«Zemnieku saeima» aicina izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Biedrība «Zemnieku saeima» aicina Ministru kabinetu izsludināt un Saeimu apstiprināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā ilgstošā sausuma dēļ, informēja «Zemnieku saeima».

Šodien «Zemnieku saeima» nosūtījusi vēstuli ar šādu aicinājumu Valsts kancelejai, Zemkopības ministrijai, Finanšu ministrijai un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Biedrība skaidroja, ka šā gada aprīlī, maijā un jūnijā Latvijas teritorijā nokrišņu daudzums bija nepietiekošs lauksaimniecības kultūraugu normālai veģetācijai, kā arī attīstības un augšanas nodrošināšanai. Lielā daļā Latvijas lietus nav lijis kopš aprīļa mēneša, kā rezultātā lauksaimniecības zemes daudzviet ir izkaltušas un augi novārguši vai pilnībā iznīkuši.

Tiek prognozēts, ka raža daudzās saimniecībās šogad tiks iegūta nepietiekošā apmērā, lai saimnieki būtu spējīgi norēķināties par savām saistībām ar kreditoriem. Uz kritisko situāciju sausuma dēļ norādījuši augļu, ogu, dārzeņu un labības audzētāji, norādīja «Zemnieku saeima».

Tāpat ilgstošais sausums ietekmē arī lopkopjus, jo jau šobrīd ir radušās problēmas ar barības nodrošināšanu mājlopiem, informēja biedrība.

Kā ziņots, koalīcija un valdība gaidīs zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) piedāvātus risinājumus sausuma skartajai lauksaimniecības nozarei. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pirmdien mediju pārstāvjiem norādīja, ka šajā jautājumā nozares ministram Dūklavam ir jāapkopo nepieciešamā informācija. Premjers norādīja, ka jebkurā gadījumā tas būs vērtēšanas jautājums, kā rīkoties, un lēmums netiks pieņemts «vienā dienā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu