Līdz šim noslēgti projektu līgumi par 59% no pieejamajiem ES fondiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Līdz šā gada 15.martam bija noslēgti projektu līgumi par 2,6 miljardiem eiro jeb 59% no kopējiem Latvijai pieejamajiem Eiropas Savienības (ES) fondiem, šodien Ministru kabinetu informēja Finanšu ministrija (FM).

Šajā ES fondu plānošanas periodā Latvijai pieejami 4,4 miljardi eiro.

FM informēja, ka vislielākais progress projektu uzsākšanā ir transporta, vides un teritoriālās attīstības, sociālās iekļaušanas un videi draudzīgas ekonomikas jomās. Tāpat pieaug maksājumi par jau veiktām investīcijām.

Atbilstoši ierobežotas projektu iesniegumu atlases projektu īstenotāju plānam līdz šā gada 9.martam ir iesniegti projekti par ES finansējumu 336,5 miljoni eiro. Lielākais no tiem ir projekts «Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija» 318,6 miljonu eiro apmērā.

Ministrijā arī norādīja, ka šā gada pirmajos divos mēnešos palielinājies plānotajā termiņā neiesniegto projektu skaits un finansējuma apjoms. Lielākā ietekme ir kavētajam Rīgas domes projektam «Austrumu maģistrāles pieslēguma ostai izveide, 1.kārta - Pārvada pār dzelzceļa līniju Rīga-Skulte ar pievadceļiem izbūve» ar 47,6 miljonu eiro finansējumu.

«Tomēr jāņem vērā dotā iespēja finansējuma saņēmējiem līdz 2018.gada 1.septembrim pārskatīt ar piesardzību un aktualizēt projektu ieviešanas grafikus un naudas plūsmas,» piebilda ministrijā.

Galvenie sarežģījumi projektu īstenotājiem, kas kavē maksājumu plānu izpildi, ir saistīti ar sarežģījumiem iepirkumos, darbu izpildes nepietiekamo kvalitāti un termiņu kavējumiem. Atsevišķos gadījumos rodas arī ietaupījumi, kas vērtējams pozitīvi no izmaksu efektivitātes viedokļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu