«Sorainen» partneris: Latvijā pastāv nedemokrātiska anomālija - pašvaldības izdod laikrakstus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no Rīgas domes mājaslapas

Latvijā pastāv nedemokrātiska anomālija - pašvaldības izdod laikrakstus, kas publicē ne tikai sabiedrisko attiecību informāciju, bet arī žurnālistikas rakstus un reklāmu, šodien žurnālistiem sacīja zvērinātu advokātu biroja «Sorainen» partneris Agris Repšs.

Viņaprāt,

šāda pašvaldību rīcība ir prettiesiska, tādējādi tiek kropļota konkurence brīvo masu informācijas līdzekļu tirgū un tiek apdraudēta preses brīvība.

Šāda pašvaldību prakse ir pretrunā ar valsts pārvaldes iekārtas likumu un likumu par pašvaldībām. Likumos nav paredzēts, ka pašvaldības publicē informāciju un rakstus par to, kas nav saistīts ar pašvaldību darbību, taču, piemēram,

pašvaldību izdevumā sastopami arī raksti par ceļojumiem un citām tēmām, kam nav nekādas saistības ar pašvaldību darbību,

skaidroja Repšs.

Likumā nav paredzēts, ka pašvaldība var sniegt reklāmas pakalpojumus, taču pašvaldību laikrakstos sludinājumu publicēšana ir ļoti lēta. Tādējādi

pašvaldības ar nodokļu maksātāju naudu kropļo konkurenci un grauj neatkarīgus medijus.
Šī situācija ir nedemokrātiska anomālija, kas būtu jānovērš,

viedokli pauda «Sorainan» partneris.

«Sorainen» uzņēmies pārstāvēt kāda Latvijas vietējā laikraksta intereses, lai šo lietu atrisinātu. Repšs pauda cerību, ka šo lietu izdosies kā paraugprāvu novest līdz galam. «Sorainen» lietu uzņēmies «pro bono» jeb bez maksas.

Repšs pauda pārliecību, ka pašvaldības, izdodot laikrakstus, ietekmē mediju neatkarības principu, jo mediju biznesā konkurē laikraksti, kuru saturu ietekmē pašvaldības amatpersonas.

Latvijas Žurnālistu asociācija iepriekš vērsa uzmanību, ka pēdējos gados strauji izplatījusies pašvaldību prakse dibināt savus informatīvos izdevumus, kuri izliekas par neatkarīgiem plašsaziņas līdzekļiem, bet kurus apmaksā pašvaldības, tajos strādā pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālisti, un nereti to redkolēģijās ir pašvaldības amatpersonas. Tas grauj gan neatkarīgu mediju ekonomisko pamatu, gan kropļo sabiedrības izpratni par neatkarīgu mediju lomu vietvaras uzraudzībā, brīdināja asociācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu