Melns saldējums? Izrādās, ka tādu ražo tepat Latgalē!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no uzņēmuma arhīva

Aizrautīgi, drosmīgi un pat mazliet traki – tādi ļaudis strādā saldējuma ražotnē «Saltums 2», kas atrodas Līvānos. Un melnais plombīra saldējums ir tikai viens no plašā «Zemnieku saldējuma» zīmola klāsta - unikālajā sortimentā ir arī saulespuķu halvas krējuma saldējums ar pildījumu, vaniļas saldējums no kazas piena un, domājot par labas kvalitātes gardumu bērniem, nupat tapis piena saldējums ar saldas košļājamās gumijas garšu rozā vafeļu glāzītē.

Tu tagad domā – kā nu tādus saražosi bez ķīmiskām piedevām? Izrādās, ka visiem «Zemnieku plombīra» saldējumiem piešķirta «Zaļā karotīte», kas tiek tikai tiem produktiem, kuri ražoti Latvijā un kuros 75% no ražošanā izmantotajām izejvielām ir vietējās. Uzņēmums ir atvērts pat vistrakākajām idejām saldējuma piedevām un variācijām, taču tiek novilkta sarkanā līnija – izejvielas ir un būs pēc iespējas dabīgas un šis nosacījums allaž paliks nemainīgs.

Kā atklāj uzņēmuma saimnieki Jānis Trokša un Andis Teivāns, melnais saldējums savu šim gardumam neierasto toni iegūst, kad dabīgajām izejvielām – pienam un krējumam - pievieno augogles krāsvielu. Tā ir pilnībā nekaitīga, un šo pašu krāsvielu izmanto aptiekā nopērkamajā aktivētajā oglē.

Rūpēs par tiem, kas vasaras svelmē vēlas baudīt atvēsinošo našķi, bet saglabāt slaidumu, tiek ražots atsvaidzinošs un viegls veldzējums - jogurta saldējums, turpretī bagātīgākas un pilnvērtīgākas garšas tīkotājiem noteikti varētu patikt saldējums ar mājās gatavotu sviesta cepumu garšu.

Ikdienā bieži atgādinām cits citam, ka biezpiens jāēd, lai atmiņa būtu labāka, bet «Saltums 2» kolektīvs šo izteicienu uztver nopietni un nolemj smadzeņu darbības uzlabošanas procesu padarīt vēl gardāku, izveidojot saldējuma recepti ar biezpienu. Ja pievieno vaniļas, šokolādes, ķiršu un upeņu garšas, panākam vēl izcilāku un baudpilnu rezultātu.

Uzņēmuma pirmsākumi meklējami tālajā 1994. gadā, kad bērnības sapnis par auksto gardumu pārvērtās biznesa idejā. Šobrīd uzņēmums diennaktī saražo 8 līdz 10 tonnas saldējuma. Izmantojot Lauku atbalsta dienesta finansējumu, SIA «Saltums 2» šogad rekonstruējis ražošanas cehu un uzstādījis jaunas saldējuma ražošanas iekārtas, kas spēj saražot 7500 saldējuma porcijas stundā, līdz ar to būs iespējams nodrošināt lielus pasūtījumus īsā laikā.

Saimnieks Jānis atzīst, ka saldējuma bizness prasa elastīgu un radošu pieeju, jo nemitīgi jāmeklē jaunas receptes un veidi, kā pārsteigt patērētāju. Kopā ar tehnologiem top jaunas receptūras, taču ne visas nonāk veikalu vitrīnās, jo pēc saldējuma vārīšanas tas tiek degustēts un atlasīts tikai labākais. Jāņem vērā nianse, ka ne viss, kas izdodas gards mājas apstākļos, tāds iznāks ražošanas procesā ar tehnoloģiskajām iekārtām.

Uzņēmuma vadītāji atzīst, ka biznesu veidot Latgalē nav viegli, jo šī nav ģeogrāfiski izdevīga vieta, līdz ar to sadārdzinās transporta izmaksas it visam, kas tiek pasūtīts. Dažkārt pasūtījumi jāorganizē pat ar dubultu piegādi – no sākuma uz Rīgas noliktavām un tikai tad uz Līvāniem. Par darbaspēka trūkumu gan nevarot sūdzēties. Viņi paši apmāca jaunos darbiniekus, līdz ar to kolektīvā ir gan pastāvīgie, gan arī sezonas darbinieki, kas ir lojāli uzņēmumam un tajā strādā katru vasaru.

«Kāds ir veiksmīgs uzņēmējs? Viņam jāpiemīt Latgales temperamentam un gribasspēkam,» joko vadītāji, bet, ja nopietni, tad jābūt pozitīvi domājošam, izturīgam stresa situācijās un atvērtam visam jaunajam. Tā kā tendences strauji mainās, jāseko tām līdzi.

Saltums 2

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu