LTRK aicina EM kontrolēt OIK atbalsta saņēmēju godprātību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) nosūtījusi Ekonomikas ministrijai (EM) vēstuli ar aicinājumu nekavējoties sākt obligātās iepirkumu komponentes (OIK) atbalsta saņēmēju kontroles un veikt nepieciešamās darbības, lai pārliecinātos par to godprātību, informēja LTRK.

LTRK norāda, ka ir nepieņemama situācija, kad miljoniem vērtu atbalstu saņem uzņēmumi, kurus gadiem ilgi atbilstoši nepārbauda un kuros tādēļ iespējami dažādi pārkāpumi. Jābūt atbilstošām šo uzņēmumu kontrolēm, lai visi OIK maksātāji būtu pārliecināti, ka atbalsta maksājumus saņem tikai tie, kuri patiešām ražo zaļo enerģiju un dara to 100% godīgi, jo visiem uzņēmējiem un sabiedrībai kopumā ir par to jāmaksā.

LTRK arī norāda uz nepieciešamību samazināt elektrības rēķinu kopējo apjomu, tostarp mazinot OIK izmaksas. Tā kā par sadali un pārvadi Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji maksā daudz vairāk nekā vidēji reģionā, būtiski domāt arī par šīs sadaļas mazināšanu. «Esam nekonkurētspējīgi, ja jāmaksā tik lieli elektrības rēķini. Ņemot vērā, ka elektrība tiek pirkta biržā, tad tieši papildu sadaļas ir tās, kas ir nesamērīgi lielas, tostarp OIK,» teica LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

LTRK vērsies pie saviem biedriem, lai padziļināti izpētītu arī OIK diferencēšanas ieviešanas radītās izmaiņas. LTRK ieskatā nepieciešams izanalizēt jaunās sistēmas ietekmi uz elektrības rēķiniem, novēršot būtiskas kļūdas un meklējot risinājumus tiem, kuriem pēkšņi jāmaksā daudzkārt vairāk. LTRK pasūtītajā juridiskajā pētījumā ar mērķi saprast, kā mazināt OIK apjomu, konstatēta nepieciešamība palielināt EM kapacitāti, nodrošinot kontroles juridiski un uzņēmumos uz vietas.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk kā 2300 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu