Gruzijas separātisti un «Nutella» brokastīs: kas tiem kopīgs?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Gruzija, kas atrodas Melnās jūras krastā un robežojas ar Krieviju, jau desmitgadēm cenšas tuvināties Eiropai. Un šajos centienos būtiska loma ir lazdu riekstiem, vēsta izdevums «The Economist».

Kopš neatkarības atjaunošanas Gruzija ir kļuvusi par pasaulē trešo lielāko lazdu riekstu ražotāju aiz Turcijas un Itālijas.

Lazdu rieksti ir arī otrā nozīmīgākā Gruzijas eksportprece aiz vara rūdas.

2007. gadā Itālijas pārtikas uzņēmums «Ferrero» Gruzijā atvēra filiāli, lai nodrošinātu izejvielas savam slavenajam produktam – šokolādes sviestam «Nutella», kas ir ļoti iecienīts produkts gan Eiropā, gan pasaulē kopumā.

2014. gadā Gruzija un Eiropas Savienība noslēdza vienošanos par padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu (DCFTA), ar mērķi atvieglot savstarpējo tirdzniecību.

Lazdu riekstu gadījumā gan šī vienošanās rada zināmus sarežģījumus, jo aptuveni 10% no Gruzijas eksportētajiem lazdu riekstiem tiek izaudzēti Gruzijas separātiskajā reģionā Abhāzijā.

Abhāzija un Dienvidosetija «pasludināja» neatkarību no Gruzijas 90. gadu sākumā, taču gandrīz visa pasaule šos reģionus uzskata par Gruzijas teritoriju. Abhāzijas un Dienvidosetijas «republikas» tika radītas un turpina pastāvēt pateicoties tikai un vienīgi Krievijas militārajam un finansiālajam atbalstam.

Gruzijai nav oficiālu tirdzniecības attiecību ar Abhāziju, un lazdu rieksti ir vienīgais produkts, ko Abhāzijas varas iestādes ļauj zemniekiem pārdot Gruzijai.

Sākot ar 2018. gadu, ar Eiropu noslēgtais DCFTA pieprasīs, ka viss Gruzijas eksports pilnībā atbilst Eiropas Savienības prasībām, tostarp, ka visiem lauksaimniecības produktiem jābūt oficiāliem izcelsmes sertifikātiem.

Pat ja Abhāzijas zemnieki šādu sertifikātu dabūtu, šāda rīcība Abhāzijā tiktu uzskatīta par ko līdzīgu nacionālai nodevībai.

Liedzot Abhāzijas riekstiem piekļuvi Eiropas tirgum tādējādi tiek vēl vairāk palielināta Abhāzijas atkarība no Krievijas.

Tomēr kā skaidro Abhāzijas amatpersonas, pieprasījums pēc lazdu riekstiem Krievijā ir salīdzinoši neliels.

Lazdu riekstu ražu Abhāzijā šogad apdraud arī kaitēkļi, kas nodara nopietnus postījumus un ņemot vērā Gruzijas un Abhāzijas domstarpības, abas puses atsakās sadarboties šīs problēmas risināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu