raksta?

Kā jau minēju, starp publikāciju autoriem var sastapt gan pensijas vecuma cilvēkus, gan mājsaimnieces, gan biroju darbiniekus. Šajā vietnē apmeklētāji izvieto ne tikai smieklīgas publikācijas, bet arī interesantus populārzinātniskus apskatus par vēsturi, psiholoģiju, zinātni, astronomiju, astroloģiju, attiecībām, politiku un citām dzīves jomām.

Neviens necenšas noliegt, ka galvenā spoki.lv ievirze ir izklaide – joki, smieklīgi stāsti, neparastas bildes un video. Rakstu autori internetā atrod vissmieklīgākos video, visjautrākos notikumus, visjocīgākos attēlus un to visu publicē vietnē spoki.lv.

Tomēr kurš apgalvos, ka saturīga izklaide nevar būt arī receptes vai diskusija par Otro pasaules karu? Daudziem spoki.lv asociējas tieši ar kvalitatīviem vēsturiskiem rakstiem, izsmeļošām medicīniskām publikācijām, aizraujošiem astroloģijas rakstiem un ne mazāk interesantām publikācijām sadaļā «Dari pats».

Pieskaroties vēsturei, vēstures sadaļā var izlasīt un apskatīt fotogrāfijas par 1930.gada karu Spānijā, uzzināt visu par kuģi, kas attēlots uz 10 latu sudraba monētas, izlasīt par skandalozākajām bēgšanām no pasaules cietumiem, iegrimt Aušvices nometnes baisajos notikumos, kopā ar zelta meklētājiem piedzīvot Klondaikas zelta drudzi, izlasīt par latviešu strēlniekiem, pirātiem, krāpniekiem, zinātniekiem un daudzām citām spilgtām vēsturiskām personībām.

Ar tik lielu un saturiski kvalitatīvu materiālu klāstu diez vai spēs palielīties pat nopietni ārzemju portāli.
Foto: TVNET

No tevis teiktā izriet, ka Spokos katrs var izteikties par sev tuvām tēmām, arī nopietnām. Par ko Spoku apmeklētāji vislabprātāk lasa?

Tieši tā. Spoki ir pilsoniskās žurnālistikas portāls.

Ikviens var atnākt un pievienot rakstus par visdažādākajām tēmām.

Spokos savu karjeru sākuši daudz rakstnieku, dzejnieku, žurnālistu un «jūtūba» zvaigznes. Piemēram, cilvēks ar kameru, atrasts internetā, vai seriāls «Pētera dzīve» kļuva populārs, tieši pateicoties Spokiem. Katram no viņiem ir milzīgs fanu pūlis, kas no viņiem gaida jaunus rakstus.

Apmeklētāji lasa visu, katram ir savas iemīļotās tēmas, savi iemīļotie autori. Nevar izdalīt kādu konkrētu jomu. Daži ienāk paskatīties komiksus, daži - smieklīgas bildes vai video, daži apmeklētāji iecienījuši populārzinātniskus apskatus. Kā jau vienmēr dzīvē, vienam patīk māte, otram meita, trešajam - kleita.

Vai ar Spoku starpniecību izdevies novērst kādas nejēdzības, kuru Latvijā netrūkst?

Jā, starp citu.

Pateicoties Spokiem, tika atmaskots kāds krāpnieks, kurš centās izkrāpt naudu,

aizbildinoties, ka tā paredzēta bērnunamam. Daudz ziedotāju noticēja viņam un pārskaitīja naudu. Pateicoties Spoku autoru aktivitātei, viņš tika atmaskots un lieta nodota policijā. Pēc pēdējām ziņām, šis cilvēks atrodas apcietinājumā. Tas ir viens no piemēriem, kā tika novērsts skandalozs noziegums un noķerts vainīgais.

Foto: spoki.lv

Cik iela patlaban ir Spoku auditorija? Cik daudz lasītāju ik dienas apmeklē Spokus?

Mēnesī Spokus lasa vairāk nekā 800 tūkstoši unikālo apmeklētāju.

Google Analytics dati uzrāda vairāk nekā 800 tūkstošus lietotāju pēc sīkdatnēm (cookies).

Katru dienu Spokos ienāk vairāk nekā 60 tūkstoši apmeklētāju. Lielākā daļa no tiem Spokos ienāk izlasīt jaunākos rakstus, paskatīties bildes un video. Īsāk sakot, atpūsties.

Bet ir arī cilvēki, kas mērķiecīgi un sistemātiski pievieno rakstus. Viņi saņem milzīgu gandarījumu no tā, ka citi lasa viņu darbus, komentē un balso par tiem. Es pats zinu, kāds satraukums rodas pēc raksta publicēšanas, - patiks, nepatiks, kā novērtēs, ko komentēs. Tās ir narkotikas. :)

Tu pats arī publicējies? Kādi ir tavi pienākumi portālā?

Jā, es publicēju dažus savus skricelējumus, bet pārsvarā tie ir administrācijas raksti par portāla aktualitātēm. Piemēram, paziņojumi par izsolēm, dažādām izspēlēm, raksti par jaunumiem un uzlabojumiem, izsludinu konkursus, paziņoju par dažādām akcijām un citām aktualitātēm.

Pienākumi man ir daudzi un dažādi, tas ir komandas darbs ar Spoku administrāciju, kopā strādājam, lai spoki.lv funkcionētu bez aizķeršanās. Lai laikus tiktu apstiprināti iesūtītie raksti, lai laikus tiktu novērstas dažādas kļūdas un nepilnības, izskatītas sūdzības un milzum daudz citu lietu. Tāpat ir jādarbojas kopā ar programmētāju un mākslinieku, jānoved pašu un lietotāju iesniegtās idejas līdz to realizācijai un loģiskam noslēgumam.

Piemēram, uz Ziemassvētkiem mums ir ieplānotas trīs jaunas Ziemassvētku medaļas, kuras saņems rakstu autori, un jauna, kreatīva un pilnīgi traka sadaļa. Protams, arī darbs sociālajos tīklos, Spoku atbalsts un vēl daudzi citi darbi. Bet man patīk! :)

Kas vēl bez tevis ir Spoku komandā? Vai vari, lūdzu, pastāstīt par saviem kolēģiem?

Es uzskatu, ka Spoku komandai droši var pieskaitīt visus autorus, kas katru dienu Spokos pievieno lielisku saturu un bez kuriem Spoki nebūtu tik spilgti un saturīgi, kādi tie ir tagad. Tāpat Spoku komandai es pieskaitīšu moderatorus, redaktorus un adminus, kuri palīdz izšķirot, apstiprināt un pieskatīt visu autoru saturu, risina strīdus, palīdz uzturēt kārtību un veic daudz dažādu citu pienākumu.

Visi viņi ir lieliski cilvēki, uz kuriem varu paļauties

un grūtos brīžos atspiesties uz viņu spēcīgā pleca. Un, protams, tas ir Spoku programmētājs Mārtiņš, ļoti spilgta un emocionāla personība. Uz viņu es paļaujos kā uz sevi.

Nevar aizmirst mūsu meiteni Jolantu, kura atbild par Spoku spēļu sadaļu, ļoti erudīta un lieliska meitene. Un, protams, nevar nepieminēt mūsu mākslinieku Didzi, kurš, kā jau mākslinieks, vairāk lidinās pa mākoņiem un reti nolaižas uz zemes. Paldies visiem, kas iegulda savu darbu, lai spoki.lv izskatītos tādi, kādus mēs šobrīd tos redzam!

Foto: TVNET

Vai Spoku lietotāji ir draugi arī ārpus interneta, vai tā tomēr ir tāda virtuāla pazīšanās?

Populārākie Spoku autori un administrācija tiekas arī ārpus virtuālās vides. Ik pēc trim mēnešiem Spoku administrācija satiekas, lai kopā uzspēlētu boulingu vai nodotos citām aktivitātēm. Ir bijuši Spoku administrācijas velobraucieni, pašlaik organizējas kopējs kino apmeklējums.

Mēs neesam nūģi, kurus, izņemot internetu, nekas vairs neinteresē.

Arī pārējiem Spoku autoriem ir bijušas dažādas kopējas aktivitātes, piemēram, četras picu ballītes, kurās varēja piedalīties ikviens un tuvāk iepazīties ar citiem lietotājiem. Tāpat bija kopējs kino apmeklējums, kurā viena kinozāle tika atvēlēta tikai Spokiem. Es ceru, ka arī nākotnē būs vēl daudzi un dažādi kopīgi pasākumi, kuros mēs varēsim iegūt daudz jaunu draugu.

Kādi ir Spoku nākotnes plāni?

Maksimums jau ir sasniegts, Spoki ir kļuvuši par lielāko izklaides portālu Latvijā. Nākotnē ir jācenšas veidot maksimāli kvalitatīvu un daudzpusīgu saturu, nemainot Spoku pamatnostādnes. Tāpat gribētos sniegt lietotājiem vairāk izklaides iespēju, bet tas ir nākotnē. Pašlaik ir jānostiprina sasniegtais.

Vai un kādus tu redzi Spokus pēc 10 gadiem?

Mūsdienu strauji mainīgajā pasaulē ir grūti prognozēt, kas notiks pēc viena vai diviem gadiem, nemaz nerunājot par desmit gadiem. Tomēr mēģināšu atbildēt. Domāju, ka pēc desmit gadiem cilvēki vairs nebūs piesaistīti pie noteiktas vietas un 99% internetu lietos no mobilām ierīcēm. Latvijā ir ļoti daudz radošu cilvēku, kas centīsies pašapliecināties publicistikā.

Ziņas kļūs aizvien personiskākas un jaunumi no pirmās personas būs ikdienišķa un ierasta prakse.

Tāpat palielināsies jaunumu publicēšanas ātrums, es domāju, ka reportāža no notikuma kļūs zibenīga. Jaunumi veidosies no cilvēku ikdienas, gluži kā sociālajos tīklos. Spoki joprojām būs platforma, kurā cilvēki publicēs savus rakstus, tikai tie būs kļuvuši daudz personiskāki. Tāds ir mans nākotnes redzējums.

Vai un kā Spoki ir mainījušies, kopš tie ir kļuvuši par vienu no TVNET sastāvdaļām?

Kopš spoki.lv pievienojušies TVNET komandai, ir pagājis gads. Šajā laikā ir notikušas daudzas un dažādas pozitīvas pārmaiņas. Spokos ir parādījušies rakstu konkursi ar ļoti vērtīgām balvām, piemēram iPad, divriteņi, profesionālās kameras un cita sadzīves tehnika. Pateicoties šiem konkursiem un balvām,

strauji augusi publicēto rakstu kvalitāte, raksti kļuvuši daudz saturīgāki.

Klāt nācis daudz jauno autoru, kuri vēlas gan pašapliecināties, gan cīnīties par vērtīgajām balvām. Pievienošanās TVNETam Spokiem ir devusi ļoti pozitīvu pienesumu.

Cik ilgi vispār Spoki jau darbojas? Cik veci esat?

Spoki.lv ir izveidoti 2005.gada 4.jūlijā. Tajā laikā es biju portāla netgames.lv galvenais redaktors. Biju piekusis no oficiāliem viedokļiem un stingri ieturēta stila, gribējās vairāk gaisa un brīvības. Sākumā biju iecerējis spoki.lv veidot kā privātu blogu, kurā es varētu brīvi izpausties un nodarboties ar publicistiku. Apmeklējums bija 500 cilvēku dienā. Pēc kāda laika apstājos, lai paskatītos atpakaļ, un sapratu, ka vēlos, lai manis rakstīto lasītu pēc iespējas vairāk cilvēku.

Pēc trīs mēnešiem tie jau bija 5000 lasītāju, bet vēl pēc trīs mēnešiem - 15 000 apmeklētāju. Un tad sapratu, ka ir par vēlu apstāties. Es vairs nevaru aiziet prom un pateikt: «Eu, man apnika!» Pēc kāda laika radās doma piedāvāt arī citiem publicēt savus darbus, iespējams, daudzi grib izmēģināt spēkus pilsoniskā žurnālistikā. Tā arī notika.

Tagad spoki.lv ir platforma ikvienam, kas grib savas domas aiznest līdz citiem.

Un tā ir milzīga auditorija.

Foto: spoki.lv

Tātad tu esi arī Spoku izveidotājs? Tevi var saukt par Spoku tēti?

Jā, es izveidoju spoki.lv pirms vairāk nekā astoņiem gadiem. Daudzi mani sauc par Spoku tēti, bet es no tādas uzmanības izrādīšanas mulstu.

Kāpēc portāla nosaukums ir tieši Spoki? Kā tas radās?

Nosaukums Spoki radās tā - es savam blogam gribēju īsu un atmiņā paliekošu nosaukumu. Sākumā pieteicu domēnu joki, to neļāva reģistrēt, jo tas ir kādas organizācijas saīsinājums. Vēl līdz šim neesmu uzzinājis, tieši kādas. Oga, poga un citi īsi un skanīgi nosaukumi jau bija aizņemti. Kad jau biju pilnīgi izmisis, ka neļauj reģistrēt manis izvēlētās burtu virknes, pēkšņi atnāca apstiprinājums vārdam spoki, kuru biju piereģistrējis jokojoties. Biju pārsteigts, tas nebija tas domēns, par kuru es priecātos. Atvēlēto nedēļu domāju, domāju un piereģistrēju. Tagad es šo burtu salikumu dievinu!

Vai nosaukumam Spoki ir kāds zemteksts? Varbūt tu baidies no spokiem, tev tie patīk?

Nē, nosaukumam Spoki nav nekāda zemteksta. Es nebaidos no spokiem, ar tiem nav nācis saskarties, un man tie man asociējas ar mīlīgām un mistiskām radībām. Jociņi - spociņi, tāds ir šā nosaukuma ticamākais izskaidrojums.

Ko tu novēlētu lasītājiem Ziemassvētkos un jaunajā gadā?

Ziemassvētkos Spoku lasītājiem novēlu, lai vienmēr būtu vēsa galva, siltas kājas un karsta sirds. Jaunajā gadā kļūt drošākiem un ne tikai lasīt, bet arī sākt aktīvāk piedalīties spoki.lv sabiedriskajā dzīvē, publicēt rakstus un iesaistīties šajā interesantajā pasākumā, ko sauc par spoki.lv.

Ej uz Spokiem!

Komentāri (109)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu