«Superaugstceltņu» bums: šogad pasaulē pabeigto debesskrāpju skaits augs par 60%

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: WU HONG / EPA

Pasaulē pēdējo gadu laikā vērojams īsts debesskrāpju bums – šogad tiks pabeigtas 230 ēkas, kas ir vismaz 200 metrus augstas. Tas ir par 60% vairāk nekā pagājušajā gadā. Visaktīvākā debesskrāpju būvniecība norisinās Ķīnā, Dienvidaustrumāzijā, kā arī Tuvajos Austrumos, vēsta Japānas medijs «Nikkei Asian Rewiev».

Ķīnā tiek būvēti aptuveni 60% no visiem debesskrāpjiem, kurus paredzēts pabeigt šogad.

Debesskrāpju būvniecību Ķīnā un citās Āzijas valstīs galvenokārt veicina šo valstu strauji augošā ekonomika.

Tomēr vairāki eksperti uzskata, ka «superaugstceltņu» būvniecības temps pasaulē ir pārāk straujš, tāpēc sagaidāms, ka turpmākajos gados gaidāma pabeigto debesskrāpju skaita samazināšanās.

Pabeigto debesskrāpju skaits pasaulē šogad palielināsies jau sesto gadu pēc kārtas, liecina Augstceltņu un pilsētvides padomes (CTBUH) apkopotie dati.

Par debesskrāpjiem CTBUH uzskata ēkas, kas ir vismaz 200 metru augstas. 2018.gada beigās pasaulē būs kopumā vairāk nekā 1500 šādu augstceltņu.

Kopš 2008.gada globālās finanšu krīzes debesskrāpju skaits pasaulē būs pieaudzis trīs reizes.

Visaktīvākā debesskrāpju būvniecība norisinās Ķīnā – šogad šajā valstī paredzēts pabeigt 130 augstceltnes, un tas ir par 70% vairāk nekā pagājušajā gadā.

Deviņas no desmit augstākajām šogad pabeidzamajām ēkām atrodas Ķīnā.

Augstākā šogad pabeigtā ēka būs «China Zun» debesskrāpis Ķīnas galvaspilsētā Pekinā – tas būs 528 metrus augsts.

Citās Āzijas valstīs, neskaitot Ķīnu, šogad plānots pabeigt gandrīz 40 debesskrāpju būvdarbus.

Tikmēr Tuvojas Austrumos 2018.gadā paredzēts pabeigt aptuveni 30 debesskrāpjus.

«Superaugstceltņu» būvniecību Āzijā veicina arī lielais gados jauno iedzīvotāju skaits – šie iedzīvotāji aktīvi pārceļas uz dzīvi pilsētās darba un labākas dzīves meklējumos. Cilvēku pieplūdums pilsētās veicina pieprasījumu gan pēc mājokļiem, gan biroju telpām.

Vairāku šogad nododamo ēku būvdarbus bija paredzēts pabeigt jau pagājušajā gadā. Debesskrāpja būvniecība var izmaksāt simtiem miljonu eiro, un šāda projekta īstenošana prasa vairākus gadus.

Iepriekš zemās procentu likmes bagātajās rietumvalstīs veicināja investīciju plūsmu uz Dienvidaustrumāziju, tādējādi veicinot arī nekustamā īpašuma projektu attīstību.

Tomēr gadījumā, ja procentu likmes ASV un citās valstīs atkal pieaug un ASV dolāra vērtība pret citām valūtām palielinās, investīciju plūsma Āzijas virzienā varētu piedzīvot samazinājumu.

Nekustamā īpašuma attīstītāju interesi īstenot Ķīnā vērienīgus projektus var mazināt arī pēdējos gados pastiprinātā valsts kontrole nozarē, lai nepieļautu pārmērīga cenu burbuļa izveidošanos.

Tikmēr Tuvajos Austrumos debesskrāpju nozari var negatīvi ietekmēt naftas un citu energoresursu cenu samazinājums pasaules tirgū.

Eksperti prognozē, ka 2019.gadā pasaulē pabeigto «superaugstceltņu» skaits samazināsies līdz aptuveni 170. Savukārt 2020.gadā pasaulē varētu tikt pabeigtas aptuveni 80 vismaz 200 metru augstas ēkas.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu