Ar plašu pasākumu programmu visā Latvijā 9.maijā atzīmēs Eiropas dienu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Russell Cheyne / REUTERS

Ik gadu 9.maijā visā Eiropā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena, un Latvijā šogad piedāvāto pasākumu programma būs daudzveidīga un pavērs plašas iespējas iepazīt Eiropas kultūras mantojumu un dažādu Eiropas valstu tradīcijas, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā.

Atzīmējot Eiropas Kultūras mantojuma gadu, 9.maijā interaktīvas un izzinošas aktivitātes Atvērto durvju dienā piedāvās Eiropas Savienības (ES) māja, Ārlietu ministrija (ĀM), Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes birojs, Saeima un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Atvērto durvju dienas kustībai pievienoties aicināta ikviena iestāde un uzņēmums, kas vēlas parādīt savus ieguvumus no Eiropas, un ir gatavi uzņemt apmeklētājus.

ES dalībvalstu un Eiropas Austrumu partnerības valstu vēstniecības iepazīstinās ar savu darbu Latvijā, rīkos tikšanās ar diplomātiem, stāstīs par savu valstu kultūru, ģeogrāfiju un tūrisma iespējām. Lai stāstītu par kultūras un dabas mantojuma saglabāšanu, kā arī īstenotajiem ES fondu finansētajiem projektiem, skolēnu grupas uzņems vairāk nekā 20 organizācijas un uzņēmumi, piemēram, Bauskas pils muzejs, koncertzāle «Cēsis», Daugavpils Marko Rotko mākslas centrs, Latvijas Universitātes Dabas māja un citi.

Tāpat 9.maijā no plkst.8 līdz plkst.21 vakarā ikviens tiešsaistē «www.esmaja.lv» varēs kārtot Eiropas eksāmenu, kas ir tests, lai cilvēki dažādos vecumos varētu pārbaudīt savas zināšanas un izpratni par dzīvi Eiropā. Testu iespējams pildīt jebkura veida ierīcēs - telefonos, planšetēs, datoros. Tas veidots, lai zināšanu pārbaude būtu interesanta, aizraujoša un arīdzan izklaidējoša. Testa dalībniekam jāatbild uz 20 jautājumiem. Katrs eksāmena dalībnieks saņem apliecinājumu par dalību testā un uzzina savu sasniegto rezultātu. Labākie testa dalībnieki saņems arī vērtīgas balvas. Bet «Kino Citadele» no plkst.11 varēs uzrādīt savu Eiropas eksāmena rezultātu un saņemt kino biļeti bez maksas. Te būs iespēja Eiropas eksāmenu nokārtot arī uz vietas.

ES mājā visas dienas garumā, sākot no plkst.8 rītā, ikviens varēs piedalīties izglītojošās aktivitātēs par ES, izmantot iespēju fotografēties Eiropas dienas svinību ietvaros, nokārtot Eiropas eksāmenu klātienē. Te varēs piedalīties radošajā akcijā «Piederi un deri Latvijai un Eiropai» - kuras sajūtu vadmotīvs radies pateicoties Imanta Ziedoņa «Pasakai par pogu». Ikviens ES mājā tiek aicināts piešūt dzeltenas vai zilas krāsas pogu Latvijas kartē, tā piesakot savu laba vēlējumu Latvijai un Eiropai. Tāpat ikviens Eiropas dienā aicināts izvēlēties savā apģērbā iekļaut zilus un dzeltenus toņus vai attiecīgo krāsu aksesuārus, lai arī šādā veidā vizuāli piedalītos Eiropas dienas svinībās.

Savukārt tradicionālais Eiropas dienas koncerts šogad veltīts Eiropas kultūras nozīmīgai daļai - kino. Tā ietvaros labi zināmi mākslinieki izpildīs mūziku no Eiropā zināmām kino filmām. Koncerta vizuālajā noformējumā būs skatāmi šo filmu fragmenti, ilustrējot Eiropas kultūras daudzveidību un bagātību.

Eiropas Parlamenta (EP) Vēstnieku skolas visā Latvijā 9.maijā rīkos atraktīvus un izzinošus Eiropas dienas pasākumus. Eiropas dienas pasākumi, kurus rīko EP birojs Latvijā būs tikpat dažādi kā pati ES - konkursi par ES tēmām, diskusija «kas ir aktīvs Eiropas pilsonis». Skolu pasākumos iesaistīsies arī sabiedrībā pazīstamas personības.

Eiropas diena tiks atzīmēta arī Saeimas namā. Te skolēni kopā ar Saeimas deputātiem varēs pārbaudīt savas zināšanas par ES un parlamenta darbu, apskatīt Saeimas nama reprezentācijas telpas un atraktīvi nofotografēties par piemiņu no Eiropas dzimšanas dienas svinībām 2018.gadā.

No plkst.13 līdz plkst.16 durvis vērs arī ĀM, un tās apmeklētājiem būs iespēja izzināt ārlietu dienesta darbu un vēsturi klātienē. Darbosies stends «Ceļo droši», būs skatāma Viļānu vidusskolas zīmētu novēlējumu izstāde pie ministrijas ēkas «Mēs Eiropai» un dokumentu izstāde. plkst.13 visus klātesošos ar muzikālu svētku sveicienu sveiks Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas pamatskolas meiteņu koris, un uzrunu teiks ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Savukārt 10.-12.klašu skolēni ministrijas Mācību zālē piedalīsies «Prāta spēlēs», komandās atbildot uz jautājumiem par ES un to dalībvalstu vēsturi, ģeogrāfiju un politiku. Paralēli darbosies zīmēšanas darbnīca «Zīmē Eiropas nākotni kopā ar diplomātiem».

Valsts kanceleja, atzīmējot Eiropas dienu, ir izveidojusi interaktīvu zināšanu pārbaudes testu par Latvijas iestāšanos ES un ieguvumiem, ko tā devusi ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Tests ir pieejams «www.atminivesturi.lv» - digitālā rīkā, ko Valsts kanceleja radījusi, godinot Latvijas valsts simtgadi. Vietnē jau šobrīd ir pieejami dažādi testi par Latvijas valstij nozīmīgiem procesiem un personībām, piemēram, Baltijas ceļu, Latviešu Pagaidu Nacionālo padomi, Latgales kongresu, Neatkarības deklarācijas pieņemšanu un 1991.gada barikādēm. Eiropai veltītais tests būs pieejams no 8.maija.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija kopā ar jauniešiem Eiropas Kultūras mantojuma gada ietvaros radījusi izstādi - jauniešu veidotu foto kolāžu - «Mantojuma stāsts - mans stāsts, tavs stāsts». Foto izstādes dalībnieki tika aicināti veidot foto stāstus, kas atklāj kultūras mantojuma nozīmi sabiedrības un ikviena dzīvē, kā arī piedalīties izglītojošos semināros un darbnīcās par mantojuma vērtībām. Akcija rīkota kā nacionāla līmeņa iniciatīva pasaules UNESCO kampaņas «#Unite4Heritage» ietvaros.

Bet no marta līdz 11.maijam Latvijā norisinās ikgadējā akcija «Atpakaļ uz skolu». Tās laikā ES institūciju darbinieki, valsts un pašvaldības iestāžu pārstāvji, NVO aktīvisti un citi speciālisti, kas ikdienā saskaras ar Eiropu saistītiem jautājumiem, dodas uz skolām, lai ar jauniešiem dalītos savā darba pieredzē un zināšanās par ES, kā arī karjeras veidošanas iespējām Latvijā un Eiropā. Akcija «Atpakaļ uz skolu» Latvijā tiek rīkota kopš 2008.gada un tradicionāli visvairāk vizīšu norisinās maija sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu