Pierast pie tīrām grīdām pāris nedēļās. Testējam iRobot Roomba 980 1.daļa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gluži kā mani vecāki, deviņdesmito gadu beigās tikuši pie savas pirmās automātiskās veļas mašīnas vēroja to darbībā neskaitāmas reizes, tā šogad mana ģimene uzklupa mājās atnestajam iRobot.

Es esmu Gunita, Tvnet autore, un man bija tas prieks pāris nedēļas pavadīt kopā ar iRobot Roomba 980. Kopā ar ģimeni - vīru un diviem skolēniem, testējām robotu. Priecīga saņēmusi testēšanai pašu jaunāko iRobot Roomba modeli, mājās nododu skarbas instrukcijas nevienam bez manas ziņas neaiztikt atnesto mantu un noglabāju to drošā vietā – zem gultas. Sakritība ir burvīga – tikko ar ģimeni esam pārvākušies uz jaunām, plašākām mājām un tieši ar vīru bijām runājuši, ka noteikti, noteikti jaunajām mājām būs jāiegādājas ierīce grīdas tīrīšanai, lai atvieglotu sev ikdienu.

Foto: Publicitātes foto

Uz pirmo tikšanos – grūti saņemties

Lai arī prieks par ierīci ir milzīgs, tomēr saņemties, lai to notestētu, nebija tik viegli. Pēc pārvākšanās kastes un maisi ir it visos stūros, bet grīda kalpo kā liela noliktava. Kritiski novērtēju situāciju un nolemju tīrīšanu sākt ar guļamistabu un tai piederošo vannas istabu. Galu galā tā ir mana atpūtas vieta un pašai būs prieks gan par ieviesto kārtību, gan tīrību. Lai arī istabā mitināmies vien nedēļu, putekļu vērpetes vietām jau sagriezušās. Palaižot robotu darbība, ātri vien pamanu, ka mana kārtība tam nav pa prātam – tas atrod zeķi pagultē (bet es pārbaudīju!), telefonu lādēšana man tomēr jāpārceļ no grīdas uz kādu citu vietu, un izrādās, ka maisus un kastes var it ērti sacelt gultā, lai robotam mazāk traucētu veikt savu darbu. Kad esmu pa otram lāgam novērsusi šķēršļus, atstāju robotu vienatnē veikt savu darbu. Man par prieku, tas atrod veiksmīgi ceļu uz savu māju un signalizē par veikto darbu. Ar nepacietību skatos, ko tad viņš ir savācis. Putekļu un netīrumu kalns ir iespaidīgs – 19 kvadrātmetru lamināta grīda un astoņu kvadrātmetru flīzes ir sakrājušas diezgan gružu.

Foto: Publicitātes foto

Paradumu maiņa

Grīdas uzkopšanas robota ienākšana jūsu ikdienā noteikti mainīs ģimenes paradumus. Pirmais, ko pamanīju – ja gribi tīras grīdas, viss jāpaceļ uz augšu. Tā kā tikko esam pārvākušies un mājās vēl ir tikai dažas mēbeles, mantas saliku gultā vai uz galda. Tomēr tas man pavērsa jaunas iespējas mājinieku motivācijai savākt savas mantas – es vairs nebiju tā sliktā, kas atgādināja visiem par izmētātam zeķēm vai mantām, nē! Tas tagad ir robots. Atnāks un sagremos. Protams, zeķes tas negremo, bet ja tas aizrijas, nosprostojas ar kādu tam nepiemērotu mantu, tas darbu pārtrauc, bet grīdas paliek netīrītas. Un tad neviens nav priecīgs, ka kādam vakarā ir jātīra vai pa vakara klusumu jālaiž robots vēlreiz.

Pieskatīt vai nē?

Jāsaka, ka robots ir diezgan skaļš un ērtāk to ir palaist tad, kad neviena nav mājas. iRobot Roomba sērijas modelis lepojas ar īpašu tīrīšanas jaudu – vienā reizē bez cilvēka iejaukšanās tas spēj iztīrīt līdz pat 185 kvadrātmetru lielu platību vienā ēkas stāvā. Mana maksimālā platība ir 125 kvadrātmetru un ir ērti to visu iztīrīt ar vienu piegājienu. Tomēr sākotnēji ieviest tādu kārtību visās telpās vienlaicīgi, lai varētu palaist robotu tīrīt visas telpas, man neizdevās. Tāpēc pirmajās lietošanas nedēļās ērtāk šķiet nodot telpas tīrīšanā pa vienai vai divām – iesprostot robotu telpā un atstāt to. Sākumā gadījās vairākas reizes, kad robots izmeta kļūdu – zeķe, bērnu mantiņa vai papīrs tam bija gadījies ceļā un tas nevarēja turpināt darbu. Ar laiku iemanījos kritiskās vietas novērtēt iepriekš un laikus likvidēt.

Ar laiku, mājās parādoties arvien vairāk mēbelēm un vienreiz pielāgojot kārtību (piemēram, vadu sakārtošanu), robota lietošana kļūst arvien ērtāka un es labāk varu izmantot tā potenciālu. Arī bērni ir kļuvuši disciplinētāki un par savu mantu novietošanu parūpējas laicīgi.

Neiztīrītā bērnistaba

Jāsaka, ka manā mājoklī sākumā bija ļoti daudz vietu, kuras būtu jānorobežo, lai robots tur nepiekļūst. Bērnistabā – Lego uz grīdas, jo tā ir visērtāk rotaļāties. Istabās – maisi un maisiņi ar drēbēm un mantām. Virtuvē – kastes, bet priekšnamā – apavu gūzma. Mierinu sevi, ka ar laiku, kad būs vairāk mēbeļu, kļūs vieglāk. Diemžēl testēšanas laikā tā arī bērnistabā neizdevās izmēģināt robotu, jo nelikās lietderīgi tīrīt vien pāris kvadrātmetru platību istabas vidū. Tomēr šo nedēļu laikā kļuvu par profesionālu guļamistabas tīrītāju – esmu droša, ka tik tīra gultas apakša man nekad nav bijusi.

Radošie šķēršļi

Pozitīvi novērtēju papildus ierīci – virtuālo sienu - kas izveido staru, kas neļauj robotam piekļūt atsevišķās vietās. Nodomāju, ka šādas ierīces man noderētu vismaz trīs – lai robots nebrauc virsū televizoram, kas pagaidām stāv uz grīdas, lai netriecas puķēs un virtuves juceklī. Citām vietām, kuras vajadzēja norobežot, mēģināju veidot citus risinājumus – grīdlīstes robots viegli pārvarēja, tāpēc izmantoju apgāztus krēslus.

Šim pieradumam vajadzēja vien nedēļu

Pāris nedēļas noteikti ir pārāk mazs laiks, lai atrastu sev vislabāko apiešanos ar grīdas tīrīšanas ierīci. Ja dažas telpas iztīrīt sanāk bez kļūmēm, tad bērnistaba un virtuve man vēl ir līdz galam neapgūtas teritorijas. Tāpat jautājums par aizdurvju vietu – ja tīru vairākas telpas, kā fiksēt durvis, lai robots iztīra aiz tām? Kā sakārtot māju tā, lai bez bēdu varu atstāt robotu to tīrām? Tomēr – ja pa šo neilgo laiku es visu to neizdomāju un neatrisināju, tad noteikti es pieradu pie tā, ka slota jāņem rokās, vien uzslaukot dubļus priekšnamā. Un patīkami, ka arī ģimenei ierīce patika – lai arī ir kaitinoši klausīties manos atgādinājumos par zeķēm, noteikti tas ir daudz patīkamāk nekā slaucīt grīdu pašiem. iRobot man ļoti atgādina trauku mašīnu – lai arī tā pati nesaliek traukus pa plauktiņiem, netīrāko darbiņu taču tā padara. Tāpat arī iRobot – salasīt mantas un izpurināt netīrumus no tā ir tas mazākais!

Piesakieties iRobot testam arī Jūs un noskaidrojiet, kurš modelis vispiemērotākais ir Jums!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu