Mauriņš kā bildēs: ko un kad darīt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Skaists zāliens – tā ir katra kārtīga dārznieka vizītkarte, kas parāda viņa prasmes, uzcītību un zināšanas. Speciālisti vēsta, ka mauriņa ierīkošana ir garš un sarežģīts process, bet pūles ir tā vērtas. Aprīlis ir īstais laiks, lai ķertos klāt.

Mauriņa uzstādīšana

Ļoti svarīgi sagatavoties mauriņa sēšanai. Labākais laiks, lai sāktu darbus, ja augsne sagatavota jau rudenī, ir aprīlis-maijs. Ja augsne sagatavota tikai pavasarī, iesakām sēt mauriņu tikai jūlijā-septembrī. Vasaras pirmajā pusē mauriņa sēšana nav ieteicama, jo šajā laikā zemē nav gana daudz mitruma.

Mauriņš jāuzstāda vairākos posmos:

1. Pazemes darbi. Pirms mauriņa sēšanas vairākas reizes jāiznīcina nezāles. Iesakām uzstādīt arī kaut kāda veida drenāžas sistēmu: to iespējams izgatavot no akmeņu šķembām, grants vai smiltīm. Papildus iesakām uzstādīt arī ūdens notekas vietām, kur ir nogāzes. Noteikti nepieciešams parūpēties arī par zāliena kontūrām, kuras ieteicams atzīmēt ar augstas kvalitātes plastmasas striķiem.

2. Augsnes līmeņošana. Iespējams izmantot jau konkrētajā teritorijā esošo augsni vai arī izmantot jaunu augsni: neitrālu kūdru, tās substrātus, kompostu vai melnzemi. Speciālisti norāda, ka augsne nedrīkst būt sausa. Augsne, kurā sēs mauriņu, noteikti jānolīdzina un jāsaspiež: mazākās platībās to var izdarīt ar kājām vai dēļiem. Šo nepieciešams atkārtot vismaz 2-3 reizes. Pēc tam uz dēļiem iesakām atstāt 120 kg smagus ruļļus un tos atstāt uz 2-3 mēnešiem. Lai pārliecinātos, ka augsne ir labi saspiesta, pa to var vienkārši pastaigāt. Pēdai nevajadzētu iegrimt vairāk par 0,5 cm.

Foto: Shutterstock

3. Augsnes sagatavošanas darbi. Auglīgās zemes slānim jābūt 15-25 cm biezam. Atkarībā no augsnes sastāva, to būtu nepieciešams uzlabot: smagām un mālainām augsnēm iespējams pievienot smiltis, smilšu-komposta maisījumu, vai arī kūdras substrātu. Augsnes uzlabošanai iespējams izmantot arī dabiskos minerālus: ceolītus vai granulētos kompleksos mēslošanas līdzekļus, kas satur lielu fosfora daudzumu. Pirms sēklu sēšanas augsni rudenī vai vasaras sākumā iesakām apsmidzināt arī ar augsnes stimulatoriem, kas paātrinās sēklu dīgtspēju. Augsnes uzlabotājus var ierakt arī 15-20 cm dziļumā. Noteikti svarīgs arī pareizais augsnes skābums: tam vajadzētu sasniegt pH 5,6-6,5. Ja augsne pārāk skāba, to iespējams kaļķot ar krītu vai dolomītiem, vai arī pievienot magniju vai kalciju, bet, ja augsne ir pārāk sārmaina, noderēs dabiskā kūdra vai arī skābes mēslojumi. Augsni iesakām mēslot tikai pirms sēšanas. Pirms sēšanas iesākam izmantot kultivatorus.

4. Sēšana. Sēšanai jāizvēlas diena, kurā augsne nav ne pārāk sausa, ne arī pārāk mitra. Standartā uz 100 m2 parasti tiek izmantotas aptuveni 2,5-4,0 kg sēklas. Pirms sēšanas sēklas iesakām kārtīgi izžāvēt un sēšanas laikā tās izkaisīt vienmērīgi. Sēklas iesakām sēt divās daļās – vienu daļu izkaisīt, bet otru iesēt 0,5-1,5 cm dziļumā. Nelīdzenajām daļām un zāliena malām iesakām izmantot nelielu sēklu daudzumu. Sēklas var pārbērt ar mulču, kompostu vai neitrālu kūdru. Mazākām platībām iespējams izmantot agroplēvi. Mitrumu augsnē jānotur 14-18 dienas.

Foto: Shutterstock

Sēklu izvēle

Viens no faktoriem, lai zāliens būtu košs un bagātīgs – kvalitatīvas sēklas. Vislabākie noteikti būs dažādu sēklu maisījumi, kuros ir 3-5 dažādi sēklu veidi. Ja vēlaties, lai mauriņš izskatītos lieliski, bet jums nevajadzētu pielikt lielas pūles, iesakām izvēlēties: «Grass fix new», «Shadow», «Sun», «Park», «Robustica», «Universal» un «Sport' šķirnes. Ja vēlaties, lai mauriņu papildina arī dažādi ziedi, iesakām izvēlēties «Polska Łączka«.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu