Kādēļ iešana ir labāka par skriešanu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Speciālisti atzīst, ka iešana ir perfekti piemērota tiem, kas vēlas kļūt spēcīgi un uzlabot savu fizisko formu. Turklāt tas ir sporta veids, kuram nav blakusefektu. Ejot, jūs neradāt kaitējumu mugurai vai locītavām. Iešanai ir pilnīgi pretējs efekts - tās laikā jūs palielināt savu muskuļu tonusu, veicināt veselīgu sirds un asinsvadu sistēmas darbību un dedzināt kalorijas.

Walmark iešanas sacensības, kas šajā nedēļas nogalē norisināsies Jūrmalā, ir lielisks pierādījums tam, ka iešana kļūst aizvien populārāka. Lietuvā tā vienā kopienā apvienojusi 14000 cilvēkus. 23. septembrī šāda veida pasākums Latvijā notiks pirmo reizi. Pasākumā būs arī vieta, kas paredzēta visai ģimenei - Elektrum 5000 soļu ģimenes zona. Tās apmeklētāji varēs ne tikai piedalīties jautrās aktivitātēs, bet arī saņemt dāvanu – atstarotāju, kas palīdzēs būt pamanāmākiem vakaros un naktīs.

Veselības speciālisti apgalvo, ka iešana palīdz sasniegt labākus fiziskos rādītājus. Un tas ir novecojis stereotips, ka iešana ir paredzēta tikai vecāka gadagājuma cilvēkiem. Ir vairāki pierādīti fakti, kas liecina, ka iešana ir labāka, nekā virkne citu sporta veidu.

Foto: Publicitātes foto

Iešana Ir piemērota ikvienam

Nav svarīgi, kāds ir tavs vecums. Staigāt var gan viņš, gan viņa. Viens priekšroku dos 50 km pārgājieniem, citi izvēlēsies izstaigāt savu kvartālu – nav noteikumu, kas nosaka, cik daudz tev ir jāiet, tu pats izvēlies sev piemērotu attālumu. Tu vari iet lēni, vai arī vari izbaudīt ļoti intensīvu iešanu – ir tādi iešanas paņēmieni, kas ļaus tavam pulsam sasniegt maksimālo līmeni ļoti ātri.

Iešana neprasa lielas investīcijas

Tā ir ekonomiska aktivitāte, jo neprasa papildu inventāra iegādi. Nūjošanas nūjas var palīdzēt, taču tās nav obligāti nepieciešamas. Var izvēlēties īpašus apavus un apģērbu, taču var doties pastaigā arī ikdienas drēbēs, jo mērena pastaiga nerada lielu spiedienu uz locītavām. Atšķirībā no citiem sporta veidiem, kuros nepieciešams iegādāties dārgu aprīkojumu, ejot tev nepieciešams labs garastāvoklis, ūdens pudele un apņēmība. Turklāt tā ir arī iespēja aplūkot pasauli sev apkārt, nevis nīkt iekštelpās.

Foto: Publicitātes foto

Ejot, ir aktīvi vairāk nekā 90% muskuļu

Iešanas laikā ir aktīvi 90% tava ķermeņa muskuļu. Tas būtiski un labvēlīgi ietekmē tavas muguras veselību, tāpēc iešana ir ļoti piemērota, ja daudz laika pavadi darbā ar datoru. Iešana arī palielina plaušu apjomu par 30%. Ejot, tu sadedzini daudz kaloriju, bet pētījumos pierādīts, ka iešanas laikā izmantojot nūjas, tu sadedzināsi pat par 47% vairāk kaloriju. Tas ir ļoti labs veids, kā būt fiziski aktīvam, īpaši pēc traumām vai ievainojumiem.

Turklāt iešana sniedz enerģiju! Un ar jaunu enerģijas devu tu varēsi paveikt daudz vairāk. Pastaiga ātrā tempā ir viens no labākajiem dabiskajiem līdzekļiem, kā atgūt enerģiju. Tā uzlabo asinsriti un palielina skābekļa daudzumu katrā ķermeņa šūnā, tādējādi ļaujot tev justies daudz koncentrētākam un vitālākam. Mēģini pastaigāties pēc pusdienu pārtraukuma, lai uzņemtu enerģiju un izdarītu vairāk pēcpusdienā.

Foto: Publicitātes foto

Jebkuri laikapstākļi ir piemēroti

Nav sezonas, kas nebūtu piemērota staigāšanai. Tev vienkārši jājūtas ērti – jāizvēlas ērts apģērbs un apavi, kas piemēroti konkrētajam gadalaikam. Tu vari izmantot arī nūjošanas nūjas, tās var būt ļoti noderīgas ziemā, kad virsma ir slidena.

Turklāt fiziskās aktivitātes liek mums arī justies labāk. Pētījumi rāda, ka īsa pastaiga būtiski uzlabo noskaņojumu, atbrīvojot endorfīnus, samazinot stresu un trauksmi. Tāpēc, ja vēlies saglabāt pozitīvu garīgo veselību vai uzlabot to – ej! Rudenī, kad mūsu garastāvokli negatīvi sāk ietekmēt drūmie un lietainie laikapstākļi, nav labāka veida, kā uzlabot omu!

Atgādinām, ka šo sestdien, 23. septembrī Latvijā pirmoreiz notiks Walmark iešanas sacensības. Tās norisināsies Jūrmalā, Dubultu pludmalē un tās vadīs Armands Simsons. Aicinām arī tevi – ņem līdzi ģimeni un draugus un kopā dodieties 15 000 soļu (jeb aptuveni 10,5km) trasē! Sacensību dalībnieki varēs ne tikai doties gājienā pa pasakaini skaisto Jūrmalas pludmali, bet arī izbaudīt Jūrmalas priežu meža relaksējošo gaisotni, ko sniedz skuju reibinošais aromāts. Pasākumā būs arī īpaša ELEKTRUM 5000 soļu ģimenes zona, kur ir paredzētas dažādas aktivitātes bērniem un ģimenēm. Šeit pieaugušie varēs uzticēt savus bērnus profesionāļiem un doties tālāk trasē, ar bērniem atkal satiekoties atpakaļceļā uz finiša līniju. ELEKTRUM 5000 soļu ģimenes zonā būs iespējams spēlēt basketbolu, pārbaudīt savas balss skaļumu ar īpašu kliedziena decibelu mērīšanas iekārtu, iedomāties, ka lido kosmosā, iekāpjot orbitronā, kā arī spēlēt pludmales futbolu un izbaudīt citas lieliskas aktivitātes.

Reģistrējies bez maksas www.walk15.lv un tiekamies Jūrmalā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu