Rehabilitologs Vētra pauž bažas par slimnīcas «Ainaži» nākotni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bērnu psihoneiroloģiskajai slimnīcai «Ainaži» pēdējā mēneša laikā pievērstā uzmanība atstāj mazas cerības, ka šo nesen no jauna uzbūvēto un iekārtoto slimnīcu varēs arī tālāk izmantot paredzētajiem mērķiem, bažījas Veselības ministrijas (VM) galvenais speciālists fizikālajā un rehabilitācijas medicīnā Aivars Vētra.

Viņš uzskata, ka pēc slimnīcai un personālam veltītajām negācijām grūti patlaban iedomāties kādus motivējošus argumentus trūkstošo profesionāļu piesaistei un jaunu psihiatriskās ārstēšanas, aprūpes un rehabilitācijas ideju iedzīvināšanai.

Vētra norādīja, ka daudz un ilgstoši tiek runāts par bērnu psihiatru trūkumu Latvijā, tomēr, neskatoties uz ārstu speciālistu trūkumu, joprojām rezidentūras vietas ārsta izglītības noslēdzošā etapa pabeigušo un reāli strādājošo ārstu ir vismaz par 20-25% mazāk nekā jauno ārsta diplomu ieguvušo ārstu, turklāt katru gadu daļa šo jauno ārstu «paliek aiz borta».

VM speciālists neredz reālu iespēju tuvāko piecu līdz desmit gadu laikā slimnīcai «Ainaži» atrast apmēram piecus trūkstošos bērnu psihiatrus.

Šī iemesla dēļ Vētra aicina arī psihiatrijā, līdzīgi kā rehabilitācijas medicīnā, īpašu uzmanību pievērst plašai funkcionālo speciālistu un viņiem pielīdzināmo speciālistu izglītošanai un iesaistīšanai psihiatriskās ārstēšanas, aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu organizēšanā.

Vispirms tas attiektos uz fizioterapeitu, mākslas terapeitu, ergoterapeitu, audiologopēdu un uztura speciālistu, veselības psihologu un sociālo darbinieku iesaistīšanu, bet vienlaikus vajadzētu arī sakārtot psihoterapeitu, kuri nav ieguvuši ārsta kvalifikāciju, izglītošanu. «Lai nodrošinātu pietiekoši intensīvu rehabilitācijas medicīnas un aprūpes procesu, rehabilitācijas medicīnas personāla resursu plānošana paredz uz vienu rehabilitācijas ārstu iesaistīt apmēram desmit dažādus funkcionālos speciālistus un uzskatu, ka arī psihiatrijā tas varētu tikt organizēts līdzīgi,» norāda Vētra.

Vienlaikus viņš cer, ka «Ainažus» negaida Ludzas slimnīcas liktenis, un labi uzbūvētajam un iekārtotajam stacionāram tiks atrasts saprātīgs risinājums ārstniecisko pakalpojumu sniegšanas turpinājums kā bērnu psihiatriskās ārstniecības iestādei, funkcionāli ierobežotu pacientu medicīniskajai aprūpes sniedzējam, dienas stacionāram ar pacientu izmitināšanu rehabilitācijas medicīnas pakalpojumu sniegšanai pārrobežas teritorijā, nevis «kārtējās spa viesnīcas vai viesu nama ar baseinu izveidošana Rīgas-Tallinas autoceļa malā».

Tiesībsargs Juris Jansons par psihoneiroloģiskajā slimnīcā «Ainaži» konstatētajiem pārkāpumiem vērsies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, Saeimas un Ministru kabineta.

Pagājušajā nedēļā Jansons vērsies arī pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumu izvērtēt slimnīcā konstatētos pārkāpumus. Taču šonedēļ tiesībsargs vērsies arī pie augstākajām amatpersonām, izklāstot «Ainažos» novēroto, kā arī vērtējot neatbilstības normatīvo aktu prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu