Latvijas Banka pagaidām šā gada IKP prognozi nav mainījusi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Banka pagaidām šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi nav mainījusi, pavēstīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Viņš atzina, ka Latvijā finanšu sektoram šis gads būs sarežģīts, un arī Latvijas Bankas eksperti ir samazinājuši šīs nozares prognozi. Tomēr vienlaikus vairākās citās jomās gads iesācies uz pozitīvas nots - tirdzniecības, būvniecības, atsevišķos transporta sektora segmentos, informācijas tehnoloģiju pakalpojumu jomā, kā arī rūpniecībā prognoze šim gadam ir nedaudz palielināta, kas šobrīd atsver gaidāmo finanšu nozares negatīvo devumu IKP izaugsmē.

Rutkaste norādīja, ka arī pagājušā gada nogales nosacīti vājais tautsaimniecības sniegums Latvijas Bankas ekspertu vērtējumā ir lielā mērā vienas reizes faktoru dēļ - sezonai netipiski laika apstākļi, atsevišķu lielu investīciju projektu izpildes aizkavējums u.c.

«Šo faktoru ietekme ir pārejoša. Tādēļ šā gada tautsaimniecības izaugsmes prognozi pagaidām nemainām,» teica Rutkaste.

Tajā pašā laikā viņš atzina, ka tautsaimniecības izaugsmes lejupvērstie riski ir kļuvuši izteiktāki.

«Nav noliedzams, ka tautsaimniecības izaugsmes lejupvērstie riski ir kļuvuši izteiktāki - gan pašreizējās un nākotnē sagaidāmās norises pašmāju uz ārvalstu klientu apkalpošanu vērstajā finanšu sektora daļā, gan arī atsevišķu ārējās vides rādītāju pavājināšanās rezultātā. Līdz ar to turpmākā notikumu gaita gan Latvijā, gan ārējos tirgos var ieviest korekcijas šā gada tautsaimniecības sniegumā. Ar aktualizētu Latvijas Bankas tautsaimniecības prognozi plānojam sabiedrību iepazīstināt gada vidū, kad būs vairāk skaidrības par turpmāko iekšzemes un ārējo notikumu virzību,» sacīja Rutkaste.

Latvijas Banka šobrīd prognozē IKP pieaugumu 2018.gadā 4,1% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu