Kvalitatīvu un konkurētspējīgu izglītību iespējams iegūt arī Latgalē – Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kvalitatīvu un konkurētspējīgu augstāko izglītību ir iespējams iegūt ne tikai galvaspilsētā. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA) šobrīd var lepoties ar Eiropas līmeņa aktuālām kopīgajām studiju programmām, kas ļauj studētgribētājiem iegūt daudzpusīgas zināšanas un sniedz iespēju studentiem strādāt modernās laboratorijās. RTA patstāvība un stabilitāte ļauj akadēmijai strādāt ar nākotnes perspektīvu.

RTA lielu nozīmi pievērš zinātnei un pētniecībai - šobrīd akadēmija strādā ar inovatīviem pētījumiem reģionālistikā, sociālajā un speciālajā pedagoģijā, inženierzinātnē un sociālo zinātņu nozarē. Vienā no pēdējiem Izglītības un zinātnes ministrijas publicētajiem pētījumiem bija redzams, ka daudzi RTA rādītāji pārsniedz vidējo vai ir vieni no augstākajiem, kas pierāda mācību iestādes zinātnieku profesionalitāti un kvalitatīvo darbību zinātnes jomā.

RTA ir svarīga sadarbība dažādos līmeņos, tai skaitā ar reģionā esošajiem uzņēmumiem un pašvaldībām. Kvalitatīvas izglītības pamats ir darba devēju prasībām kvalificētu speciālistu izglītošana. Studentiem tiek sniegtas iespējas studiju laikā iegūt ne tikai pilnvērtīgu teorētisko bāzi, bet vēlāk iegūtās zināšanas lietot praktiski.

RTA ir izveidojusies cieša sadarbība ar vairākām reģionā esošajām pašvaldībām. Uzņēmēji nebaidās un labprāt piedāvā studentiem jau studiju laikā izstrādāt dažādus risinājumus un konceptus, kas ļauj uzlabot viņu darbību, apzinoties, ka saņems kvalitatīvi paveiktu darbu. Jāatzīst, ka darba devēji daudzus studentus piesaista jau studiju laikā, jo Latgalē esošie uzņēmēji novērtē RTA studentus, kuri ir kompetenti, zinoši un spēj praktiski realizēt iegūtās zināšanas un pieredzi, ko ieguvuši, piedaloties vietējos un starptautiska līmeņa projektos jau studiju laikā. Turklāt tehnoloģijas RTA caurvijas katrā īstenotajā studiju programmā.

Bakalaura studiju līmenī augsts pieprasījums saglabājas pēc tādiem studiju virzieniem kā izglītība, pedagoģija un sports, informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne, mehānika un metālapstrāde, siltumenerģētika, siltumtehnika un mašīnzinības, kā arī tiesību zinātne un vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība.

RTA iespējams studēt arī par valsts budžeta līdzekļiem, turklāt studentiem tiek nodrošināta arī vieta kopmītnēs, kas ir īpaši aktuāli tiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta nav Rēzekne.

Sadarbojoties ar pašvaldībām, tiek rīkoti tehniskie jaunrades pulciņi, un bērni no novada skolām ar prieku tos apmeklē. Tāpat tiek rīkoti kopīgi pasākumi, piemēram, pavisam nesen sadarbībā ar Rēzeknes novada domi RTA Inženieru fakultāte rīkoja «Latvijas robotikas čempionātu RTA 2018», kas piesaistīja lielu jauniešu interesi.

Ja palūkojas akadēmijas absolventu profesionālajās dzīves gaitās, daudzi ir vadošos amatos, piemēram, viens no absolventiem ir RTA rektors, profesors Edmunds Teirumnieks. Lepnums ir arī par Ivetu Ratinīku, kas Āgenskalna Valsts ģimnāzijā strādā par latviešu valodas un literatūras skolotāju un kura ir arī dzejniece un literatūras pētniece. Tāpat starp RTA absolventiem ir Latgales vēstniecības GORS vadītāja Diāna Zirniņa un jaunais zinātnieks Pāvels Cacivkins, kurš ieguvis prestižo Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta izsludināto Čārlza Bebidža balvu.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija neapstājas pie sasniegtā un vēlas uzlabot jauniešu zināšanu līmeni. 2015. gadā RTA kā savu struktūrvienību nodibināja Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolu (ATV), kas balstās uz vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinātņu un tehnikas virziena programmu īstenošanu. Lēmums par vidusskolas dibināšanu tika pieņemts pēc vairāku gadu diskusijām. RTA spēj nodrošināt vidusskolas skolēniem radošu un kvalitatīvu izglītības procesu, jo kopā ar studentiem skolēni iesaistās zinātniskajā darbā un veic pētījumus RTA laboratorijās. Vidusskolēni parāda savas iegūtās zināšanas, piedaloties ne tikai Latvijas mēroga olimpiādēs un konkursos, bet arī starptautiskos projektos.

RTA atrodas Latgales sirdī, un ir bijusi svarīga pilsētas un reģiona sastāvdaļa vairāk nekā 90 gadus. Augstskola pulcē studētgribētājus gan no Latvijas, gan arī no ārvalstīm, veicinot pilsētas un reģiona attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu