Mežizstrādes apmēri šogad Latvijā varētu saglabāties iepriekšējā gada līmenī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Mežizstrādes apmēri šogad Latvijā varētu saglabāties iepriekšējā gada līmenī, prognozēja mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «L.V.Mežs» valdes priekšsēdētājs Modris Kalvāns.

Viņš sacīja, ka mežizstrādes apmēri Latvijā nepalielinās vairāku faktoru dēļ, tostarp saistībā ar politisko spiedienu ierobežot mežu izciršanu, lai gan mežs ir jākopj. «Mums ir ļoti liels fonds cērtamās audzes un ļoti liels fonds kopjamās audzes,» sacīja Kalvāns, piebilstot, ka privātie mežu īpašnieki minimāli izstrādā kopjamās audzes.

Viņš norādīja, ka negatīvi vērtējams arī atbalsta trūkums mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām. «Lauksaimnieku kooperatīviem ir ļoti spēcīgs valsts atbalsts, bet mežsaimniecības pakalpojumu sniedzējiem tāda nav, kas ir sāpīgi. Mežsaimniecības kooperatīvu attīstībai iedoti četri miljoni eiro, bet atbalsta saņemšanas nosacījumi ir tik nereāli, ka šo naudu neiztērēsim,» sacīja Kalvāns, piebilstot, ka vārdos meža nozare tiek atbalstīta, darbos - nē.

Viņš minēja, ka ir vairāk veidi, kā sekmīgāk atbalstīt mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības. Kooperatīviem nepieciešams atbalsts, lai varētu attīstīt ražošanas bāzi, kā arī nozarei vajadzētu domāt par augstākas pievienotās vērtības produktu radīšanu. «Nesaku, ka būtu jāzāģē dēlis, bet jāpārstrādā kokmateriāli, piemēram, radot specifisko sortimentu, taras dēļus un tādējādi radot pievienoto vērtību mežam,» sacīja Kalvāns.

2015.gadā «L.V.Mežs» apgrozījums bija 574 035 eiro, kas ir par 38,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa bija 48 598 eiro, pretēji zaudējumiem gadu iepriekš.

«L.V.Mežs» ir reģistrēts 2013.gada 26.martā un pagājušā gada 19.decembrī kooperatīvā ietilpa 104 biedri. «L.V.Mežs» apsaimnieko 3825 hektārus meža zemes un uzrakstījis 17 koopeeratīva biedriem projektus Eiropas Savienības finansējuma piesaistei jaunaudžu kopšanai, baltalkšņu nomaiņai un lauksaimniecības zemju apmežošanai, «L.V.Mežs» ir Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas biedrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu