Vēsturiski piesārņoto vietu monitoringu Sarkandaugavā par € 17 000 veiks «Intergeo Baltic»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vēsturiski piesārņoto vietu pēcsanācijas monitoringu Sarkandaugavas teritorijā par 17 001 eiro veiks SIA «Intergeo Baltic», liecina liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Valsts vides dienesta (VVD) iepirkuma procedūrā pieteicās pieci uzņēmumi - SIA «Intergeo Baltic», «Geo Consultants», «Vides konsultāciju birojs», «Eiroprojekts» un AS «Venteko».

«Integreo Baltic» pēcsanācijas monitoringa darbi būs jāveic līdz 2020.gada 31.decembrim. Sākotnēji VVD iepirkumam bija plānojis atvēlēt ne vairāk kā 41 730 eiro bez PVN.

Kā ziņots, 2017.gada vasarā noslēdzās Latvijas un Šveices sadarbības programmas projekts «Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija Sarkandaugavas teritorijā», aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Piesārņojums ar naftas produktiem Rīgas ostas teritorijā Sarkandaugavā izveidojās 20.gadsimta 60. līdz 70.gados, kad teritoriju apsaimniekoja Padomju Savienības armija un tā tika izmantota naftas produktu uzglabāšanai un pārkraušanai.

Sarkandaugavas piesārņotā teritorija programmā «Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija» bija ierindota starp vietām, kas uzskatāmas par visvairāk piesārņotām Latvijas teritorijā. Pirms projekta veiktā izpēte Rīgas brīvostas teritorijā uzrādīja augstu gruntsūdeņu piesārņojuma līmeni ar vairāk nekā 30 gadu veciem naftas produktiem gandrīz 5,5 hektāru platībā. Peldošā naftas slāņa biezums gruntī vietām sasniedza 1,5 metrus. Piesārņojumam nokļūstot Daugavā, Rīgas brīvostas pārvalde bija spiesta regulāri nodrošināt šāda neidentificēta (vēsturiskā) piesārņojuma savākšanu.

Attīrīšanas darbi tika veikti Sarkandaugavai un Mīlgrāvja kanālam pieguļošajās vietās Rīgas ostas uzņēmumu SIA «OVI», SIA «Eko Osta», SIA «Woodison» un SIA «VL Bunkering» teritorijās. Sešu gadu laikā tika atsūknēta un nodota reģenerācijai 1721 tonna naftas produktu, kā arī ekskavētas un nodotas pārstrādei vairāk nekā 7122 tonnas ar viskoziem un asfaltveidīgiem naftas produktiem piesārņotas grunts. Gar Sarkandaugavas attekas krastu izbūvēta 376 metrus gara ūdens necaurlaidīga rievsiena un drenāžas sistēma, bet gar Mīlgrāvja kanāla krastu - 110 metru gara drenāžas sistēma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu