7 lietas, kas jāņem vērā, ja plānojat iegādāties grīdas uzkopšanas robotu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: irobot.tagworldwide.com

Lēmums iegādāties ierīci grīdas uzkopšanai lielākoties nav spontāns. Parasti tā ir pārdomāta investīcija ilgākam laikam, kas arī nopietni tiek izvērtēta, apspriežoties ģimenei kopā. Tomēr, kad lēmums ir pieņemts, patīkamo sajūsmu, ka mājas uzkopšana nu būs atvieglota, nedaudz aizēno satraukums. Nereti ir dzirdēti stāsti, ka šādas ierīces ir sagādājušas pārsteigumus, kam lietotāji nav bijuši gatavi. Tāpēc ir svarīgi pirms robota iegādes apzināties lietas, par kurām, iespējams, neesat aizdomājušies!

Ja mājās ir kāpnes

Ja mājās ir kāpnes, to tīrīšana paliks kāda cilvēka pārziņā – pagaidām robotu, kas rāpjas pa kāpnēm, iRobot ražo tikai glābšanas darbiem. Tomēr visi mājas uzkopšanas iRobot modeļi kāpnes atpazīst kā šķērsli, tādējādi to esamība mājās netraucē robotam veikt savu darbu. Tāpat tīrīšanas procesā iRobot viedierīces pielāgojas konkrētajai telpai, ņemot vērā tās parametrus. iRobot roboti ir aprīkoti ar īpaši izstrādātu sensoru un programmatūras sistēmu, kas ļauj robotam orientēties modelim atbilstoša izmēra un formas mājokļos, visu grīdu noklājot vairākās tīrīšanas kārtās, nodrošinot pamatīgu tīrīšanu.

Foto: irobot.tagworldwide.com

Kārtība nav netikums!

Bieži ir dzirdēts – jā, tīrīšanas robots ir jauki, bet tas prasa tik cītīgu mantu kārtošanu! Īpaši, ja ģimenē ir bērni. Tomēr sakārtošana, ja to dara sistemātiski un regulāri, neaizņem daudz laika. Savukārt bērniem tikai nāks par labu, ja viņi būs iemācījušies nolikt savas mantiņas vietā. Robota ienākšana mājās bieži rada ne tikai regulāru tīrību uz grīdas, bet arī kārtību – gan pieaugušie, gan bērni pierod mantas, apavus un rotaļlietas nevis izmētāt pa grīdu, bet glabāt tam paredzētajās vietās.

Mājdzīvnieku vajadzības

Reizēm gadās, ka mājdzīvnieki izrāda pastiprinātu interesi par iegādāto ierīci, kas nu braukā pa māju. Internetu piepilda video ar to, kā kaķis vizinās uz robota vai suns mēģina ar to spēlēties. Dzīvnieka un ierīces sarašanas jautājums ir viens, tomēr otrs, svarīgākais moments, ir – vai dzīvnieciņš ir iemācījies nokārtot savas vajadzības tam paredzētajā vietā.

Ja kaķēns vai suņuks būs nokārtojis savas vajadzības uz grīdas, kur robotam ir uzticēts tīrīt, robots to mēģinās uzkopt, kā rezultātā iRobot robots šādus netīrumus izsmērēs pa grīdu. Ja dzīvnieciņš vēl nemāk nokārtoties tam paredzētajā vietā, labāk grīdas uzkopšanu plānot laikā, kad mājās ir kāds, kas var pieskatīt, vai mīlulis nav atstājis pēdas vietās, kur robotam ir jātīra. Jebkuram robotam teorētiski ir iespējams uzstādīt sensorus, kas atpazītu izkārnījumiem līdzīgus objektus un tos neaiztiktu. Tomēr tas nebūtu racionāli – pieprasījums pēc šādi aprīkotiem robotiem ir neliels, un tas neattaisnotu papildu izmaksas, kas rastos, tos ražojot.

Foto: irobot.tagworldwide.com

Interesants fakts:

iRobot uzņēmuma pamati radās 80-tajos gados Masačusetsas Tehnoloģiju institūtā, kur profesors Rodnejs Bruks pētīja un radīja veselu robotikas virzienu – uzvedības robotiku, kas aizgūta, mācoties no skudrām, kas sarežģītus uzdevumus veic, pielietojot vienkāršas zināšanas un algoritmus. iRobot uzņēmums jau 27 gadus rada tikai un vienīgi robotus cilvēkiem netīkamu – bīstamu vai garlaicīgu – darbu veikšanai sadzīvē vai dabas un cilvēku radītu katastrofu vietās.

Roboti dažādām grīdām un dažādiem uzkopšanas veidiem

Vislabāko rezultātu sasniegšanai izvēlies segumam atbilstošāko iRobot. Vieni roboti ir radīti ikdienas sausajai uzkopšanai – tie satīrīs gružus, putekļus, spalvas – un ir visvieglāk kopjami. Tādi, piemēram, ir iRobot Roomba sērijas roboti. Ir arī tādi, kas veic mitro uzkopšanu (iRobot Braava un iRobot Braava Jet).

Teorētiski ir iespējams radīt universālu ierīci, kas derētu visiem segumiem, taču tas palielinātu ierīces izmaksas. Vienā ierīcē būtu jāsavieno gan sausās uzkopšanas, gan mitrās uzkopšanas ierīces, kas robotu padarītu smagāku un lielāku. Lielai un smagai ierīcei ir apgrūtināta piekļūšana zemākās un šaurākās vietās, līdz ar to tīrīšanas kvalitāte būtu zemāka. Tāpat lielam robotam pieaugtu arī enerģijas patēriņš, taču roboti ir energoefektīvas ierīces, kas darbojas uz akumulatoriem, līdz ar to tie nevar atļauties neefektīvi lietot enerģiju. Tāpēc pilnīgi loģiski ir šīs ierīces izvietot nevis vienā robotā, bet divos, kas katrs rūpīgi un efektīvi veic sev uzticētos pienākumus.

Maksimāli atbrīvota vieta

Lai robots labāk varētu veikt savu darbu, ir būtiski ne tikai salasīt mantas, kas atrodas uz grīdas, bet arī pārdomāt mēbeļu izvietojumu. Šauras nišas, ļoti pūkaini paklāji, vadi, kas vijas pa grīdu – šie ir aspekti, kas jāņem vērā. Tāpat uzkopšanai palīdzēs, ja krēsli, ja tiem šaurs atstatums starp kājām, tiks salikti uz augšu, vai nelielās mantas, kas atrodas uz grīdas, tiks sanestas citā telpā. Tomēr, vienreiz kritiski novērtējot iespējamos šķēršļus un tos likvidējot, citreiz atliks sakārtot vien ikdienā lietojamās mantas. Tāpat vērts ņemt vērā, ka sausās uzkopšanas iRobot var pārvarēt sliekšņus, augstumā līdz 1,5 cm.

Ikdienas uzkopšana

iRobot nav ģenerālais tīrītājs vai glābēj līdzeklis, kad netīrumi smeļas jau mutē. iRobot ierīces ir paredzētas ikdienas uzkopšanai, un katru dienu tās arī būtu jālieto. Ja tas liekas pārmērīgi, pēc tīrīšanas beigām aplūkojiet tvertni, kur tiek savākti netīrumi. Būsiet pārsteigti, cik daudz gružu var savākt šķietami tīrā mājā!

Ieradumu maiņa

iRobot ikdienas lietošana, visticamāk, prasīs no jums un jūsu mājiniekiem ieradumu maiņu. Ja ģimene ir liela, bet esat gatavi savā starpā sadarboties, būs viegli vienoties par kārtības uzturēšanu.

Bērni parasti ļoti plaši izmanto grīdu rotaļām. iRobot ieviešana mudinās vakarā katram nolikt savas lietas tam paredzētajā vietā. Tādā veidā no rīta, dodoties dienas gaitās, grīdu uzkopšanu varēsiet uzticēt iRobotam. Atgriešanās tīrā mājā būs patīkama un nebūs strīdu par to, kuram pienākusi kārta slaucīt grīdu!

iRobot ir ilgtermiņa investīcija – gan tīrās grīdās, gan drošākā vidē, bet lielākoties – jūsu brīvajā laikā. Piesakieties testam un pārbaudiet, cik daudz netīrumu var savākt iRobot, kamēr jūs spēlējaties ar bērniem, gatavojat vakariņas vai skatāties iemīļoto seriālu!

Uzziniet sev vispiemērotāko iRobot modeli, konsultējoties ar speciālistu, vai piesakieties testam!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu