«Globitex» ieguvusi tiesības atvērt klientiem IBAN rēķinus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas kompānija «Globitex» nesen saņēmusi licenci Lietuvas elektroniskās naudas iestādē un tagad tai ir tiesības atvērt klientiem IBAN rēķinus tāpat kā bankai, intervijā aģentūrai LETA teica kompānijas līdzdibinātāja Liza Aizupiete.

Licence dod kompānijai iespēju tieši piedalīties Eiropas maksājumu sistēmā SEPA ar Lietuvas centrālās bankas starpniecību.

«Tas šajā jomā ir kaut kas pilnīgi jauns, principā - vienīgais gadījums pasaulē, kad kompānija, kas saistīta ar «Bitcoin», var atvērt savus IBAN rēķinus,» viņa piebilda.

Šā gada maijā Lielbritānijā sāka darboties «Globitex» «Bitcoin» birža. Operācijas, kurās eiro tiek mainīti pret kriptovalūtu un otrādi tiek nodrošinātas ar Igaunijas bankas LHV starpniecību. Pašlaik elektroniskā platforma strādā testa režīmā, veicot ierobežota apmēra operācijas.

«Jau pirms četriem gadiem mēs Eiropas Savienībā sākām meklēt regulatoru, kurš izrādītu draudzīgumu pret mūsu biznesu,» stāstīja Aizupiete. «Taču diemžēl vēsturiski Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) finanšu tirgū galveno uzmanību pievērsa bankām. Tādējādi sākt darbu Latvijā regulējamā laukā mēs necerējām.»

Kaimiņvalstī Lietuvā, pēc Aizupietes teiktā, normatīvie akti un regulatora politika izrādījās draudzīgāka. Viens no svarīgiem faktoriem bija klientu attālināta identifickācija, kas šajā biznesā ir ļoti svarīga. «Tā kā FKTK koncentrējas uz banku uzraudzību, tā operācijām šajā sfērā pieprasa «smagsvara» dokumentāciju ar kopiju apstiprināšanu un tā tālāk. Turpretī Lietuvā regulators ir strauji izrāvies uz priekšu, piesaistot jaunās finanšu tehnoloģiju kompānijas. Un tāpēc klientu attālinātas identificēšanas regulējums ļauj izmantot «Skype» lietotnes un citus mūsdienu līdzekļus, kas ir atzīti par papīra juridisku ekvivalentu,» sacīja Aizupiete.

Pēc viņas teiktā, līdz tam kompānijai ļoti pievilcīgs šķitis Luksemburgas piedāvājums ar diezgan zemu regulējuma līmeni. «Taču, ņemot vērā iespēju saņemt licenci operācijām ar elektronisko naudu un visām ar to saistītajām inovācijām, mēs nolēmām pārcelties uz Lietuvu,» rezumēja «Globitex» līdzīpašniece.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, AS «Globitex Holding» dibināta 2015.gadā, tās pamatkapitāls ir 908 700 eiro. Pirmajos divos gados ieņēmumi no pamatdarbības nav gūti un uzņēmums strādājis ar 72 454 eiro zaudējumiem 2015.gadā un 105 767 zaudējumiem 2016.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu