Ekonomikas policija aptur e-bibliotēkas darbu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Ekonomikas policija ceturtdien dienas vidū arestējusi «Ideju foruma» veidotās e-bibliotēkas serverus, līdz ar to tā nav pieejama.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai BNS norādīja, ka pēc vairāku iesniegumu saņemšanas par e-bibliotēkas darbu pirms diviem mēnešiem ekonomikas policija ierosinājusi kriminālprocesu par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšu pārkāpšanu.

Iesāktā kriminālprocesa ietvaros ceturtdien e-bibliotēkas serveri ir atsavināti.

Biedrības «Ideju forums» valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags aģentūrai BNS pauda, ka ir «neizpratnē un šokā par ekonomikas policijas izmeklētāju nepamatoto un nesamērīgo lēmumu arestēt e-bibliotēkas serverus un tādējādi paralizēt e-bibliotēkas darbu».

Bibliotēkas pārstāvji arī pauž sašutumu, kādēļ gan, «pamatojoties uz atsevišķu grāmatizdevēju aizdomām par autortiesību pārkāpumiem, bija jāliedz iespēja piekļūt visiem e-bibliotēkas resursiem».

Izdevēji ir vērsušies policijā, pamatojoties uz autoru interešu aizstāvību, taču e-bibliotēkai pašlaik nav zināms neviens autors, kurš tieši būtu izteicis pretenzijas pret savu darbu izvietošanu e-bibliotēkā un iespēju saņemt publiskā patapinājuma atlīdzību.

«Visas grāmatizdevēju prasības, kuras tika iesniegtas e-bibliotēkai, ir izpildītas uzreiz pēc to saņemšanas. Īpaši absurdi ir tas, ka esošais ekonomikas policijas izmeklētājas O. Brinkmanes bez izmeklēšanas tiesneša piekrišanas pieņemtais lēmums liedz pieeju bibliotēkai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kuriem tā primāri ir veidota un kuriem nav nekāda sakara ar minēto izdevēju prasību,» klāstīja Vanags.

«Ideju forums» norāda, ka tiesībsargājošo iestāžu lēmums ir nelikumīgs un tiks pārsūdzēts.

Vanags uzsvēra, ka e-bibliotēka darbojas saskaņā ar likumiem, tostarp Autortiesību likumu un Bibliotēku likumu. Viņš uzskata, ka kļūdaina likumu tulkošana, «kriminālprocesa sākšana un serveru arests liecina tikai par to, ka daži indivīdi izmanto tiesībsargājošās institūcijas un, iespējams, cenšas sasniegt sev personiskus mērķus un tādējādi netieši diskriminē cilvēku ar īpašām vajadzībām tiesības».

«Ideju foruma» digitālajā bibliotēkā bez maksas var lasīt vairāk nekā 6000 grāmatu, klausīties vairāk nekā 1600 audiogrāmatu, skatīties aptuveni 400 videoierakstu un apmēram 900 attēlu. Pirmajos darbības mēnešos apkopotā statistika liecina, ka e-bibliotēka visvairāk tiek izmantota mācību nolūkos - visvairāk lasītās ir grāmatas par mārketingu, saskarsmes psiholoģiju, finansēm un menedžmentu. Tomēr pieprasīta ir arī daiļliteratūra - populārākā ir Gundegas Repšes grāmata «Ugunszīme», kurai seko Daces Rukšānes «Beatrises gultas stāsti» un Albēra Kamī darbi «Svešinieks» un «Mēris».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu